1

Temat: Łączenie robót

Pracuje w zarządzie dróg. W bieżącym roku mamy w planie kilka robót remontowych, każda na innej drodze o innym numerze. Wartości poszczególnych robót nie przekracza wartości 14000 Euro.
Czy mogę połączyć te roboty w jedno zamówienie przekraczające 14000 Euro?

2

Odp: Łączenie robót

Jak najbardziej możesz.

3

smile tak, jeśli tak będzie wygodniej. Z reguły problem jest odwrotny, każdy pyta czy może podzielić zamówienie smile
Ja drogami się nie zajmuje, ale kolega który ma z tym styczność stwierdził, że wszystko zmierza do tego aby sumować prace na drogach nawet jeśli są to drogi o rożnych numerach, w żaden sposób ze sobą niezwiązane. Po prostu są to drogi.

4

Niedługo UZP wyda opinię, że należy sumować wszystkie drogi w całej Polsce, a może nawet w całej UE. Nikt nie będzie omijał przepisów ustawy, na stronie UZP będzie można odtrąbić kolejny sukces, a mali i średni przedsiębiorcy, o których potrzebach tyle się mówi padną z wrażenia na kolana.

5

Hrabal - czy mali i średni padną z wrażenia na kolana, to nie będzie zasługa UZP tylko zamawiających, jeśli będzie ich przerastać dzielenie przetargu na części.

6 (edytowany przez covec 2013-01-04 08:57:03)

Podzieliłem się spostrzeżeniem swojego kolegi. Tendencja jest taka czy nam się podoba czy nie. Przykład: od 2014bedziemy w sprawozdaniach całorocznych za 2013 wykazywać wszystkie wydatki do 14000 euro (wydatki bez zastosowania procedury) po co? ano po to ażeby maksymalnie ograniczyć wydatkowanie środków bez zastosowania ustawy.
Wracając do dużych inwestycji z udziałem podwykonawców. Nadal owi podwykonawcy nie zobaczą swoich wynagrodzeń smile to jest uczciwa konkurencja, jak duży zniszczy wszystkich małych, którzy na niego tyrali...

Tak czasami sobie myślę, czy gdyby Państwo nie robiło nic, to czy lepiej byśmy nie stali  gospodarczo...

7

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
Pozdrawiam i życzę w Nowym Roku jak najmniej problemów z PZP

8

covec napisał/a:

smile
wszystko zmierza do tego aby sumować prace na drogach nawet jeśli są to drogi o rożnych numerach, w żaden sposób ze sobą niezwiązane. Po prostu są to drogi.

Oj niestety tak się zapowiada. Zobaczcie nową definicje robót i rozporządzenie  w sprawie wykazu robót budowlanych

9

Witam,jesteśmy jednostką budżetową, która posiada obiekt użyteczności publicznej - Halę Widowiskowo-Sportową. Hala wymaga modernizacji instalacji oszacowanej (zgodnie z wykonanym kosztorysem) na kwotę 1.350.000,00 zł (jeden milion trzysta pięćdziesiąt złotych) jednak w planie budżetowym jednostki na ten rok mamy zabezpieczone na ten cel jedynie 30.000,00zł natomiast pozostała część będzie ujęta i przyznana w Wieloletnim Planie Inwestycyjnym Gminy na rok następny. Jak rozpisać postępowanie na modernizację obiektu?czy można np. podpisać w tym roku umowę poza ustawą pzp na 30 tyś, a w przyszłym roku ogłosić 1 postępowanie na wszystko co pozostałe?czy zsumować zamówienie, podać ogólną kwotę i w tym roku rozpisać I etap na kwotę, którą mamy w planach czyli wspomniane 30 tyś zł, a w roku następnym zrobić postępowanie na II etap za pozostałą kwotę czyli 1.320.000,00zł żeby nikt nam nie zarzucił dzielenia zamówienia?  Bardzo proszę o podpowiedź.

10

Można zastosować 6a.

11

Wielkie dzięki za podpowiedź-zapomniałam o tym artykule zupełnie.....