1

Temat: przebudowa sali - przetarg czy poza ustawą

Bardzo proszę o pomoc w poniższej sprawie
Jesteśmy samorządową jednostką, posiadamy osobowość prawną i samodzielność finansową. Nasze dochody w części pokrywane są przez dotację z urzędu miasta.
W jednym z budynków chcielibyśmy przebudować salę widowiskową. Mamy na to projekt i kosztorys opiewający na 100.000 zł netto. Projekt obejmuje takie prace jak:
Roboty w zakresie burzenia, roboty ziemne, usuwanie gruzu, betonowanie konstrukcji, zbrojenie, roboty murowe, tynkowanie, roboty izolacyjne, roboty w zakresie stolarki budowlanej, położenie płytek i położenie parkietu.
W tym roku nie mamy środków na na całość prac. Po przesunięciach w planie finansowym jednostki udało się wygospodarować kwotę 54.000 zł na tę przebudowę. I teraz proszę o pomoc co mamy zrobić
1. czy możemy realizować te roboty w tym roku poza ustawą do kwoty zaplanowanej w planie finansowym (do 54.000 zł) a w przyszłym roku resztę robót czyli tę za 46.000 zł również poza ustawą
2. czy musimy ogłosić przetarg na całość robót objętych projektem a zrealizować w tym roku tylko prace do kwoty 54.000 a pozostałe prace w przyszłym roku.
3. Staramy się na te przebudowę o środki zewnętrzne. Ale czy je dostaniemy będziemy wiedzieć dopiero około października. Jeśli je dostaniemy to co wtedy?

2

Odp: przebudowa sali - przetarg czy poza ustawą

Przetarg na całość nie można dzielić, podzielić zamówienie na etapy, w umowie i SIWZ zapisać odpowiednie zapisy w spr. rozliczenia i rozpoczęcia poszczególnych etapów np.
I etap nazwa......................, rozpoczęcie ustala się od ................., zakończenie do dnia......................
II etap nazwa............., rozpoczęcie nastąpi po zakończeniu etapu I jednak nie wcześniej niż........................., zakończenie do dnia.................... .

3

Marcel rozjaśnij mi swoją odpowiedź.
czy jeżeli mam kosztorys na budowę parkingu na 600 tys. ale w tym roku mam tylko 100 tys. to chyba mogę podzielić to na 2 etapy i zrobić teraz przetarg na 1 etap a w następnym roku przetarg na 2 etap, bo w przyszłym roku będę miał te 500 tys.?

4

Tak, jednak szacunkiem będzie całość.

5

Tym bardziej, że kosztorys jest na całość

6

Szacujesz razem - nie można dzielić zamówienia. Warto byłoby napisać w umowie i SIWZ tak jak radzi Marcel - podzial na etapy smile

7

Marcel napisał/a:

Tak, jednak szacunkiem będzie całość.

to jest oczywiste.

Jak będę ogłaszał przetarg to w nazwie będzie, że to etap I.
Tylko czy ma sens w SIWZ i w umowie nadmieniać, że będzie etap II, skoro przetarg na wykonanie etapu II może wygrać inny Wykonawca niż ten co wygra etap I.

8

W tym wypadku sensu nie ma, wyżej pisałem o jednym postępowaniu z wyodrębnieniem etapów, ich terminów realizacji oraz płatności.