26

Odp: inf. i lista kapitałowa

Wyrok KIO z dnia 5 stycznia 2011 r., sygn. akt KIO 2766/10:
"Jednakże, zdaniem Izby w świetle obowiązujących przepisów ustawy Pzp nie można przyjąć domniemania, iż działania wykonawców powiązanych ze sobą kapitałowo należy kwalifikować jako działania jednego podmiotu, co w konsekwencji stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w świetle zapisu art. 6 ust. 1 pkt 7 ustawy z dnia 16 lutego 2007 roku o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. z 2007 r. Nr 50, poz. 331 ze zm.).
Przyjęcie takiego domniemania byłoby, zdaniem Izby zbyt dalekoidące oraz sprzeczne z ustawą Prawo zamówień publicznych w obowiązującym jej kształcie i prowadzić może do złamania podstawowych zasad zamówień publicznych.
Powyższe potwierdza orzecznictwo Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości, wedle którego ?uregulowanie, oparte na niewzruszalnym domniemaniu, że poszczególne, powiązane ze sobą przedsiębiorstwa, przedstawiając swe oferty w tym samym przetargu, bezwzględnie na siebie wpływały, narusza zasadę proporcjonalności, ponieważ nie pozostawia tym przedsiębiorstwom żadnej możliwości wykazania, że w ich przypadku nie istnieje realne ryzyko występowania praktyk mogących zagrażać przejrzystości lub zakłócać konkurencję między oferentami? ( wyrok ETS w sprawach połączonych C 21/03 i C 34/03 Fabricom przeciwko państwu belgijskiemu z dnia 3 marca 2005 r.)".

27

To teraz pozostaje jeszcze jeden drobny szczegół...badanie powiązań i czy takie powiązania mają wpływ na zachowanie uczciwej konkurencji... normalnie trzeba stworzyć/rozbudować pion dochodzeniowo-śledczy...

28

Co tam teraz u zamawiającego będzie mały sąd który będzie badał powiązania (biuro śledcze ) smile

29

a wydawałoby się malutka zmiana w tym zakresie..A JAKIE KONSEKWENCJE...:)

30

Po stronie wykonawców będzie ciężar dowodu i konieczność wykazania, że istniejące między nimi powiązania nie prowadzą do zachwiania uczciwej konkurencji a tym samym, że złożone przez nich ofert nie są ograniczaniem konkurencji. Powyższe podejście, w praktyce, będzie wymagało od zamawiającego odpowiedniej wiedzy prawnej i ekonomicznej na temat powiązań kapitałowych pomiędzy przedsiębiorcami. Powstaje zasadna wątpliwość co do realności takiej oceny. Przepis nie wprowadza żadnych wskazówek, jakie dane, jakie dokumenty wykonawca powinien przedstawić celem wykazania, iż nie zostaną naruszone zasady konkurencji oraz jakie to mianowicie zachowania wykonawców w postępowaniu, brak jakich dokumentów (danych) skutkować powinien wykluczeniem.

31

karolk napisał/a:

Powstaje zasadna wątpliwość co do realności takiej oceny. Przepis nie wprowadza żadnych wskazówek, jakie dane, jakie dokumenty wykonawca powinien przedstawić celem wykazania, iż nie zostaną naruszone zasady konkurencji oraz jakie to mianowicie zachowania wykonawców w postępowaniu, brak jakich dokumentów (danych) skutkować powinien wykluczeniem.

Poczekajmy na wyroku KIO i innych sądów. Ustawodawca specjalnie pozostawił temat na takim etapie...jak zwykle, każda sprawa będzie miała swój "stan faktyczny" i w każdej inne dowody będą miały moc przekonać zamawiającego.

32

a co z tą listą lub informacją w przypadku konsorcjum?
każdy z członków powinien złożyć czy może pełnomocnik w imieniu wszystkich członków konsorcjum?

33

szad - moim zdaniem informację o grupie kapitałowej winien złożyć każdy z podmiotów tworzących konsorcjum.

34

Tak, każdy członek konsorcjum.

35

Ale jak złoży pełnomocnik za jednego i drugiego to będzie ok?

36

Tak, taka jest istota pełnomocnictwa.

37

Ja mam cały czas wątpliwość czy pełnomocnik jednego z wykonawców tworzących konsorcjum będzie miał informację o podmiotach należących do grupy kapitałowej innego wykonawcy ??? Zastanawiam się też  na tym, czy ten pełnomocnik będzie mógł podpisać tą informację przygotowaną przez tego innego wykonawcę ??? Może tak, np. na podstawie  pełnomocnictwa udzielonego przez wszystkich konsorcjantów.

38

A może lepiej jak podpisze każdy za siebie jak to ma w przypadku poświadczania za zgodność z oryginałem (par.7 ust 2 nowego rozporządzenia w sprawie dokumentów)?

