1

Temat: dziwne zachowanie zamawiającego

Witam Wszystkich.
Mam taki przypadek. Firma, w której pracuję uczestniczyła w postepowaniu przetargowym na roboty budowlane ?zajęliśmy 3 miejsce. Po całej procedurze w końcu otrzymaliśmy pismo od zamawiającego z wyborem wykonawcy.
Pewnego pięknego dnia na stronie zamawiającego ukazał się ponownie przetarg na zakres w jak wyżej (słowo w słowo, inne tylko daty złożenia oferty).
W związku z tym nasuwają się mi pytania:
1.Czy zamawiający nie powinien powiadomić oferentów o tym, że wygrany wykonawca z pierwszego miejsca nie przystąpił do podpisania umowy?
2.Jeżeli wykonawca z pierwszego miejsca nie podpisał umowy, czy z automatu jest podpisywana umowa z kolejnych wykonawcą?

Z Waszego doświadczenia, czy mogą być jeszcze jakieś przyczyny, że zamawiający rozpisał ponownie przetarg?

Pozdrawiam.

2

Odp: dziwne zachowanie zamawiającego

Co prawda nie miałam takiego"doświadczenia",ale z treści  art.94.3 wynika,że zamawiający  m o ż e  wybrac ofertę najkorzystniejszą spośród pzostałych,a to by  chyba oznaczało ,że nie m u s i .;)

3

Przyczyną może być wszystko, co może mieć wpływ na to, że zawarta umowa może podlegać unieważnieniu.
Czy zamawiający musi poinformować że zawiera umowę z kolejnym wykonawcą z pozostałych? Ja nie znam takiego artykułu w ustawie. Raczej wynika to z zasad współżycia i transparentności. Może też tak ważne jest niezwłoczne zamieszczenie ogłoszenia o udzieleniu zamówienia publicznego.
Zasada jest jedna, postępowanie jest jawne na każdym etapie.

4

Czemu takie zachowanie oceniacie jako dziwne? Bo nie pasuje Wam do koncepcji? Przepisy są bardzo jasne. Zamawiający może wybrać z pozostałych, a jeśli nie wybierze to nie wynikają z tego faktu nowe obowiązki informacyjne.

5

Ano nie wynikają, ale wnikliwy wykonawca może pytać wink