1

Temat: ogłoszenia w prasie i najem miejsc na billboardy

Czy może ktoś dysponuje wiedzą/doświadczeniem w kwestii zamawiania ogłoszeń w prasie oraz najmu miejsc reklamowych na billboardy?
1. Czy w SIWZ mogę podać, że chcę umieścić ogłoszenie np. w miesięczniku "Mój Pies", czy też muszę to jakoś oględnie sformułować (podać zasięg, branżę, nakład, częstotliwość wydawania itp.)?
2. Czy w SIWZ mogę podać, że chcę wynająć miejsca reklamowe z podaniem konkretnych lokalizacji? Np. w centrum Warszawy, Krakowa, Szczecina itp.
Może dysponuje ktoś ciekawymi wyrokami w podobnych sprawach?

2

Odp: ogłoszenia w prasie i najem miejsc na billboardy

mon.de napisał/a:

2. Czy w SIWZ mogę podać, że chcę wynająć miejsca reklamowe z podaniem konkretnych lokalizacji? Np. w centrum Warszawy, Krakowa, Szczecina itp.
Może dysponuje ktoś ciekawymi wyrokami w podobnych sprawach?

Miałem podobnie z bilbordami. Interesowały nas konkretne lokalizacje np. skrzyżowanie takie to a takie, lub tablica w konkretnym miejscu przy danej ulicy z uwagi na atrakcyjność lokalizacji. Rozwiązaliśmy to w następujący sposób. Podpisujemy umowy najmu w których widnieje sformułowanie "umowa dotyczy wynajmu nieruchomości/gruntu/ części nieruchomości na której posadowiona jest tablica bilbordowa ....itd. Zgodnie z art. 4 ust.3 pkt i wynajem nieruchomości jest zwolniony ze stosowania ustawy. Pytałem o to na różnego rodzaju szkoleniach i twierdzono, że jeżeli w umowie widnieje zapis, że dotyczy to wynajmu nieruchomości to wszystko jest OK.

3

Sprytnie! A jakaś kontrola się temu przyglądała? Mam nadzieję, że nikt nie kwestionował?

4

Kontroli nie mieliśmy, ale nie widzę tu nic nieprawidłowego. Tak samo robimy z wieszaniem banerów na elewacjach budynków. Ciężko sobie wyobrazić takie postępowanie bez wskazania konkretnego miejsca  a przecież w tym konkretnym miejscu właścicielem bilboardu, ściany lub innego nośnika jest jeden właściciel. No chyba, że mamy  długi odcinek drogi usianej tablicami  albo na skrzyżowaniu jest kilka tablic bilboardowych i każda należy do kogoś innego a wartość szacunkowa jest stosunkowo wysoka to można pokusić się o małe zapytanie ofertowe. Ale zapisy ustawy są po to żeby je czytać i stosować więc wybraliśmy wariant łatwiejszy. Skoro ustawa pozwala to pozwala. Najważniejsze jest stwierdzenie w umowie że dotyczy wynajmu nieruchomości. a nie reklamy.

5

Ale w takim razie jak zlecacie całą obsługę typu: wieszanie, zdejmowanie.. Zlecacie odrębnie? Sami robicie?

6

Tak robimy to sami - konserwatorzy są w stanie zrobić wszystko.

7

Też tak robię smile