1

Temat: Czyn nieuczciwej konkurencji?

została złożona oferta w postępowaniu, w której Wykonawca polega na zasobach podmiotu trzeciego w zakresie wiedzy i doświadczenia ? wartość oferty xxx PLN brutto. Podmiot, który udostępnił temu Wykonawcy swoje zasoby również złożył ofertę w tym samym przetargu- wartość oferty o wiele niższa niz mowa wyżej.
Czy taka sytuacja jest dopuszczalna, kiedy dwoje Wykonawców bierze udział w tym samym przetargu? Czy nie stanowi to Czynu nieuczciwej konkurencji?

2

Odp: Czyn nieuczciwej konkurencji?

Wszystko jest ok. Dlaczego miałby to być czyn nieuczciwej konkurencji?

Niedługo wszędzie będzie przyklejana ta łatka.

3

To ja też dodam swoje trzy grosze:)

Postępowanie sprzed nowelizacji.

Mam trzy oferty.
Kazałam złożyć wykaz osób, które będą uczestniczyć w wykonaniu zamówienia.

Oferta pierwsza wykonawcy A: w wykazie osób jest pan P
Oferta druga wykonawcy B: w wykazie osób jest pan P
Oferta trzecia wykonawcy P: w wykazie osób jest pan P.

Czy wszystko jest ok?

4

To inaczej - potrzebna nam była osoba do realizacji zamówienia. Pierwsza oferta - tańsza, wykaz osób wpisany  Pan X. , podstawa dysponowania zaasobami - właściciel. Druga oferta droższa, wykaz osób - Pan X  z nizszej oferty, podstawa dysponowania zasobami - umowa zlecenia. Czy wszytsko jest ok?

5

Pan X udostępnia swój potencjał. Nie ma nic wspólnego z droższą firmą, sam może wygrać. Czy tak, czy inaczej chce zarobić. Wyobraź sobie jak tańsza firma idzie do droższej i mówi: dostałem wezwanie, ile mi zapłacicie jeżeli go nie dostarczę? (zakładam, że nie ma wadium).

6

Pewnie że jest ok, osoba będąca pracownikiem firmy X idzie do firmy Y na umowę zlecenia i gra, jak coś nie pasi wzywam do wyjaśnienia.