1

Temat: grupa kapitałowa

Jeżeli Wykonawca składa informację, że nie należy do grupy kapitałowej a z załączonego KRS wynika, że należy do grupy kapitałowej to co wtedy należy zrobić?

2

Odp: grupa kapitałowa

Wydaje mi się, że pojęcie "GK" jest jedno, definiowane w ustawie ochronie konkurencji... Należałoby się upewnić w tym temacie, wezwać do wyjaśnień, a jak się potwierdzi kłamstwo to wykluczyć, za składanie nieprawdziwych informacji.

3

J.w.

4

Należałoby się również zastanowić czy nie złożyć doniesienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa fałszerstwa dokumentów w celu wyłudzenia zamówienia publicznego. Jest na to odpowiedni przepis. BTW organ administracji w takiej sytuacji jest do tego zobligowany.

5

Wezwać do złożenia pisemnych wyjaśnień. Jeśli okaże się, że to prawda wykluczyć z postępowania art. 24 ust. 2 pkt 3 (złożyli nieprawdziwe informacje ....). Warto by było jak pisze pasikonik83 zastanowić się nad złożeniem doniesienia.

6

A jak to wygląda w KRS, że należy wykonawca do grupy kapitałowej?
W dziale 3 w rubryce 3 - sprawozdania grupy kapitałowej jest wtedy jakiś wpis,
czy dział 1 rubryka 6 pkt.3 numer i data decyzji Prezesa Urzędu Ochrony  Konkurencji i Konsumentów o zgodzie na dokonanie koncentracji (???) ma z tym coś wspólnego?

7

Podłączam się do pytania Kasandry. Jak można stwierdzić, iż Wykonawca należy do grupy kapitałowej ?
Pracuję w firmie, której właścicielem jest firma, która posiada kilkadziesiąt spółek w Europie.
Czy to oznacza, że mam tworzyć "papierologię" do każdego postępowania, iż należę do grupy kapitałowej ?
Gdzie tego szukać?
Dziękuję

8

Pytanie gdzie tego szukać zadają sobie zamawiający, wykonawcy ale nie zadał go sobie ustawodawca...a szkoda. Mogę sobie wyobrazić sytuację, w której wykonawca X nie ma żadnej świadomości że wykonawca Y należy do tej samej grupy kapitałowej. Ludzie przecież to jest nie do ogarnięcia... ! smile

9

wniosek prosty - za bardzo nie drążyć tematu w sprawdzaniu grup...

10

To gdzie należy się kierować, by czegoś się dowiedzieć w temacie.
Jakieś sensowne opracowanie, opinia ?

11

Uzasadnienie do ustawy o zmianie ustawy, opracowania UZP w temacie itp. Po rozmowie ze swoim prawnikiem uznałem, że nie ma co za daleko szukać. Jeśli jest KRS to w KRS. Ten temat jest naprawdę tak przeogromny, nieskończony wręcz, że strach...całe szczęście dotyczy to tylko wykonawców w postępowaniu...

12

covec napisał/a:

Uzasadnienie do ustawy o zmianie ustawy, opracowania UZP w temacie itp. Po rozmowie ze swoim prawnikiem uznałem, że nie ma co za daleko szukać. Jeśli jest KRS to w KRS. Ten temat jest naprawdę tak przeogromny, nieskończony wręcz, że strach...całe szczęście dotyczy to tylko wykonawców w postępowaniu...

Covec, ale które dane z KRS ? Czy te  co wspomniała Kasnadra ? Każda opinia się liczy. smile

13

Dane wspólników, kapitał spółki, osoby wchodzące w skład organu uprawnionego do reprezentowania, sposób powstania spółki, sprawozdania grupy kapitałowej, prokurenci, osoby w organie nadzoru (jeśli jest). Wielokrotnie już się przekonałem, że jeden podmiot zakłada drugi  podmiot i niby nic... smile wyprowadzają po cichu smile. Wszelkie nazwiska powtarzające się w jednym i drugim podmiocie. Ogólnie wszystko co może łączyć może być podstawą do twierdzenia, że jest to GK lub siatka powiązań, które mogą mieć  wpływ na konkurencję

14

a co powinien zrobić zamawiający w takiej sytuacji: wraz z ofertą wykonawca składa oświadczenie, że należy do grupy kapitałowej, ale bez listy podmiotów należących do tej samej grupy. W odpowiedzi na wezwanie do uzupełnienia listy składa nowe oświadczenie, z którego wynika, że do grupy kapitałowej nie należy. Oświadczenie jest jednak datowane dwa dni po terminie składania ofert. Art. 26 ust. 2d mówi, że przepis ust. 3 i 4 stosuje się odpowiednio, czyli że dokumenty złożone w odpowiedzi na wezwanie powinny potwierdzać spełniania warunków nie później niż w dniu otwarcia. Czy więc wykonawcę należy odrzucić?
Dodam jeszcze, że pozostali wykonawcy nie należą do grup kapitałowych, więc nie występuje tu ryzyko "zachwiania konkurencji" (art. 24 ust. 2 pkt 5).

15 (edytowany przez covec 2013-04-02 11:47:34)

Wykonawca się pomylił w oświadczeniu. Czy pierwotne oświadczenie było obarczone wadą? (w takich okolicznościach  można oświadczenie uzupełnić) Nie wiem. Też mam identyczna sytuację. Celem przepisu jest wykluczenie wykonawców należących do tej samej GK w postępowaniu (w skrócie). Nikt mi jeszcze sensownie nie odpowiedział...wady oświadczenia woli określa KC, ale wątpię, żeby wszyscy wykonawcy pisali oświadczenie w wysokiej gorączce, po kielichu czy innych używkach itp.

