1

Temat: Jaki artykuł na dostwę paliwa

w naszej jednostce dostawa paliwa w ciągu roku to Jakieś 200 tys. zł, czyli przekracza równowartość 14000 euro. W związku z tym, że w naszym rejonie do przetargu startuje tylko lokalny dostawca (orleny itp. nie są zainteresowane), pojawia się problem przy tankowaniu na wyjazdach służbowych, osoba oddelegowana na wyjazd musi zatankować u innego dostawcy.
Czy takie zamówienie opisać powinniśmy z art. 4 ust. 8 ustawy PZP jako zam. poniżej 14 tys. euro (mimo że umowę z wykonawcą mamy na rok zawartą powyżej 14 tys. ) czy może art. 67 ust. 1 pkt 3? jako wyjątkowa sytuacja- tylko czy nie można było przewidzieć jak problem pojawia się od lat???
Proszę o Waszą opinię

2 (edytowany przez psz 2013-03-21 07:58:04)

Odp: Jaki artykuł na dostwę paliwa

Nie opisywać w ogóle. Chyba, że często w czasie tych wyjazdów tankowanie odbywa się na tej samej stacji.

W naszej jednostce paliwo to również ok. 200 tys. zł rocznie i Orlen jak najbardziej jest zainteresowany, w każdym przetargu mamy ich ofertę.

3

psz napisał/a:

Nie opisywać w ogóle. Chyba, że często w czasie tych wyjazdów tankowanie odbywa się na tej samej stacji.

W naszej jednostce paliwo to również ok. 200 tys. zł rocznie i Orlen jak najbardziej jest zainteresowany, w każdym przetargu mamy ich ofertę.

Opisać muszę fakturę i podać na niej podstawę prawną wydatkowania środków, stąd moje wątpliwości.

My orlen zawiadamialiśmy nawet o rozpoczętym postępowaniu i niestety brak zainteresowania. Tak z ciekawości macie karty paliwowe?

4

U nas jest kilometrówka. JEśli chodzi o paliwo to mamy tylko dla szkół i innych jednostek smile

5

stadonn napisał/a:
psz napisał/a:

Opisać muszę fakturę i podać na niej podstawę prawną wydatkowania środków, stąd moje wątpliwości.

My orlen zawiadamialiśmy nawet o rozpoczętym postępowaniu i niestety brak zainteresowania. Tak z ciekawości macie karty paliwowe?

Fakturę oczywiście tak, u nas wystarcza: zakupiono na potrzeby ......., chyba że jest umowa to wpisujemy umowę.

Mamy karty paliwowe, ale one są niejako poza przetargiem.
Jak u Was wygląda sprawa kart?

6

Nie mamy właśnie kart, bo w momencie kiedy robimy przetarg z kartami brak jest zainteresowanych.

My na fakturze podajemy podstawę prawną PZP i dlatego tkwie z tym i nie wiem ....

7

Też nie chce mi się wierzyć, że orlen czy lotos nie startują. Chyba, że warunki są tak postawione, że nie mogą, np. bo najbliższa stacja orlen jest 500m od siedziby, a zamawiający chce stację w promieniu 100m - widziałem już takie warunki.
Mogę zasugerować na przyszłość np. poinformowanie orlenu i lotosu o przetargu i sprawdzenie warunków, czy aby taki orlen może startować. Aha jeszcze jedna sugestia - większość stacji flotowych to stacje franszyzowe, więc można także powiadomić najbliższą stację orlen, czy lotos, że jest przetarg.
Można także zamówienie podzielić na dwie części - I tankowanie na miejscu, druga - cały kraj. Możliwości kombinacji w sensie pozytywnym oczywiście jest dużo.
Co do podstawy prawnej - ten punkt 3 to raczej będzie Ci trudno - bo masz jeszcze art. 68 ust. 2.

8

Nie warunków takich nie ma, w pobliżu mieliśmy tylko jeden orlen, może to był powód... nie wnikam, w tym roku może też bardziej się o to postaramy..

