Odp: nowela
nie odpowiem sama nad tym siedze i porownuje narazie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
nie odpowiem sama nad tym siedze i porownuje narazie
jak dla mnie to ok.
a nie lepiej poczekać do tego 16tego, bo wtedy wchodzi życie zmiana rozporządzenia o wzorach ogłoszeń?
Oj gdyby się dało.
Muszę zrobić na podjazd, zaraz potem w innym budynku na windę, w innym wykładziny, zaraz ubezpieczenie, leki, art elektryczny , hydrauliczne....
Nie da rady czekać
Oj gdyby się dało.
Muszę zrobić na podjazd, zaraz potem w innym budynku na windę, w innym wykładziny, zaraz ubezpieczenie, leki, art elektryczny , hydrauliczne....
Nie da rady czekać
Zgodnie z opinią niejakiego prezesa, wszystko musiałbyś łączyć i robić jednym postępowaniem
To by było ciekawe .
Nieco zmienione zapisy dotyczące podmiotu 3, przede wszystkim dokumenty jakich można żądać
Zapisy dotyczące podmiotów zagranicznych lub obcokrajowców.
CEIDG
Grupa kapitałowa
razem z majtkami
razem z majtkami
:-) ale z gumką czy bez?
eva napisał/a:Czytałam
Chciałabym poznać Wasze opinie na temat:
1) rozporządzenia w sprawie rodzajów dokumentów tj. głównie zaświadczenia i poświadczenia ( co z referencjami?) - post 3
2) szacowanie wartości zamówienia - post 5
3) szacowanie wartości zamówień do 14.000 euro w świetle nowego rozporzadzenia (którego jeszcze nie ma) dot. rocznego sprawozdania - post 9
JAK SIĘ DO TEGO ODNOSICIE ?
Ad.1 Miałam przyjemność w ostatnim czasie dwa razy uczestniczyć w wykładzie p. Jacka Sadowego, Prezesa UZP. Przed wprowadzeniem nowelizacji i po. Skutkiem naszych dyskuzji pan Prezes 'usunął" z rozporządzenia w sprawie dokumentów dokumenty potwierdzające wykształcenie i kwalifikacje osob zarządzajacych firmami :-)
Jeśli chodzi o poswiadczenia, to tak jak ktoś napiasął tu wczesniej UZP chodziło m.in. o referencje tylko zmieniło się nazewnictwo. Tzn., że referncej bedą nafal honorowane, tak samo jak protokoły odbioru pod warunkiem, że wynika z nich jasno, że dane zamówienie zostało wykoane należycie/prawidłowo/zgodnie z wytycznymi, itp. Takim dowodem nie jest wg pana Prezesa faktura (oplacona), ponieważ świadczy tylko o tym, że ktoś komuś wystawił fakturę i zapłacił, ale jak zamówienie było realizowane z tego juz nie wynika. Mało tego w paragrafie 9 ust. 2 rozporządzenia jest informacja, że przez okres 12 miesięcy mamy jak gdyby okres przejsciowy i w zamóieniach możemy stosować dwojakie dokumenty potwierdzajace należyte wykoanie zamienia, tj. po staremu i po nowemu, chociaż w mojej opinii te nowe mało róznią się od tych starych.
Ad. 3
Tu prezes UZP powiedział tylko tyle, że wykazywać trzeba wszystkie wydatki, nawet rzędu 1 zł, ale chyba nie maja jeszcze pomysłu jak to zrobić, bo powiedział, że ustawodawca ma jeszcze niecały rok, żeby zmienić rozporządzenie w sprawie sprawozdań... Szkoda, że nikt nie pomysli o tych biednych zamawiających, którzy cały rok 2013 bedą musieli jakoś sumować, żeby miec dane do przyszłorocznego sprawozdania.
Podsumowując: teoria teorią i pięknie wygląda na papierze, ale życie życiem i czas pokaże co z tego wyniknie.
Ad. 3
Tu prezes UZP powiedział tylko tyle, że wykazywać trzeba wszystkie wydatki, nawet rzędu 1 zł, ale chyba nie maja jeszcze pomysłu jak to zrobić, bo powiedział, że ustawodawca ma jeszcze niecały rok, żeby zmienić rozporządzenie w sprawie sprawozdań... Szkoda, że nikt nie pomysli o tych biednych zamawiających, którzy cały rok 2013 bedą musieli jakoś sumować, żeby miec dane do przyszłorocznego sprawozdania.
Kiedyś ktoś do mnie powiedział "masz głowę i h... to kombinuj" tylko co maja powiedzieć Panie ?
pewnie za szybko tego rozporządzenia nie będzie. a potem człowiek będzie się czuł jak prosiak na asfalcie.
Witam,
Mam pytanie, czy w przypadku, kiedy Zamawiajacy na etapie SIWZ nie żadał złożenia informacji dot. "grupy kapitałowej" (listy podmiotów) może żądać ich na etapie otwarcia ofert?
Wg mnie nie bardzo. Pytanie kiedy wszczęto postępowanie?
......... może żądać ich na etapie otwarcia ofert?
Nie.
Czyli po nowemu.