16 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-02 18:43:24)

covec napisał/a:

ale wątpię, żeby wszyscy wykonawcy pisali oświadczenie w wysokiej gorączce, po kielichu czy innych używkach itp.

Czasami inaczej się nie da wink

A tak poważnie zmiana oświadczenia woli złożonego w pzp nie jest wg mnie możliwa. Pzp przewiduje wyłącznie:
- uzupełnienie dokumentów, oświadczeń, pełnomocnictw (gdy ich nie było, a powinny być)
- ewentualną wymianę - poprzez złożenie prawidłowego dokumentu, tylko w przypadku, jeżeli pierwotnie złożone dokumenty zawierają błędy w ocenie zamawiającego, a nie wykonawcy (lub złożono wadliwe pełnomocnictwa).

Wykonawcy mogąoczywiście zamawiającemu ewentualnie "uprzejmie" donieść, że dokumenty innego w. zawierają błędy smile

Jeżeli wykonawca się pomylił, to trudno, ale jakoś nie widzę podstawy prawnej, która w tym konkretnym przypadku pozwalałaby uznać dokument nr 2 za właściwy, a nr 1 za wadliwy.

Ale oczywiście trzeba będzie poczekać na orzecznictwo w tym zakresie bo pewnie wkrótce (mam nadzieję że wkrótce) wykonawcy zaczną się odwoływać.

17

Niedzwiadek napisał/a:

A tak poważnie zmiana oświadczenia woli złożonego w pzp nie jest wg mnie możliwa. Pzp przewiduje wyłącznie:
- uzupełnienie dokumentów, oświadczeń, pełnomocnictw (gdy ich nie było, a powinny być)
- ewentualną wymianę - poprzez złożenie prawidłowego dokumentu, tylko w przypadku, jeżeli pierwotnie złożone dokumenty zawierają błędy w ocenie zamawiającego, a nie wykonawcy (lub złożono wadliwe pełnomocnictwa).

Otóż to! Formalnie "informacja" należy/nie należy może i wad nie mieć. Może i jest brak podstaw aby uzupełniać takie informację ze względu na "pomyliłem się" wykonawcy, ale z drugiej strony takie wykluczenie wykonawcy mijałoby się z celem wprowadzenia przepisu i doprowadzałoby do absurdu.
Fakt jest taki, że brak jest jakichkolwiek wskazówek w tym zakresie, a niebawem, jak tylko zrobi się ciepło kontrolerzy ruszą w teren...

18

może czas przetrzeć szlak? wink
Czy ten W ma szansę na to, że jego oferta zostanie wybrana? jeżeli nie to w zasadzie bez znaczenia pozostanie to czy go wykluczysz, czy też nie, imo należałoby go wykluczyć niezależnie od tego czy jest pierwszy czy ostatni, ale to tylko moja opinia.
Jak ma szansę na podpisanie umowy, to jak masz u siebie prawnika poproś jego o opinię, zawsze będzie jakieś zabezpieczenie, chociaż nie idealne.

19 (edytowany przez covec 2013-04-03 06:46:22)

Niedzwiadek napisał/a:

Czy ten W ma szansę na to, że jego oferta zostanie wybrana? jeżeli nie to w zasadzie bez znaczenia pozostanie to czy go wykluczysz, czy też nie, imo należałoby go wykluczyć niezależnie od tego czy jest pierwszy czy ostatni, ale to tylko moja opinia.
Jak ma szansę na podpisanie umowy, to jak masz u siebie prawnika poproś jego o opinię, zawsze będzie jakieś zabezpieczenie, chociaż nie idealne.

Prawnik przychyla się w stronę przyjęcia skorygowanej informacji.
Problem polega na tym, że wykluczenie wykonawcy (lub też brak wykluczenia) praktycznie zawsze może mieć wpływ na wynik postępowania (art. 146 ust. 6)

20

Pod warunkiem, że W jest pierwszy w kolejce do podpisania umowy.
W każdym innym przypadku już nie jest to takie oczywiste, bo nawet składając odwołanie, zgodnie z linią orzeczniczą KIO i sądów także jeżeli będzie 2 w kolejce, a z pierwszą ofertą i wykonawcą składającym taką ofertę nie ma szans na uwzględnienie odwołania, nawet, jeżeli popełnisz w kwestii wykluczenia błąd - oczywiście w wielkim skrócie

21

ogólnie temat jest jak ocean i na razie myslę traktować go powierzchownie bez gruntownego wnikania, pokażą się wyroki to się zobaczy, teraz mozna co najwyżej narazić się na protesty i wyjaśnienia uznaniowe ...

22

A jak jest tylko jedna oferta, to czy wzywać do uzupełnienia listy/oświadczenia?

23

Oto jest pytanie smile ustawa wyjątków nie przewiduje, ale zdrowy rozsądek podpowiada, że ni jak nie zaistnieje nieuczciwa konkurencja kiedy w postępowaniu jest jeden wykonawca.
Podobnie ma się sprawa z wyjaśnieniem z 24b.1. Wezwiesz tylko wtedy, kiedy będzie co najmniej  dwóch wykonawców należących do jednej i tej samej GK. Inaczej nie ma podstaw do wezwania.

24

No tak, tylko przychodzi wtedy kontrola środków unijnych i wypisują mi, że w postępowaniu naruszono pzp. Co prawda jak mądry audytor łaskawie pisze, że nie miało to wpływu na wynik postępowania, ale przełożony czyta, że coś było nie tak. Ech, chyba wezwę bo podstawa jest.