1

Temat: 26.2d

Wykonawca do oferty dołączył informację, że należy do GK. Poniżej nie wypełnił listy podmiotów należących do tej samej GK.

Wzywam do uzupełnienia listy.

I teraz:
1. wykonawca odpowiada"pomyliłem się", nie należę do GK, dokonuje sprostowania ? mi to podpada pod 87.1.,
2. nie załączy listy - zostaje wykluczony,
3. załączy listę - jest ok

Spodziewam się sytuacji którą przedstawiłem w pkt 1. Jakie jest Wasze zdanie w temacie?

2

Odp: 26.2d

Może jednak ktoś, coś...

3

87.1 ?!
obstawiam 3
z wykluczeniem bym się nie spieszył - musi powstac domniemanie, a to będzie wyjątkowo rzadki przypadek

4

Tak mnie nurtuje jedno pytanie. Czy 87.1 można stosować do oświadczeń składanych na podstawie art 22 i 24

5

radas napisał/a:

87.1 ?!

miałem na myśli negocjowanie. Oświadczenie może i nie jest treścią oferty, ale wiecie, raz tak, raz tak, to w końcu jak ? smile
Wezwę do uzupełnienia listy i zobaczymy.
Dzięki.

6

oświadczenie jest jak najbardziej częścią oferty i wszelkie dokumenty które potwierdzają warunki udziału, wymagania Z. itp. W wyrokach jasno pisane, iż wszelkie dokumenty stanowią logiczną ciągłość i jeżeli coś wynika bezsprzecznie z innych załączonych dokumentów a np. nie z oferty - to należy uznać.

7

cbud napisał/a:

oświadczenie jest jak najbardziej częścią oferty i wszelkie dokumenty które potwierdzają warunki udziału, wymagania .

cbud, ale mowa jest o art. 87.1 a nie 26.4 więc nie możesz przyjmować, że dok. dołączane do oferty to oferta w rozumieniu art. 87.1, gdzie chodzi o ofertę sensu stricto (treść oferty).

8 (edytowany przez covec 2013-03-22 11:01:42)

To teraz pytanie, czy informacja z 26.2d jest oświadczeniem/dokumentem o którym mowa w 26.4.?

9

covec napisał/a:

To teraz pytanie, czy informacja z 26.2d jest oświadczeniem/dokumentem o którym mowa w 26.4.?

Ja traktowałabym to jako dokument (lista podmiotów). W sytuacji gdy wykonawca nie nalezy do grupy to składa oświadczenie.

10

no, tak, ale "mój" wykonawca złożył oświadczenie że należy, a pod spodem nic nie napisał. Teraz, wzywam do uzupełnienia listy (skoro napisał że należy) a spodziewam się że dostanę, odp. że to pomyłka, że on nie należy... i co Ty na to  Eva smile?

11

covec napisał/a:

To akurat wynika wprost z art. 26.2d.zd. 2.

12 (edytowany przez covec 2013-03-22 11:30:51)

radas napisał/a:
covec napisał/a:

To akurat wynika wprost z art. 26.2d.zd. 2.

to teraz wyobrażam sobie sytuacje taka jak moja i pytanie "czy na pewno należy Pan do GK?" smile.

13

Jak mi nie złoży listy, to przez jego pomyłkę muszę Wykonawcę wykluczyć. Już widzę zadowolenie na twarzy wykonawcy smile

14

Covec, uważasz, że sam fakt niezłożenia listy wystarczy do wykluczenia (?)

Z tresci art. 24.2.5 wynika natomiast, że wykluczenie takie jest dopuszczalne wyłacznie gdy spełnione są łącznie dwa następujące warunki:
1) złożono dwie/ dwa lub więcej ofert/ wniosków przez podmioty należące do jednej grupy kapitałowej
2) złożenie to prowadzi do zachwiania uczciwej konkurencji pomiędzy wykonawcami w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

Samo niezłożenie listy kapitałowej albo informacji o braku przynależności do grupy nie jest wystarczającą podstawą do wykluczenia (sic!).

15

W/g mnie należy wezwać do uzupełnienia dokumentu zawierającego błąd - złożonej listy przynależności do GK, tj. dokumentu w którym na nowo określi swoją przynależność do GK lub jej zaprzeczy
Problem w tym że Twoje oświadczenie zawiera 3 elementy:
oświadczenie o przynależności (czy takiego oświadczenia można żądać na podstawie ustawy)
lista podmiotów
oświadczenie  - informacja o tym że nie należy do GK
Pytanie czy można żądać 3 elementów oświadczenia czy tylko listy lub zaprzeczenia.
W/g mnie tak oświadczenie jak i lista to jeden element który w przypadku stwierdzonego błędu (przedstawiony sposób wypełnienia oświadczenia wskazuje że jest on wewnętrznie sprzeczny) należy naprawić w trybie art 26.3
Nawiasem mówiąc tez mam 3 elementy w jednym piśmie - 2 oświadczenia + lista, i tak bym naprawił ten błąd.