Były głosy, że jak w ustawie jest zapis to wykonawca sam ma dostarczyć wykaz bo obowiązek ciąży na nim. No ale?
dot. grup kapitałowych
Dziękuję, za wszystkie porady. Też słyszałam, tak jak nina, że wykonawca powinien sam dostarczyć oświadczenie.
W tej chwili ma taką sytuację, że dzisiaj otwieram oferty - to mała postępowanie, wykonawcy znani, grupy kapitałowe im nie w głowie. Nie mogę unieważniać postępowania czy więc skoro ja nie żądałam oświadczenia, najprawdopodobniej będę wzywała wykonawców do wyjaśnień/uzupełnień poproszenie ich również o oświadczenie dot. przynależności grupy kapitałowej nie będzie tutaj mniejszym złem?
Będę wdzięczna za wszystkie porady
Fakt że sami wykonawcy powinni wiedzieć że mają złożyć oświadczenia jednak jeżeli nie złożą trzeba wezwać do uzupełnienia, na przyszłość zamieszczać info w SIWZ i ogłoszeniu.
Dzieki - tak zrobię
Pytanie teraz co zrobić gdy wykonawca nie dostarczy wymaganego oświadczenia.
Jako załącznik do SIWZ mam oświadczenie które winien wypełnic wykonawca albo nalezy do jakiejś grupy kapitałowej i wtedy dodatkowo załącza listę albo nie nalezy do żadnej. Ale teraz pytanie co w przypadku gdy wykonawca nie załączy wcale oświadczenia i pomimo wezwania do uzupełnienia nie dostarcza go. Ustawa mówi tylko o wykluczeniu w przypadku gdy nie złoży wyjaśnień oraz listy. Kicha,
Moim zdaniem poproś jeszcze o wyjaśnienia ;-) patrz art. 24b ;-)
" Art. 24b. 1. Zamawiajacy zwraca sie do wykonawcy o udzielenie w okreslonym terminie
wyjasnien dotyczacych powiazan, o których mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, istniejacych miedzy przedsiebiorcami, w celu ustalenia, czy zachodza przesłanki wykluczenia wykonawcy.
2. Zamawiajacy, oceniajac wyjasnienia, bierze pod uwage obiektywne czynniki, w
szczególnosci wpływ powiazan, o których mowa w art. 24 ust. 2 pkt 5, istniejacych miedzy
przedsiebiorcami, na ich zachowania w postepowaniu oraz przestrzeganie zasady uczciwej konkurencji.
3. Zamawiajacy wyklucza z postepowania o udzielenie zamówienia wykonawce, który nie
złozył wyjasnien, oraz wykonawce, który nie złozył listy, o której mowa w art. 26 ust. 2d."
Pytanie czy w wezwaniu pouczyłaś Wykonawcę o skutkach braku uzupełnienia - jeśli nie to zrób to teraz.
Niestety w przypadku Wykonawcy, który nie złożył listy, o której mowa w art. 26 ust. 2d) wadium nie może być zatrzymane - bo to nie dokument z art. 25 ust. 1 ani pełnomocnictwo ;-) -
- a jeśli w wezwaniu nie pouczułaś poucz
Ale teraz pytanie co w przypadku gdy wykonawca nie załączy wcale oświadczenia i pomimo wezwania do uzupełnienia nie dostarcza go. Ustawa mówi tylko o wykluczeniu w przypadku gdy nie złoży wyjaśnień oraz listy. Kicha
Moje zrozumienie jest takie; jeśli wykonawca nie złoży listy (ewentualnie informacji) pierwotnie z ofertą, to wzywam do uzupełniania listy (ewentualnie informacji). Jeśli nie uzupełni to wypada z postępowania.
Wyjaśnienia może złożyć dopiero kiedy złoży listę (należy do GK, dopiero wtedy może się ewentualnie tłumaczyć z powiązań z innymi oferentami).
Załącznik mojego autorstwa zawiera informację należę, nie należę do GK. Jeśli wykonawca wypełni należę, to wtedy na jednej stronie wypisuje kto jeszcze należy.
Moim zdaniem przekaz jasny i klarowny. Jeśli ktoś będzie wydziwiał to wypadnie z gry.
Niestety w przypadku Wykonawcy, który nie złożył listy, o której mowa w art. 26 ust. 2d) wadium nie może być zatrzymane - bo to nie dokument z art. 25 ust. 1 ani pełnomocnictwo ;-) -
Czy aby na pewno? Czy rzeczona lista nie jest dokumentem "niezbędnym do przeprowadzenia postępowania" ?
Zagadzam się covec. Ale co zrobisz w sytuacji gdy wykonawca nie załączy wcale oświadczenia które wymagałeś np. że nie nalezy do grupy kapitałowej mimo wezwania do uzupełnienia.
Ustawa mówi tylko o dwóch przypadkach:
"Zamawiajacy wyklucza z postepowania o udzielenie zamówienia wykonawce, który nie
złozył wyjasnien, oraz wykonawce, który nie złozył listy, o której mowa w art. 26 ust. 2d."
Strony Poprzednia 1 … 6 7 8 9 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc