1

Temat: Warunek doświadczenie

Cześć.

Jak teraz po nowelizacji opisać Warunek doświadczenia? Tak jak przed nowelizacja tj
np "Wykonał co najmniej 1 robotę budowlaną o wartości nie mniejszej niż XXXX"

pozdrawiam

2

Odp: Warunek doświadczenie

Co do zasady -  tak. Opis warunku oczywiście powinien być proporcjonalny do przedmiotu zamówienia. Po nowelizacji zamawiający ma więcej uprawnień, a tym samym nie ma obowiązku korzystać ze wszystkich możliwości badaniu warunku udziału w postępowaniu/ rękojmi należytego  wykonania .

3

W projekcie rozp. o ogłoszeniu będą 2 budki do zaznaczenia

1. wykaz robót budowlanych w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy - w tym okresie, wraz z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania oraz załączeniem dowodów dotyczących najważniejszych robót wydanych przez podmiot na rzecz którego roboty budowlane zostały wykonane określających czy roboty te zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazujących , czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone

2. określenie robót budowlanych, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia zaświadczenia i poświadczeń, w tym informacji o robotach budowlanych niewykonanych lub wykonanych nalezycie
..................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................

Kiedy należy zaznaczyć tą 2 budkę? Co tam wpisać? Opis sposobu dokonywania oceny wpisuje się przecież w III 3.1.

4

na szkoleniu prowadzący podał wg mnie trochę karkołomną interpretację tego zapisu.
stwierdził, że to zamawiający określa jakie to są najważniejsze np. roboty.
wg niego zamawiający może żądać wykazu wszystkich robót np. powyżej 50 tys. zł a poświadczeń np. do 2 robót wartości powyżej każda 100 tys. zł (to niby te najważniejsze).
ja osobiście tego nie czuję.

5

jak napisać ten warunek?
jeden mi załączy listę z 50 robotami, a drugi z 5 robotami no i co?
doprecyzuje "istotne dla mnie cechy z punktu widzenia przyszłej realizacji" czyli np. kompostownia zamknięta o wydajności nie mniejszej niż.......
Ja rozumiem, że jak wykaże jedną to też będzie dobrze?

6

punkt 2. dookreślamy jeżeli chcemy badać konkretne roboty  budowlane, takie jaki warunek opisaliśmy w SIWZ (np. chcemy zeby nam wykazał 2 roboty o zakresie takim i takim- nadal możemy tak pisać). Jeśli chcemy na nowych zasadach oceniać "całość" dokonań tego wykonawcy to wtedy zaznaczamy tylko ten pierwszy punkt. Tak to rozumiem, jeśli się mylę proszę o korektę smile

7

Warunek udziału opisać musisz, jednakowy dla wszystkich (proporcjonalny do zamówienia). Zawsze będzie firma która wykonała jedną kompostownie , będzie też taka która wykonała 50. Ten dodatkowy przepis to tak gdybyś chciał badać jak w przeszłości "Twoje" firmy budowały te kompostownie (z potaknięciami, czy na "6-kę") Jak przedstawi do wykazu referencję o odpowiedniej treści  to znaczy że wykonał dany obiekt dobrze i jest "odpowiedzi" do realizacji "Twojego "zadania. Nic się w tym zakresie nie zmieniło.

8

czyi tak:)
określenie warunku doświadczenia  po staremu ? + formułka że musi przedstawić wykaz głównych usług +
Za główne usługi uznaje się usługi niezbędne do wykazanie spełniania warunku wiedzy i doświadczenia w  SIWZ, tj.  np 2 usługi przeszkolenia 10 osób /podaje minimum takie jak w warunku doświadczenia,/

i może mi wykonawca przedstawić 1000 usług takich jak ja wymagałem
a może przedstawić minimum tj, 2 usługi i też jest ok ,

tak ja to rozumuje smile co wy na to ??

9

OK .Gordon wystarczy, puki co nie pchaj się w 22.1.5.

10

Nina jakbyś opisała warunek doświadczenia?

11 (edytowany przez tato 2013-03-05 10:22:30)

