1

Temat: grupa kapitałowa

Mam pytanie odnośnie grupy kapitałowej.
Wykonawca złożył oświadczenie, że nie należy do grupy kapitałowej. Z informacji jakie posiadamy wiemy, że wykonawca ten należy do grupy kapitałowej. Co w takim przypadku?

2

Odp: grupa kapitałowa

smile wyjaśnienia z 26.4., w związku z 26.2d. Musicie mieć solidne podstawy aby tak twierdzić.

3

a jeśli wyjasni, że się pomylił? Może złożyć ponownie oswiadczenie?

4 (edytowany przez covec 2013-03-25 09:57:58)

No właśnie, to jest pytanie. Wg mnie nie ma "pomyliłem się". Podpisał wykonawca, forma pisemna został zachowana. Też nurtuje mnie pytanie co jest "błędem" o którym mowa w 26.3., który to odnosi się również 26.2d w przypadku informacji o przynależności do GK.

Jedynie błąd o którym mowa w 26.3. upoważnia do ponownego wezwania do uzupełnienia, np takiej informacji.

5

wg mnie oświadczenie nie podlega poprawieniu. To tak jakby wykonawca złożył oświadczenie, że podlega wykluczeniu (np. przez pomyłkę - taki mieliśmy prypadek), a ja proszę o wyjaśnienie czy na pewno?

6

skąd macie informację, że należy do grupy>? Czy to pewne? Poza tym nie jest oczywiste, że musisz gościa wykluczać nawet jak należy do grupy. Na nim spoczywa obowiązek wykazania, że nie utrudnia to konkurencji. Natomiast jeśli faktycznie oficjalnie należy a zapisał, że nie należy to jest to złożenie fałszywej informacji (nie podlega wyjaśnianiu)

7

to, że należy to pewne bo wskazał to w innym postępowaniu.
No tylko na jakiej podstawie wykluczyć takiego wykonawcę

8

art. 24 ust. 2 pkt 3

9

Składanie fałszywych zeznań smile

10

ale czy to faktycznie ma wpływ na wynik postępowania?

11

Czy jest pewność że z tej grupy nie wystąpił? jeśli złożył infor. że nie należy, a faktycznie należy, to wezwać do wyjaśnień, a jak się potwierdzi to wykluczyć za składanie nieprawdziwych informacji (jak cbud)

pytanie co zrobić jak nie odpowie na wezwanie do wyjaśnień...

12

ale  w tym postepowaniu masz również ofertę W należącego do tej samej grupy kapitałowej?

13

"...mogące mieć wpływ..."

14

Ada napisał/a:

ale  w tym postepowaniu masz również ofertę W należącego do tej samej grupy kapitałowej?

jakby nie miała to by nie pytała:)))

15

zauważyliście, że idea wprowadzenia przepisu była szczytna, ale już wykonanie jest jak zawsze. Nawet jak masz jednego wykonawcę to komplet papierów musi być, a jak nie to w skrajnym przypadku musisz wykluczyć (a przecież nie ma żadnej konkurencji smile )

16

cbud napisał/a:
Ada napisał/a:

jakby nie miała to by nie pytała:)))

nie byłabym taka pewna , zauważyłam tylko info o  informacji z "innego postepowania"...a to nie jest to samo postepowanie

17 (edytowany przez gosiaa24 2013-03-25 10:40:33)

w moim postępowaniu jest oferta tylko jednego wykonawcy z grupy kapitałowej. A mnie chodzi o to, że ten wykonaca złożył nieprawdziwe oświadczenie, że nie nalezy do grupy kapitałowej. Czyli tak właściwie nie ma to wpływu na wynik postępowania, ale oświadczył nieprawdę

18

ano właśnie.....

wezwij może do wyjasnienia tej kwestii i poczekaj co wyjaśni

19 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-03-25 16:01:27)

a co tu wyjaśniać? wink tak jak w #8

Proponuję poczytać:

http://www.noweprzetargi.pl/index.php?mod=page&kat=67&id=4216

sam fakt złożenia nieprawdziwej informacji nie przesądza o automatycznym wykluczeniu wykonawcy. Musi istnieć jeszcze przesłanka, że ta nieprawdziwa informacja mogła mieć wpływ na wynik postępowania. W tym przypadku w mojej ocenie mogła mieć wpływ (gdyby ofertę złożył inny członek grupy).
Z przytoczonej opinii wynika, że be znaczenia pozostaje fakt, czy wina jest umyślna czy też nie.

Ada napisał/a:

ano właśnie.....
wezwij może do wyjasnienia tej kwestii i poczekaj co wyjaśni

Z tego samego źródła:

Podkreślenia wymaga również fakt, iż zgodnie z utrwaloną linią orzeczniczą, informacje nieprawdziwe składane w toku prowadzonego postępowania o udzielenie zamówienia publicznego nie podlegają uzupełnieniu na podstawie art. 26 ust. 3 ustawy Pzp, gdyż jest to wyjątek od obowiązku zamawiającego, polegającego na wzywaniu do uzupełnienie dokumentu niezłożonego lub wadliwie złożonego, ponieważ nie można zastąpić nieprawdziwej informacji prawdziwą.

20

Ale był też wyrok, że zamawiacz ma obowiązek sprawdzenia czy się przypadkiem nie pomylił wykonawca smile

21

I tak to z tymi wyrokami i opiniami już jest wink

22 (edytowany przez psz 2013-03-26 07:17:39)

To może przypomnij swoją opinię (i pomysł) w dostawach paliwa smile