1

Temat: unieważnienie a kolejny przetarg

unieważniono przetarg (poniżej progu unijnego). jak długo trzeba czekać z ogłoszeniem następnego?

czy wszystkie art. spożywcze (mięso, mleko, pieczywo, jajka, itp.) należy kupować w jednym przetargu? raczej tego nie można podzielić żeby kupić to wszystko bez stosowania ustawy Pzp.

2

Odp: unieważnienie a kolejny przetarg

Poniżej progu unijnego czekać nie trzeba, mleko, pieczywo itd. zalecam w jednym postępowaniu ewentualnie z podziałem na składanie ofert częściowych.

3

jeżeli 2 przetargi zostały po kolei unieważnione to zamawiający może wtedy zastosować zamówienie z wolnej ręki.

mam taki przypadek, że 2 przetargi (z podziałem na 3 części) unieważniono z braku ofert, a potem zamawiający, dla 2 części kupuje bez stosowania ustawy a dla 3 części robi zapytanie ofertowe. chyba trochę przegiął. jak dla nie to dla każdą część powinien udzielić zgodnie z przepisami zamówienia z wolnej ręki, a nie kupować dowolnie.

4

Jeśli jego celem nie było obejście przepisów ustawy to zrobił prawidłowo.

5

nie wiem jaki był jego cel. to mógł kupować tak dowolnie czy powinien zrobić papierologię do zamówienia z wolnej ręki?
może nie miał czasu na zamówienie z wolnej ręki, bo to był koniec roku a od nowego musiał mieć te artykuły, żeby dzieci nakarmić.

6

szad napisał/a:

unieważniono przetarg (poniżej progu unijnego). jak długo trzeba czekać z ogłoszeniem następnego?

czy wszystkie art. spożywcze (mięso, mleko, pieczywo, jajka, itp.) należy kupować w jednym przetargu? raczej tego nie można podzielić żeby kupić to wszystko bez stosowania ustawy Pzp.

Jeśli masz pogrupowane  wsio na grupy produktów i nie przekraczają 14 tys. (każda z nich  z osobna)   to nie musisz sumować do kupy, możesz osobno i bez stosowania ustawy.

7

szad napisał/a:

Jeżeli jedna z ofert została odrzucona powinno się poczekać. Jeżeli nie było odrzucenia to ogłaszać od razu nowy przetarg