51

Odp: inf. i lista kapitałowa

Póki co brak podstawy prawnej sad, rozstrzygnie to KIO!, uważam jednak że takiego wykonawcę należy wykluczyć!

52

Ja też tak uważam ale poczekajmy.

53

Jest jeszcze opcja, a mianowicie 24.2.4!

54

Marcel napisał/a:

No ale niby jakich warunków udziału w postępowaniu nie spełnia?

55

Jeżeli nie złoży oświadczenia, nie bez przyczyny ustawodawca wpiął grupę kapitałową w art.24

56

na a widzieli Państwo to:

http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;1043

wink) zwłaszcza proszę poczytać zakres modyfikacji ogłoszenia z dnia 27.02.2013r. To jest po prostu jakaś farsa, skoro sam UZP ma problem z nowelizacją ustawy. Chociaż teraz przynajmniej nie powinniśmy mieć wątpliwości co zrobić z wykonawcą, który nie złoży takich dokumentów - czyli ani oświadczenia ani listy - WYKLUCZAMY

Przy okazji lektury w/w zwróciłem jednak uwagę na inny problem, a nie wiem, czy już go gdzieś nie poruszano - gdzie umieszczacie zapis po nowelizacji z Rozporządzenia w sprawie rodzaju dokumentów w brzmieniu:

"W celu wykazania spełnienia warunku udziału w postępowaniu dotyczącego braku podstaw do wykluczenia z postępowania o udzielenie zamówienia wykonawcy w okolicznościach, o których mowa w art. 24 ust. 1 ustawy Pzp należy złożyć aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, wystawiony nie wcześniej niż6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert"

skoro dopiero od 16.03 obowiązuje nowe rozporządzenia w sprawie treści ogłoszenia i dopiero tam można legalnie zaznaczyć "ptaszkiem" ten kawałek.
Poza tym - czy teraz również osoby fizyczne MUSZĄ dawać odpis z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej - nie wystarczy od nich samo oświadczenie, tak jak to do tej pory się pisało?
Przepraszam za mieszanie wątków, ale jeden wyniknął z drugiego wink

57

Teraz osoby fizyczne muszą składać odpis z centralnej ewidencji.

58

Marcel napisał/a:

Teraz osoby fizyczne muszą składać odpis z centralnej ewidencji.

\

I te nieprowadzące działalności też ..... ?

59

Jak nie prowadzą, to jak mają składać?

60

Marcel napisał/a:

Jak nie prowadzą, to jak mają składać?

No dobra - np. jest w siwz zapis zgodnie z par.3.1.2 nowego rozp. o dok.- ofertę chce złożyć osoba fizyczna nieprowadząca działalności (bo może przecież - zgodnie ze słowniczkiem pzp)- i co ? - nowe brzmienie tego par. obliguje go do złożenia  - Aktualny odpis z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej, jeżeli odrębne przepisy wymagają wpisu do rejestru lub ewidencji, w celu wykazania braku podstaw do wykluczenia w oparciu o art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy Pzp, wystawionego nie wcześniej niż 6 miesięcy przed upływem terminu składania ofert -

- kiedyś było - a w przypadków osób fizycznych oświadczenie  w zakresie art. 24 ust. 1 pkt 2 ustawy   - teraz tego nie ma -

- To con kurna na złożyć, skoro nowy zapis tego par. i siwz obliguje go do złożenia odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej  ??

Czegoś to już nie rozumiem ...

61

no to jednak chyba trzeba założyć nowy wątek wink można by nawet nazwać go zbiorczo "wszystko czego nie rozumiemy w nowelizacji" wink a poważnie - moim zdaniem należy pozostawić zapis "a w przypadków osób fizycznych oświadczenie  w zakresie art. 24 ust. 1  ustawy".

Uważam tak dlatego, że osoby fiz. prowadzące działalność mają obowiązek uzyskać wpis do ewidencji i wpis taki przedstawić. Os. fiz. nie prowadzące działalności, ale mogące być Wykonawcami, nie mają takiego obowiązku (więc i możliwości uzyskania wpisu) ale muszą również wykazać, że nie podlegają wykluczeniu - pozostaje im więc wyłącznie oświadczenie. Inna sprawa, że mam już kilka takich wpisów z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej i nigdzie tam nie widzę nawet wzmianki o możliwości zamieszczenia informacji, że nie otwarto likwidacji lub ogłoszono upadłość. Chyba że taka wzmianka pojawia się wyłącznie, jak taka okoliczność zaistnieje.

