1

Temat: Dokumenty od podmiotów z art 26 2b

Witam,
Mam taki problem, zażądałem w ogłoszeniu dokumentów od wykonawców powołujących na spełnienie warunków na zasoby z art. 26 2b, w ogłoszeniu to brzmi tak:

"wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także Dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy"

I teraz u niektórych w ofertach brak jet tych dokumentów dla podmiotów udostępniających
1. czy uzupełniać na podstawie 26 ust 3?
2. co jak nie uzupełnią? jaka ewentualna podstawa do wykluczenia/odrzucenia?

2

Odp: Dokumenty od podmiotów z art 26 2b

1 - tak
2 - 24.2.4

3

to ja dorzucę pytanie do art.26 2b.

To zobowiązanie (oświadczenie) musi być w oryginale? Zapis, że ma być pisemne, oznacza, że formą niedopuszczalną będzie kopia potwierdzona za zgodność z oryginałem?

Jeśli Wykonawca złoży kopię potwierdzoną za zgodność z oryginałem, to rozumiem, że zgodnie z 26.3 mogę wezwać do uzupełniania, ponieważ złożono wadliwe oświadczenie ?

4

1. Oryginał
2. Tak

5

Rozumiem że zgodnie z art. 26. 3 muszą mi uzupełnić dokumenty potwierdzające spełnienie warunków na dzień składania ofert.
A co jeśli informacja dotycząca dokumentów (od podmiotów z a art. 26 ust 2b)była tylko w ogłoszeniu a nie było jej w siwz?
Czy w waszej opinii jest to duże uchybienie?

6

Moim zdaniem to nie jest duże uchybienie. Możesz śmiało wezwać do uzupełnienia brakującycyh dokumentów (zobowiązania podmiotu trzeciego w formie oryginału). Jeśli nie uzupełni to wykluczyć go na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 smile

7

eva napisał/a:

Moim zdaniem to nie jest duże uchybienie. Możesz śmiało wezwać do uzupełnienia brakującycyh dokumentów (zobowiązania podmiotu trzeciego w formie oryginału). Jeśli nie uzupełni to wykluczyć go na podstawie art. 24 ust. 2 pkt 4 smile

Nie wiem czy mnie zrozumiałaś, chodziło mi nie o samo zobowiązanie podmiotu trzeciego, tylko o dokumenty tak jak w moim pierwszym poście tj.

"wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy"

8

Odświeżam temat, mam jeszcze jedno pytanie odnośnie kwestii jw. to znaczy zamieszczenie informacji w ogłoszeniu:
"wykonawca powołujący się przy wykazywaniu spełniania warunków udziału w postępowaniu na zasoby innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, przedkłada także dokumenty dotyczące tego podmiotu w zakresie wymaganym dla wykonawcy"

a brak takiej informacji w SIWZ

W kontekście korekty finansowej (zamówienie współfinansowane ze środków UE). Znalazłem że za coś takiego można dostać korektę :
"Naruszenie (...) art. 36 ust. 1 pkt 5, 6 i 13 poprzez brak zamieszczenia w siwz informacji o warunkach udziału w postępowaniu oraz opisu sposobu dokonywania oceny spełniania tych warunków , kryteriów oceny ofert i ich znaczenia. wykazu oświadczeń lub dokumentów, jakie mają dostarczyć wykonawcy w celu potwierdzania spełniania warunków udziału w postępowaniu"

Czy naruszyłem w ten sposób art. 36?

9

Przeczytaj art. 36 ust. 3 (może się łapiesz).