1

Temat: odrzucam czy wykluczam???

w ofercie nie zlozono pelnomocnictwa dla osoby podpisujacej oferte.
w takim przypadku odrzucam czy wykluczam i odrzucam? prosze o wasze opinie.

moja jest jednoznaczna ale chcialbym zobaczyc czy sie nie myle gdyz u mnie jest kilka glosow przeciw...

2

Odp: odrzucam czy wykluczam???

Odrzucasz 89.1.8

3

odrzucasz oferte gdyż oświadczenie woli złożyła osoba do tego nie uprawniona - a podstawa prawna to art. 89.1.8

4 (edytowany przez lolilap 2007-09-26 07:24:36)

a skutkiem podpisania przez tą osobe nie jest niewaznosc dokumentow zlozonych na potw spelnienie wkow udzialu???

ja bym wykluczyl z 24.2.3 oraz odrzucil z 89.1.5 i 89.1.8

co wy na to?

5

Nie badasz oferty (w tym załączników w postaci dokumentów) tylko na dzień dobry wysyłasz ją w kosmos

6

Z Kosmodromu? wink

7

wystarczy ze wykluczysz na podst art 24.2.3 i według art 24. pkt 4 oferta zostaje odrzucona.

8

nie Marto, to nie tak!

9 (edytowany przez lolilap 2007-09-26 08:32:07)

wlasnie sprawa tyczy sie czy odrzucamy z 8 czy wykluczamy tak jak mowisz i wiadomo odrzucamy z 8 i 5 smile

10

Za co chcesz go wykluczyć Lolilap?

11 (edytowany przez lolilap 2007-09-26 08:37:05)

za zlozenie dokumentow w niewlasciwej formie czyli poswiadczonych za zgodnosc przez osobe nieupowazniona, oraz odrzucic z 5 i z 8

bo skad mam wiedzuiec ze oferta jest do odrzucenia/wykluczenia jesli nie sprawdze dokumentow???

12 (edytowany przez lolilap 2007-09-26 09:43:27)

i jak?

czy uwazacie ze mozna stwierdzic iz oferta jest do odrzucenia bez sprawdzenia dokumentow?? czy samo zlozenie pelnomocnictwa skutkuje czynkolwiek jesli np oferte podpisze osoba uprawniona? mysle ze stwierdzic to mozemy dopiero po zweryfikowaniu dokumentow....
czyz nie?

MARKO?

13

Loliap zostaw te nieszczęsne dokumenty w spokoju - patrzysz na krs, edg i na pełnomocnictwo. Nie jest podpisana oferta przez uprawnioną osbe/y to odrzucam oferte. Nikogo nie wykluczam bo nie mam za co.
Złoże Ci dokumenty podmiotowe w oryginale ale nie dołącze pełnomocnictwa - też mnie wykluczysz?

14

a nie jest to inna sytuacja???

dokumenty w oryginale spelniaja warunki udzialu, pelnomocnictwo ma znaczenie w tym przypadku dopiero przy ocenie oferty jesli jest podpisana przez osobe nieuprawniona...

a czasami pierwsza czynnoscia ktora wykonujesz nie jest sprawdzenie spelnienia warunkowudzialu a pozniej kolejne kroki?

15

po co chcesz na siłę badać wszystkie dokumenty i jak możesz wykluczyć wykonawcę skoro on tak na dobrą sprawę nie złożył oferty
Marko ma rację wystarczy sperawdzić KRS (to też waruneku udziału w postępowaniu i z całą pewnością pierwsza czynność jaką musisz wykonać) więc nie żadne tam i pkt 5 a tylko 8

16

Też się zgadzam, że odrzucenie:
art. 89.1.8 w związku z art. 14 PZP i art. 104 KC
"Art. 104. Jednostronna czynność prawna dokonana w cudzym imieniu bez umocowania lub z przekroczeniem jego zakresu jest nieważna. Jednakże gdy ten, komu zostało złożone oświadczenie woli w cudzym imieniu, zgodził się na działanie bez umocowania, stosuje się odpowiednio przepisy o zawarciu umowy bez umocowania".

17

Marko napisał/a:

Loliap zostaw te nieszczęsne dokumenty w spokoju - patrzysz na krs, edg i na pełnomocnictwo. Nie jest podpisana oferta przez uprawnioną osbe/y to odrzucam oferte. Nikogo nie wykluczam bo nie mam za co.
Złoże Ci dokumenty podmiotowe w oryginale ale nie dołącze pełnomocnictwa - też mnie wykluczysz?

Oryginałów się nie podpisuje, tylko kserokopie, Więc złożone dokumenty są prawdziwe, nie trzeba ich potwierdzać więc nie wykluczam. Dokumenty dołączone jako kserokopie podpisane przez nieupoważnionąosobę nie są wiarygodne więc traktuję jak by ich nie było - wykluczam i odrzucam.

