1

Temat: warunek - usługi geodezyjne

witam,

mam do zrobienia przetarg na Modernizację ewidencji gruntów i budynków w zakresie pozyskania danych dla budynków i lokali dla gminy X.

Wydział merytoryczny chce postawić warunek: wykonanie minimum 3 podobnych robót o wartości powyżej 80.000 zł.

jak dla mnie używanie słów typu "podobne" nie wchodzi w grę. powinni precyzyjnie to opisać.
po drugie: ilość robót 3, to chyba też zbyt wygórowany warunek. jak dla mnie wystarczyłyby 2.

jak po nowelizacji ująć taki warunek w ogłoszeniu i siwz, bo na razie tego nie ogarniam.

2

Odp: warunek - usługi geodezyjne

trzeba pamietać że warunek udziału w postepowaniu nie moze być zbyt wygórowany (musi być adekwatny do przedmiotu zamówienia, jak i zarówno do wartości szacunkowej ).

Wazna jest tez wartośc szacunkowa zamówienia.

Zgadzam sie z tym że wystarczyły by tylko 2 roboty. Jesli chodzi o słowo "podobne" - czyli jakie? Zamawiający musi jasno i klarownie opisac warunki udziału w postępowaniu.

Może warto by było napisać np. że wykonanie minimum 2 robót zgodnych z przedmiotem zamówienia o wartości minimum 80.000 zł każde, lub wykonanie minimum 2 robót związanych z modernizacją ewidencji gruntów i budynków ..... o wartości minimum (nie mniejszej) 80.000 zł brutto (każde)

3

szad napisał/a:

witam,

mam do zrobienia przetarg na Modernizację ewidencji gruntów i budynków w zakresie pozyskania danych dla budynków i lokali dla gminy X.

Wydział merytoryczny chce postawić warunek: wykonanie minimum 3 podobnych robót o wartości powyżej 80.000 zł.

jak dla mnie używanie słów typu "podobne" nie wchodzi w grę. powinni precyzyjnie to opisać.
po drugie: ilość robót 3, to chyba też zbyt wygórowany warunek. jak dla mnie wystarczyłyby 2.

jak po nowelizacji ująć taki warunek w ogłoszeniu i siwz, bo na razie tego nie ogarniam.

Ja bym nic nie pisał - bo trudno przy tego typu usłudze coś obiektywnego wymyśleć - zdobycie uprawnień poprzedzone jest egzaminem, czyli już musi się wykazać wiedzą i doświadczeniem.  - ma wykonać przedmiot zam. zgodnie z prawem i tyle.

Ja w każdym bądź razie nie stawiam warunków w tym przypadku.

4

ja bym też poszedł po jak najmniejszej linii oporu, ale moi geodeci jak zwykle komplikują sprawę.

5

szad napisał/a:

ja bym też poszedł po jak najmniejszej linii oporu, ale moi geodeci jak zwykle komplikują sprawę.

To ich zapytaj czy pojadą do KIO na rozprawę .....

6

oni byliby szczęśliwi jakby wogóle nie musieli stosować Pzp. Marzy im się porządna firma i tyle.

7

Ja mam ten sam problem z wydz. geodezji raz nawet chceli żeby jedna z firm nie mogła brać udziału w przetargu , a na pytanie na jekiej podstawie odpowiedzieli cyt "bo źle się nam z nimi wspólpracowało"  smile
ja wpisałam
" co najmniej 2 (dwie) usługi polegające na wykonaniu modernizacji ewidencji gruntów i budynków, o wartości brutto nie mniejszej niż 120 000 zł każda, które zostały przyjęte do Państwowego Zasobu Geodezyjnego i Kartograficznego"  uparli się na tą końcówke że które zostały przyjęte do PZGiK i tez nie jestem pewna  czy tak może być.

zapytam przy okazji czy można zapisac że wykonawca ma złożyć  wykaz narzędzi , wyposażenia zakładu i urz. techn. (...) i  przedłożyć kserokopię umowy licencyjnej stwierdzającej posiadanie oprogramowania X??  czy lepiej ksera  nie żądać?

8

mi proponują taki warunek:
wykonał należycie co najmniej jednej jedną usługi usługę obejmującej w swym zakresie założenie ewidencji kartotek budynków i lokali w systemie EGB V, utworzenie bazy danych numerycznej mapy ewidencyjnej w systemie Geo-Info, sporządzenie oraz wyłożenie projektu operatu opisowo-kartograficznego, o wartości co najmniej 80.000 zł brutto

9

poprawna wersja.
mi proponują taki warunek:
wykonał należycie co najmniej  jedną usługę obejmującej w swym zakresie założenie ewidencji kartotek budynków i lokali w systemie EGB V, utworzenie bazy danych numerycznej mapy ewidencyjnej w systemie Geo-Info, sporządzenie oraz wyłożenie projektu operatu opisowo-kartograficznego, o wartości co najmniej 80.000 zł brutto