1

Temat: Wykaz robót

PN na RB. Zamawiający wymagał Wykazu robót budowlanych wykonanych w okresie ostatnich pięciu lat przed upływem terminu składania ofert. Do jednej z ofert załączony zosał Wykaz robót zgodny ze wzorem z SIWZ zawierający 4 wykonane roboty budowlane i załączył dowody potwierdzające należyte wykonanie w postaci referencji w ilosci 7 szt. wskazał więc inne roboty wykonane w ciągu ostatnich 5 lat, których nie wymienił w  Wykazie. Czy powinienem wezwać Wykonawcę do wyjaśnień i uzpupełnienia?
W innej ofercie Wykaz robót zrealizowanych w ciagu ostatnich 5 lat zawiera tylko 2 pozycje i 2 szt. referencji. Prawdopodnie W. nie uwzględnił zmian nowelizacyjnych i wypełnił załącznik po staremu. Inni ofernci Wykazali po kilkadziesiat wykonanych w tym okresie robót. Czy można w takim przypadku wezwać do wyjasnień czy Wykaz zawiera wszystkie roboty zrealizowane w ciągu ostatnich 5 lat?

2

Odp: Wykaz robót

1) wezwać do uzupełnienia oferty tj. prawidłowego wykazu wraz z właściwymi referencjami
2) zerknij sobie od kiedy W. prowadzi swoją działalność (czasami zdarza się że startują świeże firmy, które prosperują na rynku np. od 2 lat) smile Jak działalnośc jest długa to wezwać do uzupełnienia.

3 (edytowany przez skorpion 2013-04-08 12:11:41)

Działalność prowadzi o ponad 20 lat. Na 100% nie uwzględniłl nowelizacji. Nie wiem tylko czy formalnie mam podstawę prawną, żeby podważać że wykonał więcej niż dwie roboty. Wydaje mi się, że Wykonawca ponosi odpowiedzialność za podanie nieprawdziwych informacji. Co o tym sądzicie?
Wykonawca i tak spełnia warunki udziału a oferta nie jest najkorzystniejsza.

4

ad.1 ile wymagaliście robót do przedstawienia 4?

5

Do spełnienia warunku wymagaliśmy minimum 1 zadanie rodzajem i wartością odpowiadające przedmiotowemu zamówieniu.

6

W tym przypadku skorpion jeśli przedstawiliście taki warunek to
jesli wyk. przedstawił to 1 zadanie które rodzajem i wartością odp. przedmiotowi zamówienia które wymagaliście to spełnia warunek. smile

7

No oczywiście, warunek spełnił, mógł przedstawić nawet 50 robót, ale wymagaliście tylko jedną.

8

Ok. Dzięki.