1

Temat: Przetargi a śmieci - dyskusja - czyli co znowu zawalił ustawodawca

Może podyskutujmy na tym nowym niewypałem jakim jest "ustawa śmieciowa" i jej wpływem na rynek. Zgodnie z nią możemy wywóz śmieci organizować w przetargu nieograniczonym lub ograniczonym.
Jednak mi pasuje interpretacja: http://www.uzp.gov.pl/cmsws/page/?D;2128 w szczególności możliwość WR jeśli zajdą okoliczności.
1) organ administracji publicznej, będący instytucją zamawiającą musi sprawować nad tym odrębnym podmiotem kontrolę analogiczną do kontroli sprawowanej nad swoimi własnymi służbami (wydziałami) oraz
2) ów odrębny podmiot musi wykonywać swoją działalność w zasadniczej części na rzecz kontrolującej go jednostki lub jednostek.
W uproszczeniu Gmina może zlecić w działania ramach zadań własnych na rzecz swojej sp. z o.o.
Pytam się dlaczego "ustawa śmieciowa przebija" pzp i jest "ważniejsza" pomimo, że wskazuje wybitnie zadanie własne gminy - ustawa O samorządzie gminnym...
Ktoś za bardzo dobrze "lobbował" w Sejmie.
Pytanie - macie zamiar ratować "swoje spółki"? Jak czytacie zapisy, że nie ogłaszając przetargu Gmina zapłaci RAZ i tyle, czy też co roku?:)
Na jakim etapie jesteście w tym temacie>

2

Odp: Przetargi a śmieci - dyskusja - czyli co znowu zawalił ustawodawca

Jest masakra też nad tym siedzę, mam też dylemat z odpadami jak i stworzeniem PSZOK, najlepiej wrzucił bym to do jednego postępowania, ale dochodzą mnie głosy że oddzielnie, ehh, szkoda słów.

3

PSZOK zlecam z WR dla swojej spółki - to na 100%

4

No tak, ale u mnie nie będzie dla spółki, tylko dla podmiotu zewnętrznego, rozważam jeszcze dopuszczenie składania ofert częściowych.

5

3 elementy zadania:
1. odbieranie komunalnych
2. składowanie komunalnych
3. segregacja i recykling (odwózka)
Z tym, że jednak ja wrzucam wszystko 1 i 2 jednemu wykonawcy aby nie kombinować. 3 zostawiam swojej sp. z o.o. Nie myślę dzielić. Wręcz się zastanawiam nad wrzuceniem W. dostawy kolorowych worków, rozrzucanie harmonogramów; zebezpieczenie 1 stanowiska komputerowego ... co tam jeszcze ...

6

A powiedzcie jak zamierzacie przerzucić na wykonawcę zorganizowanie PSZOK, jeśli to będzie w jednym przetargu z wywózką i składowaniem.    PSZOK musi być na terenie Gminy (nie mówię tu o związku gmin) a do tego musi spełniać określone wymogi a co za tym idzie może nawet być potrzebna decyzja środowiskowa i pozwolenie na budowę, może zaistnieć sytuacja w której Gmina jest uzdrowiskiem i zorganizowanie takiego PSZOK będzie wręcz niemożliwe i co wówczas. Co w sytuacji jak Gmina nie ma terenu ani powiedzmy miejsca pod tego rodzaju działalność, obciążenie tego wykonawcy bez wcześniejszych zezwoleń czy decyzji mija się z celem gdyż może się okazać, że wykonawca nie będzie mógł zorganizować PSZOK a co za tym idzie realizować umowę z nie jego winy. Dlatego jestem zdania, że jak na terenie gminy nie było wcześniej takich miejsc i wiąże się to z uzyskaniem zezwoleń to najpierw Gmina musi pozałatwiać takie sprawy a później ogłaszać przetarg jak nie ma możliwości zlecenia tego własnej jednostce(zakładowi).

7

Zgadza się to jest mega problem, jednak my miejsce mamy i pozwoleni na budowę nie potrzebujemy, poza tym np, postępowanie na 1 rok, jak firma będzie chciała inwestować, oczywiście 1 rok to przykład lecz większość Gmin na więcej niż 2 lata sobie nie pozwoli.

8

Właśnie i dlatego są problemy i będą a my zwykli zjadacze odczujemy to po kieszeni i to nie mało.

9

Ja zrobię najwyżej na 1/2 roku:) Przy postępowaniu wyjdzie napewno cała fura spraw nie przewidzianych lub pomylonych, na razie się uczymy materii - w związku z tym jak najkrócej. Co do PSZOK to jak pisałem mam swoją spółkę:)) nie mam problemów. Co do środowiskowej - potrzebna, ważne jest aby wniosek tak napisać by nie było raportu...

10

Jak widzę nie za bardzo zainteresowanie idzie w temacie. Ale jeszcze jedno pytanko: jak przerzucanie poziom recyklingu? Na Wykonawcę w SIWZ?

