1 (edytowany przez kraina_ozz 2013-04-02 12:26:13)

Temat: wpis do izby inżynierów

Witam,
na etapie oceny ofert wykonawca X uprzejmie doniósł, że wykonawca Y wskazał w ofercie kierownika budowy, który nie posiada wpisu do izby inżynierów. Ja tego wpisu żądam przed podpisaniem umowy.

Osoby posiadające uprawnienia budowlane mają obowiązek przynależności do izby inżynierów budownictwa.

Jeszcze jedna ważna sprawa- na etapie składania ofert Wykonawca złożył oświadczenie, że osoby które będą uczestniczyć w realizacji zamówienia posiadają uprawnenia.

Kompletnie nie wiem co zrobić z tym uprzejmym donosem....

2

Odp: wpis do izby inżynierów

Wyjaśnić, zapytać wykonawcę.

3

wykonawca składa oświadczenie, że wykonawca posiada wymagane uprawnienia itd. (o ile takiego oświadczenia żądałaś). Jesli okaże się że osoba nie posiada wpisu do izby to wtedy wykonawca poswiadczył nieprawdę i podlega KK (kodeks karny - art. 297).

Osoba składająca oświadczenie świadoma jest odpowiedzialności karnej wynikającej z art. 297 Kodeksu Karnego za przedłożenie nierzetelnego lub poświadczającego nieprawdę oświadczenia.

Czy wykonawca Y ma jakiś dowód że dana osoba firmy X nie posiada tego wpisu?
Możesz zawsze zwrócić się do wykonawcy o złożenie pisemnych wyjaśnień w celu wyjasnienia wątpliwości. Jeśli wszystko jest OK to pewnie do wyjaśnien dołączy wpis do izby. Będzie on tak czy siak zmuszony do dostarczenia tych dokumentów (o ile oferta tego wykonawcy zostanie wybrana).

4 (edytowany przez kraina_ozz 2013-04-03 06:38:06)

Jeśli chodzi o wpis do izby to uważam, że Wykonawca składając oświadczenie, że osoby które będą uczestniczyć w realizacji zamówienia posiadają uprawnienia, oświadcza, że posiadają uprawnienia budowlane i również wpis do izby. Chyba, że się mylę?

Dostałam jeszcze jeden donos wink odnośnie kierownika budowy. Donosiciel podniósł, że Wykonawca nie dysponuje kierownikiem budowy, choć złożył  on w tym temacie oświadczenie, że osoba wskazana w ofercie jest w jego dyspozycji.

Wyjaśniać? 26.4?

5 (edytowany przez eva 2013-04-03 05:50:59)

Wezwać do złożenia pisemnych wyjaśnień smile
Na ich podstawie podejmiesz decyzję co zrobic dalej.

6

Dla własnej ciekawości możesz sprawdzić czy osoba, która ma być kierownikiem budowy przynależy do izby inżynierów i ma opłaconą składkę na stronie http://www.piib.org.pl/ w zakładce "Lista członków".

7

No właśnie nie ma, już sprawdzałam sad Najgorsze jest to, że jest to oferta najtańsza. Zastanawiam się jeszcze, czy jeśli wezwę do wyjaśnień a Wykonawca zaproponuje innego kierownika z uprawnieniami to uznać?

8

Jesli zaproponuje innego kierownika to zapala sie światełko, że chyba jest coś nie halo z tym wykonawcą. Złożył oświadczenie, ze dana osoba X posiada wszystkie uprawnienia + wpis do izby - a tu nagle ups sorry.

Wezwij do wyjaśnień zobaczysz co napiszą. Może dobrze by było na potwierdzenie ich racji przedstawić dowody tj. wpis danej osoby. smile

9

mała uwaga. Dokonać wpłaty i uzyskać zaświadczenie mozna w każdym momencie...
czyli teoretycznie nawet w dniu podpisania umowy a W. nie bedąc pewny wygranej może nie chciał ponosić kosztów?

10

też o tym myślałam ale żądałam oświadczenia, że  osoby biorące udział w realizacji zamówienia posiadają uprawnienia. Wynikałoby z tego, że Wykonawca nie spełniał warunków udziału w postępowaniu...

11

i też nie do końca bo uprawnienia może mieć, a przynależność to nie jest uprawnienie ale warunek niezbędny do pełnienia funkcji, nie wiem czy nalezy to łączyć skoro nawet ustawodawca traktuje rozdzielnie obie te rzeczy. I jeszcze jedno do czasu podpisania umowy w. może zmienić kierownika podobnie jak zabezpieczenie i na to nie trzeba zgody z. pod warunkiem, że bedzie miał odpowiednie uprawnienia

12

no właśnie czy wpis do izby inżynierów jest warunkiem koniecznym na etapie składania ofert? 
Czy posiadanie uprawnień obejmuje również wpis do izby?

13

Posiadanie uprawnień budowlanych jest niezależne od wpisu do izby inżynierów. Można posiadać uprawnienie, a nie należeć do izby. Odnośnie zmiany kierownika budowy przez w. tak jak cbud. Wpis do izby inżynierów  nie jest warunkiem koniecznym na etapie składania ofert, ponieważ przynależność do izby jest dobrowolna oraz niezbędna przy pełnieniu samodzielnych funkcji technicznych w budownictwie.

14

kraina_ozz napisał/a:

Jeśli chodzi o wpis do izby to uważam, że Wykonawca składając oświadczenie, że osoby które będą uczestniczyć w realizacji zamówienia posiadają uprawnienia, oświadcza, że posiadają uprawnienia budowlane i również wpis do izby. Chyba, że się mylę?

Dostałam jeszcze jeden donos wink odnośnie kierownika budowy. Donosiciel podniósł, że Wykonawca nie dysponuje kierownikiem budowy, choć złożył  on w tym temacie oświadczenie, że osoba wskazana w ofercie jest w jego dyspozycji.

Wyjaśniać? 26.4?

jakieś bzdury a skąd ta wiedza i czym udokumentowana uprawnienia jak niżej

15

czyli wyżej

16

kierownik budowy, kierownik robót to samodzielne funkcje techniczne w budownictwie, do których wykonywania, zgodnie z art. 12 ust. 7 ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (Dz. U. 1994 Nr 89 poz. 414 ze zm.) niezbędny jest wpis, w drodze decyzji,
do centralnego rejestru, o którym mowa w art. 88a ust. 1 pkt 3 lit. a, oraz ? zgodnie z odrębnymi przepisami ? wpis na listę członków właściwej izby samorządu zawodowego, potwierdzony zaświadczeniem wydanym przez tę izbę, z określonym w nim terminem ważności.

17

Zapisy prawa budowlanego określają, kto może pełnić samodzielne funkcje techniczne w budownictwie. Z tego co pisałaś w. złożył oświadczenie, że osoby które będą uczestniczyć w realizacji zamówienia posiadają uprawnienia. Można z tego wywnioskować, że w momencie podpisania umowy będzie taką osobą dysponował i przedstawi stosowne dokumenty. Do daty podpisania umowy taka osoba może nie być członkiem izby. Jeżeli masz wątpliwości poproś o wyjaśnienie.