1

Temat: staka podatku VAT usługi szkoleniowe - coaching

PN ponizej kwot na podst 11.8 z POKL

usługi coaching + moduł psychologiczny
przepis mówi że jeśli usługi szkolenia zawodowego finansowane co najmniej w 70% ze środków publicznych są zwolnione z VATu
..........Jednocześnie Minister doprecyzował w pa. 13 ust. 1 pkt 20 Rozporządzenia z dnia 4 kwietnia 2011, że także te usługi są zwolnione z VAT, które są finansowane co najmniej w 70% ze środków publicznych...........

interpretacje US i IZB skarbowych są różne jedne twierdzą że coaching ZW %VAT a inne twierdzą że to nie jest usługa szkolenia zawodowego lub przekwalifikowania zawodowego

wykonawcy wpisali ZW % VAT a jeden wpisał 23 % i co teraz
ja czytałem i takie interpretacje i takie = na dwoje babka wróżyła,
brak jednoznacznej wykładni, można
a/ na podstawie wyroku SN wykluczyć/odrzucić uznać że błędna stawka
b/ wykonawca przedstawi swoją interpretacje i co wtedy ??

2

Odp: staka podatku VAT usługi szkoleniowe - coaching

Poprosiłabym każdego z wykonawców o wyjaśnienia dot. zastosowanej stawki VAT, koniecznie z podstawą prawną jej zastosowania.
Podstawy zwolnienia z VAT mogą byc różne: art. 43 ust. 1 pkt 29 lit. b ustawy o VAT,  art. 43 ust. 1 pkt 26 lit. a ustawy o VAT, ...
Polecam artykuł:
http://www.portalfk.pl/nowosci/upewnij-sie-ktore-uslugi-szkoleniowe-sa-zwolnione-z-vat-w-2011-r-251709

3

Odp: staka podatku VAT usługi szkoleniowe - coaching

tam gdzie mamy pewność odnośnie stawki to warto podać w siwz,
a tam gdzie jest sprawa pogmatwana=różne interpretacje, hmmmm:)

ja zdecydowałem się na odrzucenie oferty wykonawcy z powodu błędnej stawki w moim mniemaniu, podrukowałem kilogramy interpretacji, dobrze się złożyło bo ten wykonawca nie uzupełnił dok. potw speł warunków,
natomiast współczuje wykonawcą gdzie są różne interpretacje odnośnie stawki ehhh