1

Temat: wadium

Pomóżcie!
Pytanko. Po południu dostałam fax z pytaniami na t. SIWZ, Odpowiedzi udzieliłam zainteresowanemu następnego dnia i podałam informację na stronę internetową (oczywiście bez ujawniania adresata). Ale w czasie, kiedy wysyłałam odpowiedź do tego wykonawcy, który przysłał pytania, księgowa przyniosła mi potwierdzenie wpłaty wadium od innego wykonawcy. Czy do niego imiennie również powinnam przesłać informacje, że wpłynęły pytania i odpowiedzi. Nie zrobiłam tego, jak pisałam tylko dałam na stronę internetową. Czy tak jest o.k.

2

Odp: wadium

Ten wykonawca w jakiś sposób sie ujawnił. Moim zdaniem powinnaś jemu tez wysłać odpowiedzi.

3

Też tak teraz uważam. Ale czy to jest duże naruszenie przepisów. Gdyby się dowiedział oferent to mógłby złożyć protest. A wtedy to kicha. I by się wydało że przegapiłam sprawę.

4 (edytowany przez lolilap 2007-09-28 08:46:01)

podjelas informacje o uczestniku wiec teraz mozeesz mu wyslac.

zreszta 38.2 jest dosc lakoniczny w tej kwestii. smile formalnie wplata wadium nie jest pobraniem siwz jedynie w jakis sposob zaakcentowaniem checi zlozenia oferty... wiec uwazam ze jesli nawet nie wyslalabys odpowiedzi i do niego to masz sie czym bronic:)

5

To nie jest naruszenie przepisów, wręcz jest to ustawowy nakaz.

6

jacek0707 napisał/a:

wręcz jest to ustawowy nakaz.

wyrażony w przepisie art. .................. ?

7

dokladnie.............. art?

8

Marko, nie rób sobie jaj...

9

Tak właśnie myślałem... big_smile

10

Co myslałeś?
Art. 38 ust. 2. Wiem wiem, nie ma tam napisane o tym, że przekazujemy odpowiedź wykonawcom "ujawnionym". Poprostu słyszałem to na szkoleniach prowadzonych przez "znane nazwiska". I dla mnie było to i jest logiczne. Kłania się także równe traktowanie wykonawców. ktos kto wniósł wadium, zapewne ma już gotową ofertę i nie sądzę aby wchodził na stronę internetową zamawiającego. Być może jego oferta już leci sobie kurierem. W jaki zatem sposób poinformujesz go o zapytaniu i odpowiedzi na nie?

11

jacek0707 napisał/a:

Poprostu słyszałem to na szkoleniach prowadzonych przez "znane nazwiska".

O widzisz, czyli ten obowiązek wynika ze szkoleń... Ja sie zgadzam, że jak ktoś mi przyśle fax z info że pobrał siwz z internetu i jest uczestnikiem postępowania  lub wniósł wadium (w trybach "niezapraszanych") to należy go zawiadamiać o zmianach siwz ale w życiu bym tego nie ujął w tak kategoryczny sposób że jest to ustawowy nakaz bo ustawa wcale tak nie stanowi, a jedynie jest to sposób jest jej interpretowania (wykładni). Ot kwestia precyzji sformułowania, tyle.

12

Te pytania nic nie zmieniły w SIWZ.
W większości były to odpowiedz.: Zamawiający podtrzymuje zapisy w SIWZ.
I tyle. A dzisiaj wysyłać to chyba bez sensu. 01 października otwarcie ofert.

13

To po co szkolenia Marko? Jeździsz na nie czy interpretujesz sam przepisy? Jeśli sam, to życzę powodzenia.
U mnie szkolącym była osoba, która brała udział przy tworzeniu nowelizacji. Dla mnie to wystarczy. W końcu szkolenia są po to, aby rozwiać wątpliwości.
Jeżeli uważasz, że ustawa stanowi inaczej, to nie wysyłaj odpowiedzi i ciekaw jestem jak się wytłumaczysz z tego. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia, prawda?

14

ewelinek - w żadnym wypadku nie koresponduj z tą osobą która wpłaciła wadium( ten drugi) masz wszystkich wykonawców traktować równo więc dajesz info na stronę internetową i powiadamiasz tylko tych którzy pobrali od Ciebie siwz lub powiadomili Cię że pobrali siwz i życzą sobie wszelkich info

wadium sprawdzasz przed otwarciem ofert a nadgorliwość sobie daruj

15

jacek0707 napisał/a:

W końcu szkolenia są po to, aby rozwiać wątpliwości.
Jeżeli uważasz, że ustawa stanowi inaczej, to nie wysyłaj odpowiedzi i ciekaw jestem jak się wytłumaczysz z tego.

No właśnie, Marko!
Jak sie wytłumaczysz z tego, że postępujesz tak jak stanowi ustawa, a inaczej niż mówią na szkoleniu???

16

Piotrze-teoretyku, nie czytaj i nie cytuj wybranych fragmentów (tak jak Ci wygodnie). Każdy interpretuje ustawę na swój sposób jak widać... Powiem Ci jedno, Twoja złośliwość i drwiny w stosunku do innych użytkowników (nie tylko o mnie chodzi) forum jest czystą wirtuozerią. Jesteś w tym debeściak.