16

radas napisał/a:

Covec, uważasz, że sam fakt niezłożenia listy wystarczy do wykluczenia (?)

Z tresci art. 24.2.5 wynika natomiast, że wykluczenie takie jest dopuszczalne wyłacznie gdy spełnione są łącznie dwa następujące warunki:
1) złożono dwie/ dwa lub więcej ofert/ wniosków przez podmioty należące do jednej grupy kapitałowej
2) złożenie to prowadzi do zachwiania uczciwej konkurencji pomiędzy wykonawcami w postępowaniu o udzielenie zamówienia.

Samo niezłożenie listy kapitałowej albo informacji o braku przynależności do grupy nie jest wystarczającą podstawą do wykluczenia (sic!).

Hm...to jak rozumieć 24b.3.? wyjaśnień mógł nie złożyć jak już wiemy że należy do GK i inni z grupy są też w tym postępowaniu, a listy może nie złożyć niezależnie, i nie ważne że jest np sam w postępowaniu...choć może to głupie, ale ja w tym przepisie wyjątków nie widzę.

17

jarosław napisał/a:

W/g mnie należy wezwać do uzupełnienia dokumentu zawierającego błąd - złożonej listy przynależności do GK, tj. dokumentu w którym na nowo określi swoją przynależność do GK lub jej zaprzeczy
Problem w tym że Twoje oświadczenie zawiera 3 elementy:
oświadczenie o przynależności (czy takiego oświadczenia można żądać na podstawie ustawy)
lista podmiotów
oświadczenie  - informacja o tym że nie należy do GK
Pytanie czy można żądać 3 elementów oświadczenia czy tylko listy lub zaprzeczenia.
W/g mnie tak oświadczenie jak i lista to jeden element który w przypadku stwierdzonego błędu (przedstawiony sposób wypełnienia oświadczenia wskazuje że jest on wewnętrznie sprzeczny) należy naprawić w trybie art 26.3
Nawiasem mówiąc tez mam 3 elementy w jednym piśmie - 2 oświadczenia + lista, i tak bym naprawił ten błąd.

Jedyny ratunek jaki ja widzę, to wezwać do uzupełnienia informacji (należę/ nie należę) w sytuacji kiedy wykonawca wpisał NALEŻĘ ale lista jest pusta...

18

Faktycznie art. 24b.3 potwierdza, że lista musi być niezależnie od liczby wykonawców. Redukując sprawę do absurdu - zawsze jak nie ma listy, to wykluczamy wink Masz rację covec, mój błąd.

19

radas napisał/a:

No  raczej nie jest tak jak piszesz Radas. Jeżeli w postępowaniu złożą oferty dwa podmioty należące do tej samej grupy kapitałowej to wzywasz do wyjaśnień czy łączące ich stosunki w ramach grupy nie prowadzą do zachwiania uczciwej konkurencji. Jeżeli z odpowiedzi wywnioskujesz, że kręcą lub jeżeli nie wykażą braku takiej zależności jednoznacznie wykluczasz obu. Niezależnie od wszystkiego każdy składa oświadczenie i listę. Brak listy (jeżeli należy do GK) w ofercie lub po wezwaniu do uzupełnienia = wykluczenie i tu chyba nie ma co roztrząsać.

20

Zastanawia mnie, co może być błędem o którym mowa w art. 26.3, w stosunku do informacji o której mowa w art. 26.2d?

21 (edytowany przez covec 2013-03-26 06:40:43)

covec napisał/a:

Wykonawca do oferty dołączył informację, że należy do GK. Poniżej nie wypełnił listy podmiotów należących do tej samej GK.

Wzywam do uzupełnienia listy.

I teraz:
1. wykonawca odpowiada"pomyliłem się", nie należę do GK, dokonuje sprostowania ? mi to podpada pod 87.1.,
2. nie załączy listy - zostaje wykluczony,
3. załączy listę - jest ok

Spodziewam się sytuacji którą przedstawiłem w pkt 1. Jakie jest Wasze zdanie w temacie?

No i się nie pomyliłem...wykonawca w odpowiedzi twierdzi, że się pomylił....

Co teraz? Czy poprzednia informacja zawierała błąd o którym mowa w 26.3? Wezwałem do uzupełniania listy, a dostałem informację...