62

Załatwi to oświadczenie z art.24

63

A słuchajcie,
na jakiej podstawie uzp żąda dokumentów potwierdzających prawo do reprezentacji wykonawcy przez osobę podpisującą ofertę (lub pełnomocnictwo).  Dają taki zapis na końcu formularza oferty, a w ogłoszeniu o zamówieniu wpisują jako INNE DOKUMENTY.
Pełnomocnictwo to jeszcze rozumiem, ale te pierwsze dokumenty?  wychodzi na to, że chodzi o CEIDG lub KRS... ale te żąda się przecież w pkt. III.4.2

64

Kasandra napisał/a:

A słuchajcie,
na jakiej podstawie uzp żąda dokumentów potwierdzających prawo do reprezentacji wykonawcy przez osobę podpisującą ofertę (lub pełnomocnictwo).  Dają taki zapis na końcu formularza oferty, a w ogłoszeniu o zamówieniu wpisują jako INNE DOKUMENTY.
Pełnomocnictwo to jeszcze rozumiem, ale te pierwsze dokumenty?  wychodzi na to, że chodzi o CEIDG lub KRS... ale te żąda się przecież w pkt. III.4.2

25.1

65

Marcel napisał/a:

Marcel nie sądzisz, że brak listy kapitałowej albo informacji o braku powiązań kapitałowych, nie stanowi o niewykazaniu spełnienia warunków, tylko o niewykazaniu braku podstaw do wykluczenia? Idąc Twoim tokiem myślenia, brak ww. dokumentów będzie stanowiło podstawę do zatrzymania wadium, a zatem tym bardziej ... coś tu nie gra (?)

Ja zastanawiam się nad inną kwestią, a mianowicie, czy faktycznie celem ustawodawcy było opisywanie grupy kapitałowej w skali ogólnoświatowej (sic!). Stosując wykładnię celowościową oraz przy uwzględnieniu przepisów ustawy ookik wydaje się, że należy ograniczyć ją wyłącznie do członków grupy kapitałowej działających na terytorium UE.

66

A więc na jakiej podstawie wykluczasz wykonawcę z postępowania?, oczywiście w przypadku braku złożenia listy oraz informacji.

67

Podpinam się pod pytanie Marcela. smile

Chyba ustawodawca nie przewidział takiej sytuacji - czemu to mnie nie dziwi

68

Jedynym przepisem z jakiego można strzelać jest art. 24.2.5! Zamawiający nie będzie mógł wykluczyć wykonawcy w przypadku, jeżeli w tym samym postępowaniu nie zostaną złożone co najmniej dwie oferty/ wnioski przez podmioty z tej samej grupy kapitałowej, a tym samym nie będzie zachodzić domniemanie, o którym mowa w art. 24.2.5 (przed przecinkiem). W praktyce Zamawiający będzie zatem zobowiązany do jednoczesnego wykluczenia takich wykonawców (co najmniej dwóch) w bardzo rzadkich przypadkach. Zgadzam się z Wami, że przepisy art. 26.2d i art. 24.2.5 nie są spójne. Metaforycznie można powiedzieć, że nasz racjonalny ustawodawca wyposażając zamawiającego w broń (art. 24.2.5) zastrzegł, że nie jest to broń na każdego wykonawcę tylko na "grubego wykonawcę", do którego wolno strzelać tylko odpowiednią amunicją z odpowiedniej odległości (inaczej będzie to nic innego jak tylko kłusownictwo). Przestrzegam więc przed niepotrzebną nagonką ...

69

24.2.4, nie tylko ja tak sądzę a inne opinie które czytałem i dowiadywałem się na szkoleniach.

70

no to opinie są podzielone sad

71

Niestety ale tak.

72

A ja czekam na wyrok w tej sprawie kijanek smile

73

Tylko że trzeba poczekać na jakiegoś hardcorowego Zamawiającego, który przetrze szlak i wykluczy bogatego, nie całkiem mającegopojęcia o ustawie, ale potrafiącegosięodwołać Wykonawcę,  :-)

74

Moim zdaniem w.w art. jest najbardziej racjonalny w zaistniałej sytuacji, ale poczekamy, zobaczymy.

75

Ja osobiście mam listę do wypełnienia w druku oferty cenowej czyli złozy choć może nie uzupełniony:) wtedy wyjasnienia a potem .... zobaczymy