1

Temat: Wgląd do dokumentacji przetargowej

Robiłam przetarg na dostawę znaków drogowych. Tydzień temu podpisana została umowa. Zwrócił się do mnie jakiś potencjalny wykonawca który nie brał udziału w postępowaniu czy może przyjechać do firmy i przejrzeć oferty. Czy musimy na to wyrazić zgodę, a jeżeli tak to czego żądać od tego wykonawcy (podania, pisma czy innego stosownego dokumentu) ? Bardzo proszę o pomoc bo pierwszy raz jestem w takiej sytuacji.

2

Odp: Wgląd do dokumentacji przetargowej

Dokumentację z postępowania masz obowiązek udostępnić każdej zainteresowanej osobie. Nie chodzi tylko o wykonawcę, który:

pobrał siwz lubzłożył wniosek o dopuszczenie do udziału w postępowaniu, ewentualnie ofertę,lecz każdy podmiot, który zwróci się do Ciebie z żądaniem przedstawienia mu dokumentacji.
Wynika to wprost z ustawy Pzp, która stanowi o jawności postępowania w sprawie udzielenia zamówienia publicznego, a co za tym idzie jawności dokumentacji (art. 8 oraz art. 96).

3

Tak jak Marcel smile
Postępowanie jest jawne i masz obowiązek udostępnić dokumentację. smile

4

To jeszcze tylko pytanie czy te osoby które będą przeglądały dokumentację muszą się wylegitymować i czy z tego mam sporządzić notatkę służbową, protokół czy co ?

5 (edytowany przez covec 2013-04-09 05:55:44)

Ja po udostępnieniu podaje pismo które dostałem a na odwrocie proszę aby osoba która przeglądała umieściła informację, że dokumenty przeglądała, z datą i podpisem.

6

Bardzo dziękuję i pozdrawiam smile