11

Wszyscy chyba wszystko wiedzą, tylko my tacy jacyś niedoinformowani smile

12

Można przerzucić na wykonawcę osiągnięcie odpowiedniego poziomu recyklingu ma wykazać w sprawozdaniu sporządzanego dla zamawiacza jak nie osiągnie albo się nie zbliży do poziomu określonego przez zamawiacza to płaci kary.

13

Marcel napisał/a:

Wszyscy chyba wszystko wiedzą, tylko my tacy jacyś niedoinformowani smile

a ja razem z wami, też się męczę z tym i czekam co to będzie. Z tego co widzę to większośc kopiuje siwz i popełniają te same błędy lub poustawiali wsio smile

14

Heh, tym bardziej że firmy są bardzo pomocne aby podpowiedzieć wink, podsunąć SIWZ wink

15 (edytowany przez cbud 2013-03-27 08:32:53)

po to jest teraz dialog techniczny choć osobiście bym go nie uzywał.

16

Dialog techniczny to całkiem fajna rzecz. Ja polecam. Ostatnio uczestniczyłam w jednym  zorganizowanym przez Gminę  własnie na temat przetargu na odbiór odpadów. Tu akurat działałąm z ramienia Zamawiajacego. Gmina była zadowolona bo na wiele pyatń udało się uzyskać odpowiedx. Podsunęliśmy im ciekawe rozwiązania i uświadomilismy wiele spraw o których nie mieli pojęcia, bo niby skąd mogliby mieć? Po to jest własnie rozmowa w postaci dialogu technicznego.

17

ale wszystko należy prowadzić na stronie, kto i co zasugerował, jakie wyniki i co zamawiający przyjął i.t.d. to tworzy bardzo fajny podkład pod protesty szczególnie pod art. 7 bo wiadomo co zamawiacz przyjął do warunków i od kogo ...

18

a mi się dialog techniczny podoba i też ogłosiliśmy ostatnio zaproszenie do dialogu. w pewnych specjalistycznych branżach czy odbywa się to jawnie czy "na stronie" to i tak wiadomo co jest od kogo. przynajmniej jest jasno określone że takie rozmowy można prowadzić, a nie jak do tej pory - niby tak, ale potem nie wiadomo co powie kontrola.
a te śmieci - ehh - jakieś tam pierwsze wyroki już są kio 2941/12, - czyli : jeżeli czegoś nie napiszesz to w domyśle przetarg "jest szyty" pod konkretnego wykonawcę.
co do poziomów odzysku nie do końca jestem przekonana czy można obciążać tym wykonawcę:
1. system zbierania odpadów określa gmina w Regulaminie utrzymania czystości
2. wykonawca nie ma takich narzędzi żeby zmusić mieszkańca do stosowania się do regulaminu
3. wykonawca niejednokrotnie nie będzie miał realnych informacji na temat funkcjonowania systemu odpadowego na danym terenie - tym bardziej, że nawet Zamawiający wprowadzając nowe zasady, sami nie mają pojęcia jakie te poziomy realnie będą.
Jak dla mnie można co najwyżej opisać mu dokładnie jak te odpady mają być zbierane i za co grożą kary (np za mieszanie odpadów podczas zbiórki) oraz gdzie mają być dostarczane - czyli do odpowiednich instalacji (nie piszę o RIPOK bo wiadomo), które są w stanie wykazać poziomy odzysku.
I dla mnie jeszcze jedno - obarczanie wykonawcy, który ma się zajmować odbiorem odpadów, akcjami informacyjnymi jest lekko pisząc dziwne. Sporo rzeczy próbuje się zwalić na wykonawcę a później okazuje się, że ceny są jakieś wysokie np. potrzeba zapewnienia przez wykonawcę pojemników bez podania konkretnej ich ilości.

19

Jeśli ograniczasz jego zadanie tylko do odbioru - to owszem. Ale....
Ja zamierzam go obciążyć zbieraniem i składowaniem a to różnica i tutaj przerzucam na niego % poiomu bo ma przegląd sytuacji kompleksowo.
Co do dialogu sam wolę to robić "nieoficjalnie" jak wszyscy do tej pory... smile

20

A jaki rodzaj wynagrodzenia stosujecie, ja mam zamiar zrobić mieszane kosztorysowo-ryczałtowe, kosztorysowe na odbiór i zagospodarowanie, ryczałt na PSZOK.

21

nie wiem czy to jeszcze jest ale jeżeli chodzi o te przetargi to tak z ciekawości można było sobie je podejrzeć na przykładzie Gdańska, Gdyni i Szczecina. powiem szczerze, że ilość pytań imponująca.

22

Marcel napisał/a:

A jaki rodzaj wynagrodzenia stosujecie, ja mam zamiar zrobić mieszane kosztorysowo-ryczałtowe, kosztorysowe na odbiór i zagospodarowanie, ryczałt na PSZOK.

PSZOK mam swój.
Zagospodarowanie i odbiór - wolę ryczałt. Opisane trasy, ilość osób, harmonogram odbioru. Wykonawcy, którzy do tej pory to realizowali są w tym momencie lepszymi fachowcami od nas i sami sobie wkalkulują nawet nieprzewidziane. Ja nie bo to dla mnie świeżyzna smile