1 (edytowany przez ecomo 2013-03-20 23:43:38)

Temat: Oszacowanie częśći

Witam,
Zamawiający ogłasza przetarg podzielony na 4 części z możliwością składania ofert częściowych.  Na każdą posiada środki w  wys .100 000
W pierwszym przetargu  zgłasza się wyk. który za na 1 część składa ofertę w wys 100 000 -ok, na 2 część drugi wykonawca składa ofertę w wys. 110 000 -oferta odrzucona  z art 93.1.4, na część 3 i 4 ofert brak. Następny przetarg na część 2,3,4. Na część 3 wpływa oferta 90 000, na część 4 - 95 000, na część 2 - 115 000 wyższa o 15 000 od ceny jaką może przeznaczyć zamawiający na tę część . 

Co robić?  Rozumiem, że mam obowiązek zaakceptować ofertę ponieważ łączna kwota 300 000 (na każdą część po 100 000) nie została przekroczona.  Tak wynika chyba z tego orzeczenia www.uzp.gov.pl/cmsws/page/GetFile1.aspx?attid=2481 (mam nadzieję że dobrze rozumuję jest godz 0.30 :-0) Ale co w takim razie z ofertą nr 2 z pierwszego przetargu i jej odrzuceniem? Rozumiem, że interpretuje się to tak: w pierwszym przetargu zamawiający nie mógł zwiększyć środków na 2 część  ponieważ nie posiadał wiedzy o kwotach za ofertę 3 i 4 a tym samym wiedzy o łącznej kwocie jaką może przeznaczyć na zamówienie.

Zrobiłem edyt bo w 1 wersji pomyliłem szacunek z kwotą jaką zam. może przeznaczyć na zamówienie

2

Odp: Oszacowanie częśći

Przeprowadziłeś pierwsze postępowanie w ramach którego zawarłeś umowę z wykonawcą X na część 1 (część 3 i 4 brak ofert, wiadomo unieważniono). Jesli chodzi o część 2 zamawiający nie posiadał dostatecznej ilości środków finansowych by zawrzeć umowę na kwotę w wys. 110 tys. zł więc unieważnił część 2.

Jeśli zamawiający zwiększył środki na sfinansowanie danej części zamówienia ( w tym przypadku cz. 2) to w drugim postępowaniu może zawrzeć umowę z wykonawcą Y na kwotę 115 tys zł - jeśli nie masz pieniędzy unieważniasz daną część.

Nie myl wartości szacunkowej zamówienia z środkami finansowymi przeznaczonymi na realizację zamówienia.

ecomo napisał/a:

Następny przetarg na część 2,3,4. na część 3 wpływa oferta 90 000, na część 4 - 95 000, na część 2 - 115 000 wyższa o 15 000 od ceny jaką może przeznaczyć zamawiający na tę część (wszystkie oferty mieszczą się jednak w szacunku ogólnym 300 000). 

Co robić? Zamawiający posiada środki by zaakceptować tę ofertę (łącznie 3 oferty nie przekraczają 300 000) ale co z ofertą nr 2 i wykonawcą z pierwszego przetargu, tamta oferta była niższa (110 000) ale odrzucona z powodu przekroczenia kwoty jaką mógł przeznaczyć zamawiający. Czy podpisujemy umowę z wykonawcą z 2 przetargu czy z przetargu 1?