39

karolk napisał/a:

Może tak, np. na podstawie  pełnomocnictwa udzielonego przez wszystkich konsorcjantów.

Jak najbardziej tak.

40

OŚWIADCZENIE

na podstawie art. 26 ust. 2d ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych (tekst jednolity Dz. U. z 2010r.  Nr 113, poz. 759 z późn. zm.)

Przystępując do udziału w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego na ....... oświadczam, iż NIE NALEŻĘ* do grupy kapitałowej w rozumieniu ustawy z dnia 16.02.2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.).

UWAGA!
* Wykonawcy należący do grupy kapitałowej, zamiast oświadczenia składają listę podmiotów należących do tej samej grupie kapitałowej, o której mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5 ustawy Pzp

41

No pewnie że może być, przecież jak by to nie układać mają być stosowne informacje i będzie git!

42

Mam pytanko. PN powyżej progu na roboty budowlane.
Nie mam obowiązku nigdzie w SIWZ pisać o 24.2.5 ?
To nie jest warunek, który Wykonawca musi potwierdzać (podobnie jak inne w art. 24.2), tylko do Z należy określenie czy te warunki W spełnił, zgadza się?
Po prostu nigdzie nie napisałem o grupie kapitałowej, ale wydaje mi się, że nie mam takiego obowiązku.

Ciekawi mnie też, czemu usunięto z Rozporządzenia o dokumentach, w par.1 ust1 zapis, że powyżej progu Z żąda, a poniżej może żądać. W par.3 ust.1 gdzie mowa o wykazaniu braku podstaw do wykluczenia, pozostawili te zapisy.

43

Warto by było dopisać zapis w sprawie grupy kapitałowej. Ja np. dodatkowo oprócz zapisu mam zrobiony wzór oświadczenia jako załącznik do siwz i wykazie dokumentów. Wykonawca składając ofertę albo zaznaczy na oświadczeniu że nie nalezy do żadnej grupy kapitałowej albo że nalezy i w tym celu zobowiązany jest przedłożyć listę. smile

44

Ja też mam pytanie.

Muszę wezwać do uzupełnienia oferty o informację o braku przynależności Wykonawcy  do grupy kapitałowej lub listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej co Wykonawca.

Pytanie, co mam napisać, w przypadku braku uzupełnienia wymaganego dokumentu, Wykonawca zostanie wykluczony z postępowania?
Na jakiej podstawie?
Jeśli nie przedstawi nic, żadnej informacji, czyli nie przedstawi ani inf. o braku przynależności, ani listy podmiotów, to uznać że nie przedstawił list podmiotów, czyli wykluczmy go na podst. art. 24b ust. 3?

Chciałabym w wezwaniu napisać co grozi Wykonawcy, jeśli nie odpowie na wezwanie...

45

edelka napisał/a:

Ja też mam pytanie.

Muszę wezwać do uzupełnienia oferty o informację o braku przynależności Wykonawcy  do grupy kapitałowej lub listy podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej co Wykonawca.

Pytanie, co mam napisać, w przypadku braku uzupełnienia wymaganego dokumentu, Wykonawca zostanie wykluczony z postępowania?
Na jakiej podstawie?
Jeśli nie przedstawi nic, żadnej informacji, czyli nie przedstawi ani inf. o braku przynależności, ani listy podmiotów, to uznać że nie przedstawił list podmiotów, czyli wykluczmy go na podst. art. 24b ust. 3?

Chciałabym w wezwaniu napisać co grozi Wykonawcy, jeśli nie odpowie na wezwanie...

Tak - 24b.3.

46

Zgadzam się z Darek W. smile

47

No tak, jednak jeżeli nie złoży oświadczenia to guzik można mu zrobić smile

48

No właśnie chodzi mi o to co należy zrobić w sytuacji, gdy nie złoży oświadczenia i nie złoży listy.
Na wezwanie do uzupełnienia nie złoży nic.

Zagmatwane to jest.

49

Tutaj lezy pies pogrzebany. Wszyscy Zamawiający zadają te pytanie. Nie ma podstawy prawnej by wykluczyć czy odrzucić ofertę. Art. 24b ust. 3 mówi tylko o przypadku gdy wykonawca nie złoży wyjaśnień lub listy.

50

No to może odrzucić ofertę, gdyż jest niezgodne z SIWZ? Skoro mamy wpisane, że Wykonawca ma przedstawić inf. lub listę?
Albo gdyż jest niezgodna z ustawą? Zgodnie z ustawą Wykonawca musi przedstawić albo inf. albo listę.
Nie przedstawia. Wzywamy do uzupełnienia, nie przedstawia dalej nic, więc może właśnie odrzucić? Art. 89 ust. 1 pkt 1?

A pisaliście, że wykluczamy na podst. art, 24b ust. 3... jak nie przedstawi nic...