1

Temat: Nieprawidłowy kosztorys

W złożonym kosztorysie kosztorysantka zrobiła błąd - dodała i wycenił niesłusznie 4 pozycje. Kwota zawyżona wynikająca z wyceny tych pozycji to ok. 2600,00zł brutto. Zamawiający żąda wyjaśnienia i nie bardzo wiem jak z tego wybrnąć. Wydaje mi się że nie mogę napisać że "wyrzucamy" te 4 pozycje i cena ulega zmniejszeniu?

2

Odp: Nieprawidłowy kosztorys

jeśli kosztorysowe wynagrodzenie - to skąd wzięła przedmiary
jeśli ryczałtowe a kosztorys jako pomocniczy - to nie ma znaczenia
Jako wyjaśnienie możecie wpisać iż to np. błąd programu lub tp. ale nie bardzo widzę możliwość poprawy tego przez Z. gdyż jest to już ingerencja w treść zobowiązania ofertowego.

3

anie w umowie ani w SIWZ nie pisze czy wynagrodzenie jest kosztorysowe czy ryczałtowe, jednak biorąc pod uwagę dopuszczenie możliwości wykonania robót dodatkowych to wg wynagrodzenie kosztorysowe. Kosztorysantka robiąc kosztorys nie wykasowała tych czterech pozycji przedmiaru i wyszło jak wyszło. Napisze wyjaśnienie, ale teraz nie wiem jak ma się wycena do prawidłowego przedmiaru. Skoro te 4 pozycje są zbędne, a zawyżyły cenę ofertową to nie wiem co z tym zrobić.

4

Jeśli wynagrodzenie jest kosztorysowe to - zamawiający winien wykreśllić te 4 pozycje i poprawić omyłkę. Tylko pytanie w jakim zakresie zmieni się cena w stosunku do pozostałych ofert? Czy to istotna zmiana oferty.

5

zakładając że w kosztorysach innych oferentów nie ma błędów, jesteśmy na piątym miejscu, więc szans na wygraną nie ma.

6

Jesli zamawiający żądał wyjaśnień to nalezy mu je przedstawić. Na ich podstawie podejmie decyzję co dalej zrobić z ofertą czy odrzucić ją jako niezgodne z SIWZ czy poprawić smile

7

ok. Dziękuję.