1

Temat: Kopia pełnomocnictwa

1. PN poniżej progów - Zamawiający miał w SIWZ zapis, że wykonawca winien przedłożyć ,,pełnomocnictwo do reprezentowania, o ile ofertę składa pełnomocnik. Wykonawca ma obowiązek przedstawienia (załączenia do oferty) oryginału dokumentu pełnomocnictwa lub jego kopii poświadczonej notarialnie''.
2. Oferta złożona przez wykonawcę-osobę fizyczną, a podpisana przez męża właścicielki.
3. Wykonawca przedłożył kopię (poświadczoną za zgodność z oryginałem) wypisu notarialnego.
4. Wzywać do uzupełnienia?

2

Odp: Kopia pełnomocnictwa

Kto potwierdził za zgodność kopię; wykonawca czy współmałżonek który podpisał ofertę? Wg mnie, jeżeli za zgodność kopię potwierdził wykonawca to można byłoby zaliczyć, ale jeśli nie to wezwać do uzupełnienia.

3 (edytowany przez eva 2013-03-05 14:03:44)

Kserokopia pełnomocnictwa potwierdzonego notarialne + podpisanie z zgodność z oryginałem przez osobę uprawnioną do skąłdania oświadczeń woli jest OK

4

niejasne dla mnie:
jeśli potwierdził wykonawca to oki
jeśli nie ma pełnomocnictwa to nie jest oki

5

Kopia pełnomocnictwa poświadczona przez współmałżonka, a nie wykonawca.

6

To nie wystarczy, ma być oryginał lub kopia poświadczona notarialnie.

7

darioberni napisał/a:

Kopia pełnomocnictwa poświadczona przez współmałżonka, a nie wykonawca.

W takim razie należy wezwać do uzupełnienia pełnomocnictwa.
Na marginesie, słyszałem taką historię kiedy to mąż miał firmę, całą ofertę podpisał mąż, a jak pojawiły się komplikację (nie znam okoliczności)  to facet stwierdził, że ofertę podpisała żona smile tak się składa oferty smile

8

Witam!
Wykonawca w odpowiedzi na moje wezwanie przedstawił wypis aktu notarialnego poświadczony przez notariusza, jednakże wystawiony po terminie otwarcia ofert.
Z dokumentu wynika, iż właścicielka firmy - żona upoważnia męża do składania wszelkich oświadczeń woli itp.... począwszy od roku 2004.

Uznać to podpierając się tym, że uzupełnione dokumenty muszą potwierdzać spełnienie warunku najpóźniej na dzień składania oferty. Przy czym istotna jest nie tyle data wystawienia takiego dokumentu, ale fakt, czy z jego treści wynika spełnienie warunku właśnie na dzień składania oferty.

9

Jeżeli takie pełnomocnictwo zostało udzielone po TZO i z treści tego pełnomocnictwa wynika, że w dniu kiedy przypadał TZO, pełnomocnik był umocowany do składania oświadczeń woli, to wszystko jest w porządku.