Niesamowity jednak problem mam z tą fakturą, księgowość się już o nią upomina, ja ją podpisując biorę odpowiedzialność za to że jest zgodna z PZP, a jako tako bardzo zgodna to ona chyba nie jest hmm

9

Wygląda jakbyś trollował. Piszesz na poważnie, że jakaś faktura na paliwo, które gdzieś tam zatankowałeś jest niezgodna z upzp?

Dobrze zrozumiałem?

10

psz napisał/a:

Wygląda jakbyś trollował. Piszesz na poważnie, że jakaś faktura na paliwo, które gdzieś tam zatankowałeś jest niezgodna z upzp?

Dobrze zrozumiałem?

Nie ja zatankowałem, tylko pracownik naszej jednostki, nie pisze że jest niezgodna tylko zastanawiam się jak do tego podejdzie ewentualna kontrola. Jeżeli korzystamy z trybu przetargowego, jeżeli w danym roku dostawa paliwa przekracza kwotę 14 tys. euro, a my na dostawę mamy wybranego wykonawcę z którym jest umowa to czy zgodne z ustawą jest powoływanie się w tym przypadku na art. 4 ust 8 PZP??? Bo moim zdaniem chyba nie... a to sugeruje mi szefostwo... piszę tu bo chcę poznać Waszą opinię w tej sprawie.

Z drugiej jednak strony co może zrobić Zamawiający w przypadku innych wyjazdów służbowych, gdzie zatankowanie całego baku u naszego dostawcy nie wystarczy na podróż w dwie strony, a dostawca ma miejsca tankowania tylko w naszym rejonie.

11

stadonn napisał/a:

[
Z drugiej jednak strony co może zrobić Zamawiający w przypadku innych wyjazdów służbowych, gdzie zatankowanie całego baku u naszego dostawcy nie wystarczy na podróż w dwie strony, a dostawca ma miejsca tankowania tylko w naszym rejonie.

Przewidzieć wcześniej i się zabezpieczyć.

12

Niedzwiadek napisał/a:
stadonn napisał/a:

[

Jak? Lać w kanistry? smile

@Stadonn - wiem, że nie Ty tankowałeś, ale używanie drugiej osoby l. poj. jest najwygodniejsze.

Co tu dużo pisać?

Jedziesz i tankujesz. Byłeś gdzieś i było to konieczne. Nie musisz udowadniać, że nie jesteś wielbłądem.

Na fakturze masz adres, wiadomo gdzie tankowałeś.

13

psz napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:
stadonn napisał/a:

[

czasami trzeba trochę pomyśleć przed, a nie potem brać pigułkę "po". Jak? - czytaj powyżej tongue

14

No właśnie.... i o tym mówilm na początku... jak dyrekcja jechała... że to bedzie najlepsze rozwiązanie to powiedzieli ze nie nie ma mowy bo coś tam... ze względów bezpieczeństwa big_smile a teraz z fakturą zmagam się ja. Dzięki za opinie  ;-P

15

Niedzwiadek napisał/a:
psz napisał/a:
Niedzwiadek napisał/a:

czasami trzeba trochę pomyśleć przed, a nie potem brać pigułkę "po". Jak? - czytaj powyżej tongue

Pomyśleć przed, żeby sobie utrudnić życie i jeździć przez całe miasto do "swojej" stacji bo wygrali jakiś mini pakiet w przetargu?

To już naprawdę kanistry są lepszym rozwiązaniem...

16

stadonn napisał/a:

No właśnie.... i o tym mówilm na początku... jak dyrekcja jechała... że to bedzie najlepsze rozwiązanie to powiedzieli ze nie nie ma mowy bo coś tam... ze względów bezpieczeństwa big_smile a teraz z fakturą zmagam się ja. Dzięki za opinie  ;-P

Tylko, że problem nie leży w tankowaniu czy fakturowaniu. Leży w Twojej dyrekcji.

Nie ma NAJMNIEJSZEGO problemu, żeby wyjeżdżać zatankowanym, a jeśli jest potrzeba to tankować gdziekolwiek.

