26

Odp: prawa jazdy i dowody rejestracyjne

nie zaszkodzi jak będzie, przecież żadnych dodatkowych dokumentów nie składa więc co mu szkodzi napisać oświadczenie

po drugie zawsze w takim przypadku jest bezpieczniej, bo kontrola będzie miała o jeden argument w ręku mniej do zastosowania

nie zaszkodzi a pomóc może tego się trzymajmy wink

27 (edytowany przez Marta 2013-04-17 09:51:36)

szad napisał/a:

no mnie też to czeka. umowa kończy mi się pod koniec maja, więc na razie mam ważniejsze sprawy.
papierologię trza będzie zrobić. z PWPW to chyba za bardzo nie ma co negocjować. z ceny raczej nie zejdą.
pierwszy krok to będzie zmuszenie kierownika wydziału do obliczenia wartości zamówienia.
pewnie wyjdzie powyżej progu unijnego.
potem powołam osobną komisję lub wykorzystam tą stałą jaką mam powołaną.
zrobię zaproszenie do negocjacji zgodnie z wymogami. negocjacje przeprowadzimy korespondencyjnie. trza będzie zawiadomić Prezesa o wszczęciu postępowania (jak dobrze pamiętam).
mam nadzieję, że ta miła Pani z którą się poprzednio kontaktowałem, nadal tam pracuje.
jakoś damy radę.

tylko czy to usługa czy dostawa będzie?

szad i co działasz juz?ja właśnie z tym startuje-ta Pani jest nadal tam cale szczescie:-)
u mnie dostawa pow. progów wiec jak tylko wysle zaproszenie do negocjacji zawiadomie tez  faxem prezesa UZP
- wymagam oswiadczenia z 22 i 24 oraz liste osob nalezacych do tej samej grupy kap.,
- aktualnego odpisu z właściwego rejestru lub z centralnej ewidencji i informacji o działalności gospodarczej,
- US
-ZUS
- KRK w zakresie określonym w art. 24 ust. 1 pkt 4?8 , 9 , 10 i 11ustawy
czy coś jeszcze?

28

Jeżeli powyżej progów to przydałoby się jeszcze coś na spełnianie warunków, bo samo oświadczenie z 22 to ciut za mało

29

Niedzwiadek napisał/a:

Jeżeli powyżej progów to przydałoby się jeszcze coś na spełnianie warunków, bo samo oświadczenie z 22 to ciut za mało

a jest taki obowiązek?

30

No tak się złożyło, że jest. smile

31

no tak zgodnie z art. 26.1 zamawiajacy żada dokumentow potwierdzajacych czyli co w tym przypadku byscie żadali:
1. wykaz dostaw
2. polisa
3. cos jeszcze?
przeciez to wszystko w tym przypadku jest bez sensu...

32

A kto powiedział, że ZP są sensowne wink
Zestaw zależy od przedmiotu zamówienia więc nie ma jednego uniwersalnego wzoru w tym zakresie.

33

przedmiotem zamowienia w tym wątku sa spersonalizowane dowody rejestr, pozwolenia czasowe,karty pojazdów,nalepki, prawa jazdy itp- tak jak tytuł posta:-)

34

psz napisał/a:

No tak się złożyło, że jest. smile

Z tego co pamiętam, to obowiązek jest pod warunkiem, że się precyzuje warunki.
Jeżeli poprzestajemy tylko na literalnym brzmieniu wynikającym z art. 22 ust. 1 to jak dla mnie wystarczy samo oświadczenie.
Będę żądał wszystkich doków na art. 24  ust. 1 no i to oświadczenie o grupie kapitałowej.

Jak dla mnie, żądanie wykazu dostaw, polis jest całkowicie bez sensu. Skoro PWPW jest jedyną firmą w Polsce, wyznaczoną przez odpowiedniego Ministra to ta cała biurokracja jest zbyteczna. W taki przypadku to wogóle powinno być to wyjęte z ustawy Pzp i byłby święty spokój.
Zaproszenie zamierzam wysłać w przyszłym tygodniu. Z tego co rozmawiałem z miłą Panią, to w projekcie umowy (który zresztą dostałem za nim zacząłem negocjacje) możemy wypełnić puste miejsca i tyle. Negocjacje właściwie ograniczają się do czasu trwania umowy.

35

ciekawe co na to uokik?

36

Niedzwiadek w takim razie jakie warunki bys postawil na spelnienie warunkow okreslonych w art. 22.ust.1?

37

nawet jak postawisz warunki a PWPW ci napisze, że np. nie spełnia jakiegoś, to co zrobisz? nie będziesz zamawiać u nich dokumentów? i tak musisz podpisać z nimi umowę bo z nikim innym nie podpiszesz.

38

dokładnie, dlatego wymaganie tych wszystkich papierów jest bezsensem, dlatego wymagam tylko te które wymieniłam wyżej

39

Bezsensem logicznym tak, ale nie bezsensem prawnym, dlatego chcąc nie chcąc zamawiający musi się do tego stosować. Warunki oczywiście trzeba postawić takie, żeby były spełnione.

40 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-18 09:14:27)

szad tu nie chodzi o odpuszczanie, ale o zgodność oferty z ustawą.
Jeżeli nie będzie listy albo oświadczenia, to masz jak w banku dyscyplinę, a tłumaczenie, że tylko jeden wykonawca nie będzie miało znaczenia. Co do zasady zgadzam się że to nie ma sensu, ale tu nie o sens chodzi a literę prawa. Stultus lex, sed lex.

41

Marta napisał/a:

Niedzwiadek w takim razie jakie warunki bys postawil na spelnienie warunkow okreslonych w art. 22.ust.1?