Ja na doświadczenie w SIWZ utkałem taki zapis:
W celu wykazania spełniania przez wykonawcę warunków, o których mowa w art. 22 ust 1 ustawy Pzp zamawiający żąda  następujących oświadczeń i dokumentów:
1. (...)
2. Wykaz robót budowlanych wykonanych w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert albo wniosków o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, wraz z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania (wzór załącznik nr 4 do formularza oferty) oraz z załączeniem dowodów dotyczących najważniejszych robót, określających, czy roboty te zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazujących, czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone.
Dowodami o których mowa powyżej są poświadczenia, lub inny dokument, jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia.
Zamawiający wymaga, by Wykonawca załączył do oferty co najmniej jedno poświadczenie potwierdzające, że co najmniej jedna robota budowlana polegająca na budowie, przebudowie lub remoncie, której wartość wynosiła minimum ............ zł została wykonana w sposób należyty oraz wskazująca, że została wykonana zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończona.
Wykonawca, w miejsce poświadczeń, może przedkładać dokumenty potwierdzające należyte wykonanie robót budowlanych zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i ich prawidłowe ukończenie, określone w § 1 ust. 1 pkt 2 rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 30 grudnia 2009 r. w sprawie rodzajów dokumentów, jakich może żądać zamawiający od wykonawcy, oraz form, w jakich te dokumenty mogą być składane (Dz. U. Nr 226, poz. 1817).
W przypadku gdy zamawiający jest podmiotem, na rzecz którego roboty budowlane wskazane w wykazie zostały wcześniej wykonane, wykonawca nie ma obowiązku przedkładania dowodów, o których mowa powyżej.
Taki zapis umieszczę w pkt  III.6 ?inne dokumenty? w ogłoszeniu o zamówieniu.
Może byc?

12

Tato - A może tak:
1.Wykaz robót budowlanych wykonanych w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert, a jeżeli okres prowadzenia działalności jest krótszy ? w tym okresie, wraz z podaniem ich rodzaju i wartości, daty i miejsca wykonania oraz z załączeniem dowodów dotyczących najważniejszych robót, określających, czy roboty te zostały wykonane w sposób należyty oraz wskazujących, czy zostały wykonane zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończone. Wykaz należy załączyć na druku zgodnym z treścią załącznika Nr ?  do niniejszej SIWZ.
2.Dowodami, o których mowa w ust.1 są:
1)   poświadczenia, lub
2)inne dokumenty - jeżeli z uzasadnionych przyczyn o obiektywnym charakterze wykonawca nie jest w stanie uzyskać poświadczenia.
3.Zamawiający wymaga, by Wykonawca załączył do oferty co najmniej jedno poświadczenie potwierdzające, że co najmniej jedna robota budowlana polegająca na budowie, przebudowie lub remoncie, której wartość wynosiła minimum ............ zł została wykonana w sposób należyty oraz wskazująca, że została wykonana zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i prawidłowo ukończona.
4. Wykonawca, w miejsce poświadczenia, o których mowa w ust. 3, może przedkładać inne dokumenty potwierdzające należyte wykonanie robót budowlanych zgodnie z zasadami sztuki budowlanej i ich prawidłowe ukończenie.
5.W przypadku gdy zamawiający jest podmiotem, na rzecz którego roboty budowlane wskazane w wykazie zostały wcześniej wykonane, wykonawca nie ma obowiązku przedkładania dowodów, o których mowa w ust. 3 i 4.

13

Jak najbardziej. Dziękuję

14

rozumiem, że przy takim opisie jaki proponuje karolk, należy w ogłoszeniu w sekcji III.4.1 zaznaczyć: wykaz robót oraz określenie robót?
wtedy przy pozycji określenie robót należy wpisać to co w pkt 3: Zamawiający wymaga, ...?

15

Dzięki karolk. Przyda się smile.

16

szad napisał/a:

rozumiem, że przy takim opisie jaki proponuje karolk, należy w ogłoszeniu w sekcji III.4.1 zaznaczyć: wykaz robót oraz określenie robót?
wtedy przy pozycji określenie robót należy wpisać to co w pkt 3: Zamawiający wymaga, ...?

Tak ja to rozumiem. Chociaż to rozumienie nie jest pozbawione wątpliwosci.

17

nie miałem na myśli 22.1.5 smile

18 (edytowany przez lzmiuw 2013-03-06 07:41:17)

Par.1 ust. 4 rozporządzenia w sprawie dokumentów:
"W przypadku, o którym mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, zamawiający może, w sposób obiektywny i niedyskryminacyjny, określić roboty budowlane, dostawy lub usługi, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń,  LUB  żądać wskazania w wykazie informacji o robotach budowlanych, dostawach lub usługach niewykonanych lub wykonanych nienależycie, w celu zweryfikowania rzetelności, kwalifikacji, efektywności i doświadczenia wykonawcy."

pkt. III.4.1 ogłoszenia:
"określenie robót budowlanych, których dotyczy obowiązek wskazania przez wykonawcę w wykazie lub złożenia poświadczeń,  W TYM  informacja o robotach budowlanych niewykonanych lub wykonanych nienależycie" (analogicznie w usługach i dostawach)

Czy nie uważacie, że te zapisy są niespójne?

19

A no są niespójne, jedno wyklucza drugie.

20

Czyli kolejny bubel. Jeden przepis daje mi MOZLIWOŚĆ badania tzw. całokształtu, czyli również nienalezycie wykonanych robót, a drugi NAKAZUJE to właśnie badanie. Hurra!