1

Temat: Umowa na jeden miesiąc

W maju kończy nam się Umowa z dotychczasową firmą na wywóz śmieci. Nowy wykonawca będzie wybrany w ramach wspólnego postępowania z innymi jednostkami. Problem polega jednak na tym, że nowa Umowa ma obowiązać od 1 lipca, stara kończy się w 31 maja. W czerwcu nie mamy zapewnionego wykonawcy? zastanawiam się czy są jakieś możliwości na wyłonienie wykonawcy na ten jeden miesiąc.

z góry dziękuję za Wasze sugestie

2

Odp: Umowa na jeden miesiąc

Oszacowanie wartości na 1 miesiąc i udzielenie zamówienia adekwatnie do jego wartości.

3

zgadzam się z Marcelem

4

Myślę podobnie, jednak mam pewne obawy.

Zastanawiam się czy bez wzglądu na to, że wartość tej miesięcznej umowy opiewać będzie na kwotę znacznie niższą od progu 14 k euro nie powinienem sumować wartości wszystkich umów w danym roku.  Obawiam się zarzutu dzielenia zamówienia.

5

Nie możesz dzielić zamówienia na części w celu uniknięcia stosowania przepisów ustawy Pzp. Oznacza to, że dzielenie zamówienia w każdym innym celu jest dopuszczalne.
Wszystko zależy jednak od procesu planowania w Twojej jednostce. Jeżeli masz możliwość przewidzenia gdzie, w jakim czasie i w jakim zakresie będą wykonywane poszczególne roboty, możesz udzielić zamówienia w częściach, ale w procedurze właściwej do wartości łącznej tych zamówień.
W sytuacji natomiast gdy nie jesteś w stanie określić, w jakim miejscu, czasie i w jakim zakresie wykonywane będą roboty, bowiem ich wykonanie wynika na przykład z bieżących potrzeb Twojej jednostki albo przyznawania środków finansowych, możesz udzielać zamówień w częściach stosownie do wartości tych części.

6

W tym przypadku skorzystałbym z art. 6a, czyli tak jak radzi Marcel

7

sinek napisał/a:

Myślę podobnie, jednak mam pewne obawy.

Zastanawiam się czy bez wzglądu na to, że wartość tej miesięcznej umowy opiewać będzie na kwotę znacznie niższą od progu 14 k euro nie powinienem sumować wartości wszystkich umów w danym roku.  Obawiam się zarzutu dzielenia zamówienia.

zamówienie na bazie nowej ustawy pewnie nie będzie tożsame (identyczne) i w przedmiocie i w warunkach niż to miesięczne - dla mnie byłoby oczywiste, że na miesiąc robię WR