Trochę postów z tego wątku poznikało
Ale dla porządku:
szad napisał/a:jeżeli szacunek powyżej progu unijnego ........
I i do tego odnoszą się moje odpowiedzi
Skoro Marta podpięła się do wątku, to wywnioskuję, może i błędnie (jeżeli tak, Marta pewnie mnie z błędu wyprowadzi ), że jej zamówienie także jest powyżej progów. A skoro tak, to niezależnie od trybu (w tym WR), zgodnie z 26.1 ma obowiązek żądania dokumentów potwierdzających, bo samo oświadczenie z 22 nie wystarczy. Dlatego przynajmniej jeden dokument z § 1.1 rozporządzenia musi być i od tego nie uciekniesz, niezależnie od tego czy Ci się to podoba czy nie. Dla mnie też to jest bez sensu, o czym w postach już wielokrotnie wspominałem. Pamiętaj to jest tylko moja rada i moje stanowisko. Ja bym tak zrobił. Natomiast jeżeli uważasz, że zdrowy rozsądek jest ważniejszy od zapisu ustawy to oczywiście możesz zrobić jak uważasz.
Marta, przy WR wykonawca też składa ofertę
W 68.2 macie wyraźnie napisane, że wraz z zawarciem umowy .... wykonawca przedstawia dokumenty potwierdzające spełnienie warunku. Tylko faktycznie różnica jest taka, że te dokumenty nie składa się w raz z ofertą, ale przy zawarciu umowy - może niezbyt jasno to wyartykułowałem