Temat: Inna omyłka - zatwierdzenie
Inna omyłka nie musi być zatwierdzona przez wykonawcę? Wystarczy sama informacja skierowana do wykonawcy o poprawieniu innej omyłki?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Inna omyłka nie musi być zatwierdzona przez wykonawcę? Wystarczy sama informacja skierowana do wykonawcy o poprawieniu innej omyłki?
Jeśli się nie zgodzi na poprawienie inne omyłki w ciągu 3ch dni od dnia doręczenia zawiadomienia to OUT, zgodnie z art. 89 ust. 1 pkt. 7.
Kiedyś było tak, że jeśli wykonawca nie przesłał wyraźnego sprzeciwu, tzn. że wyraził tzw. milczącą zgodę i było OK. Nie wiem jakie są najnowsze trendy w tym temacie.
Nadal tak samo.
Czyli ze strony wykonawcy nie musi być zadnej reakcji, wtedy oferta nie zostanie odrzucona a zmiany zaistnieją?
Tylko może się lepiej upewnij czy faktycznie otrzymali zawiadomienie. Ale jeśli masz wątpliwości wrzuć temat w google, dodaj do tego opinia uzp, albo kio /z zastrzeżeniem aktualne/ i gotowe.
Aby uznać, że wykonawca nie wyraził zgody na poprawę tzw. innej omyłki, konieczne jest jego oświadczenie o braku zgody na poprawienie omyłki.
wyrok Krajowej Izby Odwoławczej - Urzędu Zamówień Publicznych z 1 kwietnia 2009 r. (sygn. akt KIO/UZP 343 /09): wskazuje, iż: ?Czynność poprawienia omyłki jest nieskuteczna, jeżeli w terminie 3 dni od dnia doręczenia zawiadomienia wykonawca nie zgodził się na poprawienie omyłki. Taka redakcja przepisu pozwala na wniosek, iż wykonawca musi złożyć oświadczenie o braku zgody na dokonaną modyfikację. Oświadczenie zaś o wyrażeniu zgody nie jest wymagane dla skuteczności dokonanej poprawki?.
Mam w pamięci zasadę z której wynikłao że nie może być dorozumianej zgody na zmiany w ofercie co oznaczało konieczność wyrażenia takiej zgody przez wykonawcę pod warunkiem odrzucenia oferty w przypadku braku zgody.
No ale chyba jestem 100 lat za murzynami
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc