1

Temat: SIWZ i żądanie dokumentów

PN- usługi biurowe (obsługa sekretariatu w jedn. budżet.) [potencjalny W: osoba na umowę zlecenia bądź agencja pracy]

Zamawiający w SIWZ w części : WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMENTÓW, JAKIE MAJĄ DOSTARCZYĆ WYKONAWCY W CELU POTWIERDZENIA SPEŁNIENIA WARUNKÓW UDZIAŁU W POSTĘPOWANIU  zażądał złożenia dokumentów zgodnie z art. 25 ust. 2 ustawy pzp, tj.: oświadczenie z art. 22 i art. 24, wykaz wykonywanych usług, odpis z właściwego rejestru
oraz oświadczenie o przynależności do grupy kapitalowej.

Mam pytanie dot. poprawności i mozliwości żądania nw. dokumnetów:

1. kserokopii dyplomu ukończenia studiów,

2.kopii dowodu osobistego,

3.oświadczenia o zgodzie na przetwarzanie danych,

4.oświadczenie o znajomości programu MicrosOffice ( czy możemy to zażądać znajomości oprogramowania specjalistycznego wykorzystywanego w naszej firmie który służy do prowadzenia obsługi całego sekretariatu - na którym de facto dana osoba musi pracować???).

5. zaświadczenie lekarza dot. stanu zdrowia pozwalającego na wykonywanie pracy będącej przedmiotem postępowania,

6. oświadczenie, że nie jest prowadzone wobec Wykonawcy postępowanie o przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub przestępstwo skarbowe,

7. oświadczenie, że Wykonawca posiada pełną zdolność do czynności prawnych...

PYTANIE 1- czy Z może zażądać złożenia ww. dokumnetów w SIWZ w część "WYKAZ OŚWIADCZEŃ LUB DOKUMNETÓW..." czy nie, skoro nie ma go w rozporządzeniu PRM w sprawie rodzajów dok. jakiemozna żądać.

PYTANIE 2 (wariant 2)- czy Z może w części  j.w. wpisać punkt UWAGI: - Wykonawca w terminie 5 dni od zaiwadomienia o wyborze oferty dołączy wszystkie oświadczenia i dokumnety wymienione w w pkt.1-7.

Jakie rozwiązanie wy stosujecie lub zastosowalibyście?

2

Odp: SIWZ i żądanie dokumentów

Nero napisał/a:

Jakie rozwiązanie wy stosujecie lub zastosowalibyście?

3

możesz żądać wyłącznie dokumentów z rozporządzenia

natomiast ja wpisuję odnośnie pozostałych dokumentów, że wykonawca ma obowiązek przedstawić/dostarczyć np odnośnie wykszt. itp przed podpisaniem umowy, nie dostarczenie/przedstawienie można traktowac jako uchylanie się od podpisania umowy
smile

4

Myślę, że żądanie ww. dokumnetów przed podpisaniem umowy jest zasadne, przecież musimy sprawdzić osoby, które mamy zatrudnić. Wiem, że żądając dokumnetów w SIWZ mogę zapędzić się w kozi róg bo jeśli ich nie dostanę to nie mogę wezwać do ich uzupełnienia...
co do uchylania się od podpisania umowy to jest fakt, że mogę to tak potraktować ale skoro nie żądam zabezpieczenia umowy ani wadium to tak naprawdę nic nie mogę nikomu zrobić...
Może ktoś już robić taki przetarg i może mi coś podpowiedzieć