18

Widze, że niektórzy zamawiający prowadzą postępowanie od ...., od końca niech bedzie. Ja natomiast (i jak widze nie tylko ja) najpierw sprawdzam czy oferta jest należycie podpisana - jeśli nie cała reszta mnie nie interesuje bo jest BEZPRZEDMIOTOWA. Ponadto pozwole sobie zwrócić uwage, że jak kopia nie jest należycie poswiadczona to sie wzywa do uzupełnienia. Tu sie nie wzywa bo oferta podlega odrzuceniu. Koniec kwestii z mojej strony.
Ps. Jeśli ktoś ma taką potrzebe to niech wyklucza... wink

19 (edytowany przez lolilap 2007-09-27 09:56:45)

cala dyskusja przeradza sie troche w uniwersytecka pogawedke ... ale przeciez tu o to wlasnie chodzi... po to tu jestescie i bardzo sie z tego ciesze.

mnie zawsze uczono ze pierwsza czynnoscia komisji (zgodnie z kolejnoscia w protokole)  jest weryfikacja spelnienia warunkow udzialu, a dopiero kolejna sprawdzenie oferty pod katem przedmiotowym..........

tak tez postepuje.

tak czysto teoretycznie - jesli jeszcze masz na to cierpliwosc smile - w przypadku gdy oferta zostala odrzucona tak jak mowisz, wykonawca teoretycznie wnosi protest i "arbitraz". myslisz ze moze sprawy nie wygrac o zla podstawe prawna???

oczywiscie bedzie to skutkowalo ponowna ocena i podaniem prawidlowej podstawy... tak teoretycznie...? ale arbitraz przegrany?? czy nie?

a kiedys napiszemy o tym ksiazke smile

20

lolilap napisał/a:

w przypadku gdy oferta zostala odrzucona tak jak mowisz, wykonawca teoretycznie wnosi protest i "arbitraz". myslisz ze moze sprawy nie wygrac o zla podstawe prawna???

Myśle, że odrzucam oferte jeśli jestem przekonany co do konieczności jej dorzucenia. Tu nie mam cienia wątpliwości.

lolilap napisał/a:

oczywiscie bedzie to skutkowalo ponowna ocena i podaniem prawidlowej podstawy... tak teoretycznie...? ale arbitraz przegrany?? czy nie??

Jeżeli nie ma podstawy do odrzucenia to o jakiej innej prawidłowej podst. mówisz? Dasz ciała z odrzuceniem (cały czas mówimy o przypadku z pełnomocnictwem) bo sie okaże np., że facet był w krsie tylko nie zauważyłeś to sie skonczy rzeczywiście przegraniem, powtórzeniem oceny ale taka sytuacja nie ma nic wspólnego z omawianym przypadkiem - chyba że masz co innego na myśli a ja Ciebie nie rozumiem to możemy jeszcze chwilke sie poznęcać nad klawiaturą.

21

nie nie , mowie o tymze przypadku

wg  madrych glow ktore spotkalem na swojej drodze a jestem w zamowieniach kilka latek, (choc wiem ze nigdy wszystkiego sie nie wie), wiadomo mi, iz sprawdzanie ofert wykonujemy wg kolejnych punktow protokolu... dlatego mam takie watpliwosci co do odrzucenia z 89, a nie wykl/odrz z 22 i 89.

czy uwazasz, iz przyczyną odrzucenia (a wg mnie na skutek wykl) jest tu niewazne pelnomocnictwo czy niespelnienie warunkow udzialu ze wzgledu na podpis nieuprawnionej osoby? mi sie wydaje ze niespelnienie warunkow... dopiero pozniej - na skutek dalszej analizy lub nie -dowiaduje sie iz rowniez oferta jest do odrzucenia... i nie moge dokumentow uzupelnic wiec wykluczam wykonawce z 22 i odrz z 89.

mysle ze taka kolejnosc oceny ofert powinna obowiązywac i wg tego wykluczam...

22

Uważam, że nie masz komu sprawdzać warunków udziału bo wszystko co zostało złożone jest nieważne bo podpisane przez osobę nieumocowaną...
Dla mnie punkt wyjścia stanowi umocowanie do czynności ale... szanuje Twoje zdanie smile

Ps. To co piszesz o etapowaniu (kolejności) sprawdzania ma miejsce wyłącznie w postępowaniach 2etapowych np PO. W PN chociażby wszystko sie dokonuje jednocześnie i decyzje o wykluczeniu/odrzuceniu ogłaszasz w tym samy czasie.

23 (edytowany przez lolilap 2007-09-27 12:31:21)

tak ale w protokole wpisujesz
1. Wymagane warunki udziału w postępowaniu spełnia np 2 wykonawców.
a dopiero pozniej
2. Wykonawcy wykluczeni np 0 z 2
3. Oferty odrzucone np 1 z 2

i w takim przypadku nasza kwalifikacja ma znaczenie (zapewne bardziej statystyczne smile) ale ciekaw bylem co Ty na to:)

24

Nic to nie zmienia smile

25

widze ze masz dzisiaj dzien smile

a dzisiaj piatek i u mnie biale jest biale a w protokole 1 inne niz 0 na co ma wplyw wlasnie podstawa pr smile:) hehehe