1

Temat: Brak info. o nieprzynależności

Wykonawca nie składa ani listy, ani informacji (oświadczenia). Zamawiający uruchamia procedurę uzupełnienia (26.3). W odpowiedzi wykonawca niczego nie uzupełnia (milczy). Co w tej sytuacji robi zamawiający?
Zwróćcie szczególną uwagę, co jest napisane w 24b.3!

2

Odp: Brak info. o nieprzynależności

http://www.noweprzetargi.pl/forum/viewt … p?id=10962

dlatego założyłem podobny wątek..

3

Domyślam się, że pytanie z podwójnym dnem smile no dobra - załóżmy, że wyklucza i co ...

4 (edytowany przez radas 2013-02-26 12:54:49)

Wyklucza ale zatrzymać wadium na tej podstawie nie ma prawa ...

5

i dalej co...?, nic wyklucza i do widzenia.

6 (edytowany przez covec 2013-02-26 13:20:16)

24b.3 deleguje do 26.2d, a 26.2d odsyła do 26.3. i "zalicza" oświadczenie" i listę do dokumentów z art.25.1....

26.2d..przepisy ust 3 i 4 (art. 26)  stosuje się.

7

Marcel napisał/a:

Podaj mi podstawę prawną wykluczenia za brak informacji o nieprzynależności do grupy kapitałowej?

8

covec napisał/a:

24b.3 deleguje do 26.2d, a 26.2d odsyła do 26.3. i "zalicza" oświadczenie" i listę do dokumentów z art.25.1....

26.2d..przepisy ust 3 i 4 (art. 26)  stosuje się.

Nie tak szybko covec ... Nic nie wskazuje na to, żeby Twój wniosek był prawdziwy i przesądzał o "zaliczeniu" listy lub oswiadczenia do dok., o których mowa w art. 25.1 (!)

9

Apollo napisał/a:
Marcel napisał/a:

Podaj mi podstawę prawną wykluczenia za brak informacji o nieprzynależności do grupy kapitałowej?

Wykonawca ma złożyć listę podmiotów należących do grupy albo informację że nie należy, skoro nie złoży nic to chyba wiadomo jak postąpić.

10

Apollo napisał/a:
Marcel napisał/a:

No tak, ale w przypadku kiedy wykonawca nie składa nic (ani listy, ani informacji) w przypadku bezskuteczności naszego wezwania do uzupełnienia, wykluczamy za brak listy, bo jej nie złożył, a nie brak informacji. Nie ma potrzeby wskazywać na przepis, którego się domagasz do eliminacji niepokornego wykonawcy.

11

No właśnie, kulawy przepis ponieważ mowa tam tylko o liście, nie o oświadczeniu!, dla mnie to kompletna porażka!

12

radas, a skąd wiesz, że powinien złożyć listę, skoro wykonawca milczy. Zamawiający stosuje 26.3/26.4 - i dalej cisza.
Na szkoleniu, w którym uczestniczyłem powiedziano, że w tej sytuacji wykonawcę nie mogą spotkać żadne negatywne konsekwencje. No, chyba że zamawiający jest mu w stanie udowodnić, że powinien jednak złożyć listę - pytanie, czy jest to zadanie zamawiającego - zdecydowanie NIE!
Pierwotnie też uważałem -  tak jak twierdzi radas, ale jak widać nie jest to takie oczywiste. Mam pewne przemyślenia, w jaki sposób poradzić sobie z tym problemem, ale pogłówkujcie najpierw sami ... .

13

Zgodnie z art. 26.2d zd. 1 wykonawca ma alternatywę (rozłączną) w zakresie obowiązku złożenia jakiegoś dokumentu. Musi zatem się na coś zdecydować. jeżeli tego nie robi i ... milczy (pozostaje bezczynny), zamawiający ma obowiązek wezwać go do uzupełnienia brakującego ... odpowiedniego ... dokumentu (przedstawiając alternatywę). Jeżeli nie uzupełni, wskazujemy na brak przedstawienia dok. potwierdzającego brak podstaw do wykluczenia i wykluczamy. No problem! W siwz oczywiście warto zaznaczyć konsekwencje braku odpowiedniego dokumentu lub interpretacje bezczynności wykonawcy, albowiem "chcącemu nie dzieje się krzywda".

14

radas napisał/a:

Zgodnie z art. 26.2d zd. 1 wykonawca ma alternatywę (rozłączną) w zakresie obowiązku złożenia jakiegoś dokumentu. Musi zatem się na coś zdecydować. jeżeli tego nie robi i ... milczy (pozostaje bezczynny), zamawiający ma obowiązek wezwać go do uzupełnienia brakującego ... odpowiedniego ... dokumentu (przedstawiając alternatywę). Jeżeli nie uzupełni, wskazujemy na brak przedstawienia dok. potwierdzającego brak podstaw do wykluczenia i wykluczamy. No problem! W siwz oczywiście warto zaznaczyć konsekwencje braku odpowiedniego dokumentu lub interpretacje bezczynności wykonawcy, albowiem "chcącemu nie dzieje się krzywda".

Zgadzam się w 100% smile Nie uzupełnił - wykluczyć z postępowania:)

15

Witam proszę o podpowiedź smile Pn wpłynęła oferta od wykonawcy (spółka cywilna). Wykonawca złożył oświadczenie w trybie art. 26 ust. 2d o przynależności do grupy kapitałowej (oświadczenie na spółkę). Czy w przypadku spółki cywilnej wystarczy takie oświadczenie?  czy też każdy z wykonawców powinien złożyć takie oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej?

16

W specyfikacji nad którą właśnie pracuje żądam informacji od każdego członka spółki.

17

No i dobrze żądasz, poza tym dzisiaj miałem art. o przynależności do gr. kapitałowej niestety jednak nie można wykluczyć z postępowania na brak oświadczenia że nie należy nawet po wezwaniu do uzupełnienia, luka w prawie!

18

DRAMAT !!! Gdzie był ten artykuł?

19

"Przetargi Publiczne 3/2013", sprawa jest szeroko opisana.

20

poruszałem już ten temat w wątku nowela.

jak dla mnie w art. 24b.3 powinno być: "... oraz wykonawcę, który nie złożył listy ALBO INFORMACJI, o których mowa w art. 26 ust. 2d."

21

Bitter napisał/a:

DRAMAT !

proponuję wystąpić z oficjalnym pismem do ustawodawcy o podanie wszystkich osób, które maczały ręce przy nowelizacji i są odpowiedzialne za ten DRAMAT.

22 (edytowany przez MIRAS 2013-03-08 13:18:47)

Marcel napisał/a:

poza tym dzisiaj miałem art. o przynależności do gr. kapitałowej niestety jednak nie można wykluczyć z postępowania na brak oświadczenia że nie należy nawet po wezwaniu do uzupełnienia, luka w prawie!

.... a czy autor artykułu napisał może "co można zrobić":
a) z takim wykonawcą (postawić go na równo z tymi co złożyli wymgane dokumenty)?
b) z takim postępowaniem (unieważnić postępowanie)?
c) z jego ofertą (odrzucić jego ofertę 89.1.1)?

... zakładam, że NIE, więc wyjście jest tylko jedno i luka ta zostanie wypełniona przez KIO, które pewnie pójdzie w kierunku...

23

Dokładnie tak, lukę wypełnią orzeczenia.

24 (edytowany przez covec 2013-03-08 13:26:25)

z niecierpliwością czekam na pierwsze orzeczenia KIO. Mam jednak obawy jak bardzo (nie) jednolite będzie orzecznictwo...

25

Albo zaraz będzie  opinia UZP bo w takie sytuacji  POWINNA być....