1

Temat: Wolna ręka?

Witam serdecznie,
Robilismy przetarg na zakup sprzętu komputerowego (komputery,drukarki) i atramentów. Teraz mamy ok. 12 tyś. zł oszczędności i chcemy dokupić komputery. Czy mozna to zrobić z wr?

2

Odp: Wolna ręka?

Mogę się mylić, ale jeżeli przekroczysz art 4 pkt 8 (a podejrzewam, że już to zrobiłaś) to niestety nie możesz z WR. Dla mnie to dzielenie zamówienia w celu uniknięcia stosowania ustawy PZP. Wydaje mi się, że pozostaje PN, PO, NBO, NO.

3

Aldona napisał/a:

Witam serdecznie,
Robilismy przetarg na zakup sprzętu komputerowego (komputery,drukarki) i atramentów. Teraz mamy ok. 12 tyś. zł oszczędności i chcemy dokupić komputery. Czy mozna to zrobić z wr?

Jeżeli na początku roku określiliście potrzeby i oszacowaliście wartość zamówienia z należytą starannością, na podstawie której określiliście tryb postępowania i zakupiliście sprzęt to sprawa tego sprzętu jest zakończona. Jeżeli teraz macie jakieś oszczędności, a wcześniej tego nie przewidywaliście to możecie kupić sprzęt traktując go jako nowe zamówienie. Wartość 12 tys. zł - art. 4 pkt 8 może mieć zastosowanie (zgodnie z opinią UZP)

4

Aldona, powiedz jaka była wartosc tamtego zamówienia (tzw. wartość szacunkowa, z pierwszej strony protokołu) i kiedy zawiesiliscie ogłoszenie o tamtym przetargu.

5

ZOC i masz spokoj. jesli oxczywiscie masz konretnie okreslony sprzet. z WR zawsze sa duze watpliwosci...

6

Przem napisał/a:

Mogę się mylić, ale jeżeli przekroczysz art 4 pkt 8 (a podejrzewam, że już to zrobiłaś) to niestety nie możesz z WR. Dla mnie to dzielenie zamówienia w celu uniknięcia stosowania ustawy PZP. Wydaje mi się, że pozostaje PN, PO, NBO, NO.

Wydaje mi się że nie zastosowanie ustawy (art. 4.8) powodowałoby podejżenie o dzieleniu w celu uniknięcia stosowania PZP. WR jest jak najbardziej stosowaniem ustawy choć myślę że w tym przypadku nie można jej zastosować. Proponowałbym ZOC.

7

ArekS napisał/a:

Jeżeli na początku roku określiliście potrzeby i oszacowaliście wartość zamówienia z należytą starannością, na podstawie której określiliście tryb postępowania i zakupiliście sprzęt to sprawa tego sprzętu jest zakończona. Jeżeli teraz macie jakieś oszczędności, a wcześniej tego nie przewidywaliście to możecie kupić sprzęt traktując go jako nowe zamówienie. Wartość 12 tys. zł - art. 4 pkt 8 może mieć zastosowanie (zgodnie z opinią UZP)

Dokładnie tak, nie myśl o ZOC tym bardziej o WR (bo która niby przesłanka). Podejrzeniami też sie nie przejmuj, podzielenie trzeba udowodnić - a jeśli jest tak jak w powyższym cytacie to nikt nawet nie bedzie próbował

8

Witam,
Zamówienia to dla mnie nowość smile. Wartość tamtego zamówienia to ok. 170 tys. zł .Przetarg był w kwietniu. Teraz po prostu zostało nam ok 12 tys. zł i chcemy dokupić komputery.Nie myślę, zeby posądzono nas o dzielenie zamówienia. Dziękuję za rady, dobrze że jest się do kogo zwrócić o poradę. smile

9

rozumiem, przynajmniej tak zrozumialem, ze te 12 tys oszczednosci to  pozostalosc po zakupie pierwszej czesci?

10

część pieniędzy pozostało po pierwszym zakupie, część jest przeniesiona z innych zakupów, które z różnych względów nie będą zrealizowane w tym roku.