Marta już odpowiedziałaś sobie wink

Marta napisał/a:

....
1. wykaz dostaw
2. polisa
.....

Żeby wilk był syty = kontrola i owca = zamawiający to co najmniej któryś z tych dokumentów, niekonieczne oba

Marta napisał/a:

przeciez to wszystko w tym przypadku jest bez sensu...

A kto powiedział że jest wink

42 (edytowany przez Marta 2013-04-18 09:45:11)

a gdzie jest zapisane że conajmniej jeden z tych warunków opisac i wymagac? a na reszte wystarczy oświadczenie?

zawiadomienie o wszczęciu postępowania do prezesa UZP- wysyłacie tylko faxem?
a czy na strone int. i tablice ogłoszeń tez zamieszczacie tą informacje?

43

Niedzwiadek napisał/a:

szad tu nie chodzi o odpuszczanie, ale o zgodność oferty z ustawą.
Jeżeli nie będzie listy albo oświadczenia, to masz jak w banku dyscyplinę, a tłumaczenie, że tylko jeden wykonawca nie będzie miało znaczenia. Co do zasady zgadzam się że to nie ma sensu, ale tu nie o sens chodzi a literę prawa. Stultus lex, sed lex.

ale ja nie odpuszczam. żądam oświadczenia z art. 22.1, żądam oświadczenia z art. 24.1, żądam info o grupie kapitałowej, żądam dokumentów z KRS, ZUS, KRK, US.
napisałem tylko, że nie precyzuję warunków z art. 22. 1 dlatego nie żądam wykazu dostaw, polisy itp. czy z jakiegoś przepisu wynika, że powyżej progu unijnego muszę minimum jeden warunek z art. 22.1?

do prezesa wyślę pocztą za potwierdzeniem odbioru, zamieszczę to ogłoszenie o dobrowolnej przejrzystości.

44

szad ja tez wymagam tych dokumentow , mozesz napisac dokladnie odnosnie KRK z jakich pkt-ów wymagasz? 4-8 i 9 czy 10i 11 tez?

45

szad przecież cały czas o to chodzi że znaczenia nie ma żadnego i jest bezsensowne, ale zgodnie z ustawą musi być i kropka. Nie ma zapisu, który mówiłby, że przy jednym wykonawcy odpuszczamy. Zapis dotyczący gk. ma zastosowanie nie tylko do przetargu, ale także przy każdym innym, przecież nawet przy WR jest składana oferta, a skoro tak, to 2d i od tego w żaden sposób nie uciekniesz, a że w tym sensu nie ma żadnego to się zupełnie zgadzam.
Można dywagować, że wolą ustawodawcy było itd, być może czas pokaże, że żądanie oświadczenia lub listy w WR jest niepotrzebne, ale na razie bym podchodził do tematu ostrożnie.

46

hm w takim razie maja mi również składac formularz ofertowy?skoro juz umowe mam i tam sa ceny wpisane????

47 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-18 10:39:00)

Trochę postów z tego wątku poznikało wink

Ale dla porządku:

szad napisał/a:

jeżeli szacunek powyżej progu unijnego ........

I i do tego odnoszą się moje odpowiedzi
Skoro Marta podpięła się do wątku, to wywnioskuję, może i błędnie (jeżeli tak, Marta pewnie mnie z błędu wyprowadzi wink ), że jej zamówienie także jest powyżej progów. A skoro tak, to niezależnie od trybu (w tym WR), zgodnie z 26.1 ma obowiązek żądania dokumentów potwierdzających, bo samo oświadczenie z 22 nie wystarczy. Dlatego przynajmniej jeden dokument z § 1.1 rozporządzenia musi być i od tego nie uciekniesz, niezależnie od tego czy Ci się to podoba czy nie. Dla mnie też to jest bez sensu, o czym w postach już wielokrotnie wspominałem. Pamiętaj to jest tylko moja rada i moje stanowisko. Ja bym tak zrobił. Natomiast jeżeli uważasz, że zdrowy rozsądek jest ważniejszy od zapisu ustawy to oczywiście możesz zrobić jak uważasz.

Marta, przy WR wykonawca też składa ofertę

W 68.2 macie wyraźnie napisane, że wraz z zawarciem umowy .... wykonawca przedstawia dokumenty potwierdzające spełnienie warunku. Tylko faktycznie różnica jest taka, że te dokumenty nie składa się w raz z ofertą, ale przy zawarciu umowy - może niezbyt jasno to wyartykułowałem smile

48

Niedzwiadek- moje zamowienie jest pow. progów
co do oferty- w tym przypadku PWPW zlozy mi oferte na zasadzie przeslania wzoru umowy z wypelnionymi cenami nic wiecej
co do dokumentow- z art. 22.1. jak wymagamy pow. progow to wszysktie a nie ze min. 1 nie ma takiego zapisu nigdzie

49

Niedzwiadek napisał/a:

... Dlatego przynajmniej jeden dokument z § 1.1 rozporządzenia musi być i od tego nie uciekniesz, niezależnie od tego czy Ci się to podoba czy nie. ...

Z czego to wynika, że przynajmniej jeden? A może muszą być wszystkie 4? Ja w 26.1 nie widzę słowa "przynajmniej".

Celem negocjacji jest ustalenie warunków przyszłej umowy. Żadnego formularza ofertowego wykonawca nie składa, bo tu nie mamy wg mnie do czynienia z typową ofertą, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że cen jednostkowych nie można negocjować.

50 (edytowany przez Marta 2013-04-19 07:50:37)

szad mozesz mi odpowiedziec na #44?dzieki

skoro podajemy podstawe prawna tego zamówienia art. 67 ust 1 pkt 1 a i 1b to mozna sie pwolac na art. 67 ust. 4 czyli odstawic od stosowania art. 21