1

Temat: cena brutto, wartośc brutto

Witam
moja jednostka nie jest płatnikiem VAT, czy w formularzu asortymentowo -cenowym mogę umieścić tylko rubryki:

ilość
cena jedn. brutto
wartość brutto ( ilość X cena jed. brutto)

czy mogę w ten sposób liczyć wartość brutto?

Wiem,że powinno wychodzić się od ceny jednostkowej netto, ale  są też faktury  na których VAT jest liczony od drugiej strony np :

ilość                                     360
cena jedn brutto                40 zł
wartość brutto                   14 400 zł
VAT                                        1 066.67
wartość netto                     13 333.33
odnosi się to np. do  hoteli, które podają cenę jednostkową brutto za nocleg.

w obu sposobach występuje groszowa różnica w Vacie. Czy mimo tej różnicy oba sposoby są prawidłowe ?

2

Odp: cena brutto, wartośc brutto

W twoim przypadki cena netto = cena brutto
VAT = 0%

3 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-02 19:13:11)

1) ecomo jesteś wykonawcą czy zamawiającym bo istotna różnica

2) jeżeli zamawiającym to konstruując formularz ofertowy powinno się uwzględniać: netto + vat = brutto (niezależnie od tego, czy z. jest płatnikiem podatku vat, czy też nie, ponieważ stawka podatku vat ma istotne znaczenie dla wartości brutto oferty. Oczywiście możesz przyjąć inną zasadę obliczania wartości netto (wyliczana z brutto). Obydwa sposoby są dopuszczalne przez skarbówkę. Ważne jest to, aby te zasady było jednolite dla całej jednostki, firmy itd. (jest jeszcze kilka sposobów liczenia brutto i netto, ale o tym porozmawiaj z księgową - będzie ciekawie - sam to przeszedłem wink  )

3) stawka vat ma oczywiście wpływ na wartość brutto oferty (jak w 2) i od jakiegoś czasu to czy vat jest liczony prawidłowo czy też nie zamawiający musi to zbadać, jeżeli stawka podatku vat u wykonawców jest różna - polecam uchwałę SN (sygn. akt III CZP 53/11). SN "przekreślił" tym samym bogatą, przyjętą przez KIO linię orzeczniczą w zakresie błędnej stawki vat
Dlatego powinieneś w formularzu przygotować rozwiązanie umożliwiające wykonawcy obliczenie oferty z uwzględnieniem kwoty netto i stawki podatku vat.

4) wartością oferty zawsze będzie cena brutto, niezależnie od tego, czy wykonawca zastosuje vat 0, 8 czy 23 czy jeszcze inną stawkę

4

jestem zamawiającym

Jak to w takim razie rozpisać ?
przykładowo właściciel (płatnik  VAT) liczy za nocleg  40 zł brutto i za 360 noclegów wychodzi mu 14 400 brutto.  Wychodząc od ceny jednostkowej netto, wartość brutto wyjdzie 14 401,15.  Osoba fizyczna zwolniona z VAT składająca ofertę przy takim sposobie liczenia poda 14 000 bo dla niej netto=brutto.
jak to rozpisać w formularzu żeby dla vatowca wartość brutto była 14 400 ?
ło cool widzę ciemność
pozdrawiam

5

ecomo napisał/a:

jak to rozpisać w formularzu żeby dla vatowca wartość brutto była 14 400 ?

Ale po co się tym kłopoczesz. To Ty jako zamawiający określasz w jaki sposób wykonawca będzie liczył. Ważne, żeby wszyscy liczyli tak samo. Jeżeli sporządzisz formularz w taki sposób, żeby było: cena jedn. netto x ilość = wartość netto + vat =brutto, to wszyscy będą musieli tak zrobić i nie będzie miało znaczenia, jak liczą zwykle hotelarze, czy osoby fizyczne, w Twoim formularzu wszyscy będą musieli liczyć tak samo i tak jak będziesz chciał żeby liczyli. Nie możesz dla każdego wykonawcy przygotowywać inny formularz, bo od razu albo masz odwołanie albo dyscyplinę finansów, albo nik, albo wszystko na raz

6

Niedzwiadek ma rację.

Zawsze w SIWZ możesz dodać zapis dotyczący osób/wykonawców którzy nie są vatowcami.
Powiedzmy w tabeli gdzie np. będzie ilość, cena jedn. netto, wartośc netto i wartośc brutto wykonawca nie bedący vatowcem może wpisac np.

ilośc - 23
cena jedn. netto - 32,00 zł
wartość netto - 736 zł (23x32 zł)
wartośc brutto - 736 zł (netto = brutto w jego przypadku)

Warto dodac zapis w SIWZ że osoba, która nie jest vatowcem złożyła oświadczenie, że nie jest vatowcem ( w praktyce czasami trzeba się domyślać co autor miał na myśli) smile

7

Oświadczenie z 24.1 składa każdy wykonawca

8

Ok zrobię tak jak piszecie, mam nadzieję że nie zaczną cudować liczyć od wartości brutto, zaokrąglać itp. Mam masę części i obawiam się sprawdzania wszystkiego.

Eva co do  zwolnienia z Vat to Marcel mi kiedyś pisał, że właściwie wystarczy żeby wyk. (os. fizyczna) wpisał w rubryce VAT zwolniony i nie potrzeba oświadczenia.

Bardzo Wam dziękuję

9

Prościej jest tak:
cena brutto za szt. w tym podatek VAT w wysokości (...%) bez liczby smile wtedy unikasz błędów groszowych

10

niekoniecznie każdy sposób liczenia ma swoje wady i zalety wink
ale wybór sposobu zależy tylko od zamawiającego, ważne żeby wszyscy liczyli wg tego samego sposobu

11

jest to oczywiste, że od zamawiającego ale zasadą nadrzędną powinno być aby Wykonawcom dawać jak najmniej do wyliczeń i podpisywań - wtedy robią mniej uchybień i to takich z którymi czasem nie wiadomo co robić co zresztą widać na całym tym forum smile

12

no to się samo przez się rozumie że należy upraszczać a nie gmatwać wink