1

Temat: KRK na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia z 24.1.10 i 11

Witam, dumamy nad taką sprawą - jaki dokument ma złożyć Wykonawca mający siedzibę poza RP w ramach KRK na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia z 24.1.10 i 11 (10 i 11 dotyczą przecież zatrudniania cudzioziemców przebywających wbrew przepisom na terytorium RP). Co dokument z "zagranicznego KRK" może w praktyce potwierdzać w kontekście zatrudniania nielegalnych cudzoziemców na terenie Polski??

2

Odp: KRK na potwierdzenie braku podstaw do wykluczenia z 24.1.10 i 11

Moim zdaniem wykonawca mający siedzibę poza RP powinien złozyć oświadczenie przed notariuszem  lub zaświadczenie "a la KRK" wydawane na terenie jego kraju przez odpwoiiedni urząd/organ/policję, potwierdzające, że nie popełnił on żadnego przestępstwa, które figuruje w ich katalogu przestępstw. Przecież prawo i przepisy w róznych krajach są różne i niekoniecznie przestępstwo,, które jest u nas kwalifikowane jako przestępstwo w innym kraju też będzie karane.

3

pozwolę sobie podłączyć   się żeby nie tworzyć zbędnego nowego wątku,

a jak wykonawca złożył KRK tylko że w miejscu wykropkowanym nie wpisał art 24 ..... i tak dalej to wzywać do uzupełnienia czy jest to tylko nie zachowanie formy ??

po za tym wszystko jest ok ,

4

wzywać ...

5

Mam wątpliwości. Czy pieczątka "nie figuruje" nie oznacza że człowiek w ogóle nie był karany?

6

Oznacza i nie oznacza.

Oznacza z punktu widzenia prawnego. Po pewnym czasie skazanie uważa się za niebyłe, a skazanego za niekaranego.

Nie oznacza z punktu widzenia zdarzeń, które faktycznie miały miejsce.

7

pogooglowałem trochę i wychodzi, że jak wniosek nie zawiera zakresu zapytania to można uznać teoretycznie że pieczątka "nie figuruje"  wystarczy,

Sygn. akt: KIO 642/10  s. 10

ale i tak temat zagmatwany ehhh sad

8

To jeszcze ja pociągnę temat, ...KRK

1. część osób w ogóle nie ma wpisanego zakresu "art. 24 ....",

2. a część ma tylko w zakresie  "art. 24 ust. 1 pkt 4-8" bez uwzględnienia "pkt 10-11"

W świetle powyższego wyroku, jeżeli informacja opieczętowana "NIE FIGURUJE" to nie wzywam do uzupełnienia.

Tak postępujecie ???

Mój radca skłania się, aby nie wzywać do uzupełnienia w obu przypadkach, ewentualnie aby wezwać w drugim przypadku, gdzie ten zakres jest zawężony

9

Do uznania 1 i 2 pod warunliem, ze są nie starsze jak 6 miechów.

10

Dzięki nina,
zwłaszcza że number one to przypadek nr 2 ... a jutro chcę wzywać Wykonawców
do uzupełnień