1 (edytowany przez raf 2006-07-13 20:00:56)

Temat: czy nie ograniczę konkurencji

Jak sądzicie, czy nie ograniczę konkurencji stosując ponizszy zapis w PN na zakup węgla typu groszek (kilka dostaw przez okres ok. 4-6 m-cy)?

"W zakresie warunku zawartego w art. 22 ust. 1 pkt 2 Ustawy (?posiadają niezbędną wiedzę i doświadczenie oraz dysponują potencjałem technicznym i osobami zdolnymi do wykonywania zamówienia?) wymagane jest:

a) należyte wykonanie w okresie ostatnich 3 lat (tj. od ........... do ..............) przynajmniej dwóch dostaw odpowiadających charakterem przedmiotowi zamówienia o łącznej wartości przekraczającej ........ PLN. <150% oszacowanej wartości zamówienia>

Za dostawę odpowiadającą charakterem przedmiotowi zamówienia Zamawiający uważa dostawę lub kilka dostaw w ramach jednej umowy węgla, węgla brunatnego, koksu i innych produktów węglopochodnych (grupa dostaw wg CPV 10000000-3) oraz towarzyszące im usługi transportu specjalistycznego (grupa usług wg CPV 60123000-6)."

2

Odp: czy nie ograniczę konkurencji

Wykaz dostaw z 5 lat? wink

3

racja, z 3 lat! ostatnio robiłem roboty budowlane, gdzie jest 5. Edytuję posta

4

Ja mam taką własną teorie na te 3 lub 5 lat - część ludzi uważa tak jak Ty napisałeś w SIWZ (czyli od do ) - dostawy rozpoczęte i zakończone w okresie. Przed nowelizacją jeszcze toczyłem na innym forum bój że wykonane w okresie ostatnich 3/5 lat oznacza że zostałe te usługi/dostawy/roboty rozpoczęte w tym okresie... Prosze spojrzeć per analogiam na znowlizowane przepisy i  swiadczenia ciągłe, które były często przedmiotem odwołań co i gorsze arbitrzy ich nie uwzględniali. Tak więc reasumujac - nie stosuje przy tworzeniu warunku zapisu od - do bo do niczego kompletnie nie jest mi to potrzebne. Potrzebna natomiast mi jest wiedza, ze zamówienie zostało zakończone w odpowiednim dla rodzaju okresie. Po prostu dla mnie zrealizowane nie oznacza rozpoczete i zakończone w okresie 3 lub 5 lat

5

A określenie "dostawy odpowiadającej charakterem przedmiotowi zamówienia" nie jest zbyt dokładnie uszczegółowione? Może należy rozszerzyć te wymagania do dowolnego transportu związanego z dostawą. Czy ktoś, kto NIE zrealizował jeszcze dostaw z grupy CPV 10000000-3 i razem z nimi usług transportu z grupy 60123000-6 może mieć podstawy do oprotestowania tego warunku, twierdząc, że aż takie doświadczenie nie jest mu potrzebne, żeby przywieźć kilka samochodów z węglem?