17 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-03-21 11:31:59)

psz czytaj ze zrozumieniem, ze względu na zimę wiosną więc odpuszczam

Po cholerkę ma jechać przez całe miasto do swojej stacji nikt mu nie będzie kazał, a ja takiej propozycji nie składałem tongue
Jak jest u siebie to MUSI tam pojechać bo z tą stacją ma umowę roll Tu chodzi o tankowanie poza miastem

psz napisał/a:

Nie ma NAJMNIEJSZEGO problemu, żeby wyjeżdżać zatankowanym, a jeśli jest potrzeba to tankować gdziekolwiek.

tak... tylko podaj podstawę w oparciu pzp, jaką stadonn ma napisać bo to się forumowicz pyta

18

Niedzwiadek napisał/a:

psz czytaj ze zrozumieniem, ze względu na zimę wiosną więc odpuszczam

Po cholerkę ma jechać przez całe miasto do swojej stacji nikt mu nie będzie kazał, a ja takiej propozycji nie składałem tongue

psz napisał/a:

tak... tylko podaj podstawę w oparciu pzp, jaką stadonn ma napisać bo to się forumowicz pyta

Czytaj ze zrozumieniem, napisałem w poście nr 2 - żadnej. Nie potrzebujesz żadnej podstawy z PZP, żeby sobie gdzieś zatankować i opisać fakturę.

Nic nie musisz odpuszczać. To ja Tobie odpuszczam. Rozpisz nam swój pomysł z postu #7 (bo o ten Ci chodzi, prawda? (Można także zamówienie podzielić na dwie części - I tankowanie na miejscu, druga - cały kraj. ))

19

Jednak nie czytasz ze zrozumieniem..
stadonn pisze że tą podstawę musi podać - patrz #3
i tu do nas zwraca się z prośbą o pomoc a my mu raczej nie pomagamy tylko gmatwamy i zapętlamy się coraz bardziej... ze względu na brak porozumienia proponuje to wzajemne cytowanie się przerwać i pomóc Forumowiczowi
Ja na razie nie znajduję tej podstawy, więc może porzucisz coś?

20

Muszę odbić piłeczkę - nie czytasz ze zrozumieniem.

To, że czyjś dyrektor chce na coś podstawę z upzp nie znaczy, że masz rzucić się do lektury i wyszukać coś na siłę.

Tak jest tutaj. Jak będę miał fakturę na 200 zł to nie będę wyszukiwał żadnych podstaw w upzp. Nawet gdy dyrektor powie mi, żebym ją opisał podstawą prawną z upzp tego nie zrobię.
Wytłumaczę, że to nie ma rąk i nóg i wystarczający jest zwykły opis.

Napisałem, że na fakturze ma adres stacji, więc jasne będzie, że tankował gdzieś tam bo NIE MÓGŁ u siebie. W opisie może nawet opisać czemu nie mógł, jeśli odległość do kogoś nie przemówi. Może też napisać, że nie potrafi teleportować paliwa od swojego wykonawcy.
Stadonn post #1 - pojawia się problem przy tankowaniu na wyjazdach służbowych, osoba oddelegowana na wyjazd musi zatankować u innego dostawcy.

Problem leży w zrozumieniu sytuacji. Nie ma problemu w tankowaniu gdzie indziej. Po prostu

PS. A Twojego pomysłu z postu #11 wciąż się nie doczekałem...

21

A art 6a?

Na przyszłość projektując przetarg na paliwo skontaktuj się z koncernami co masz zrobić żeby były zainteresowane udziałem.
Lotos ma specjalną komórkę zajmującą się małymi umowami i jak do tej pory zawsze odpowiadali na przetarg.

22

nie, to są odrębne zamówienia.

23

W/g mnie powinni zabezpieczyć odrębne zamówienie pod nazwą np "wyjazdy krajowe" i kupować paliwo na zasadach do 14 tys w związku z 6a

24

Tak nie można bo 6a możesz stosować do jednego zamówienia, a nie odrębnych.

Zależy jaka jest regularność wyjazdów. Czy są one zaplanowane dużo wcześniej czy też taka konieczność pojawia się nagle i niespodziewanie.

25

Są to wyjazdy na ogół powiązane z jakimiś konferencjami lub wyjazdy na szkolenia, może być ich kilka w ciągu roku a może nie być żadnego...