1

Temat: Podwykonawcy

Jeżeli w PN na roboty budowlane część prac chcemy zlecić Podwykonawcy to czy na wyłonienie tego Podwykonawcy musimy robić przetarg ?

2

Odp: Podwykonawcy

Wykonawca składając ofertę w danym przetargu jeśli chce powierzyć część robót podwykonawcy winien przedstawic w ofercie zakres prac jakie ma zamiar przekazać (zapis SIWZ). Ponadto jak wejdzie nowe rozporządzenie w sprawie podwykonawstwa to zamawiający będzie m.in. miec wpływ jakie zapisy będą w umowie pomiedzy wykonawca a podwykonawcą.

3

Dzięki Eva ale mnie chodzi o to czy my startując do przetargu tych podwykonawców wybieramy sobie dowolnie czy też sami musimy ogłosić przetarg na te prace które zlecimy podwykonawcy.

4 (edytowany przez Darek W. 2013-03-07 12:35:37)

marta566 napisał/a:

Dzięki Eva ale mnie chodzi o to czy my startując do przetargu tych podwykonawców wybieramy sobie dowolnie czy też sami musimy ogłosić przetarg na te prace które zlecimy podwykonawcy.

Jesteś wykonawcą - ?  -tak ? - to kto, jak nie inny sobie wybiera dowolnie podwykonawców  - .... jak nie ty,  jako wykonawca .... no chyba, że o czymś nie wiem.

Eva z punktu widzenia zamawiacza spojrzała na tę bolesną kwestię ...

5

Nie robisz żadnego przetargu sam sobie wybierasz podwykonawcę. Wskazujesz go w swojej ofercie tj. zakres jaki chcesz mu powierzyć. Startując do przetargu na pewno w SIWZ będzie zapis dotyczacy podwykonawców smile

6

Dzięki