51 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-18 10:57:20)

Odp: prawa jazdy i dowody rejestracyjne

Marta napisał/a:

a gdzie jest zapisane że conajmniej jeden z tych warunków opisac i wymagac? a na reszte wystarczy oświadczenie?...

To zależy tylko od Ciebie. Generalnie zasada jest taka:
22.1.1. - dokument z § 1.1.1 - oczywiście jeżeli jest niezbędny, w tym przypadku raczej nie ma takiej potrzeby
22.1.2. - co najmniej któryś z dokumentów z § 1.1.2-3 (w tym przypadku oczywiście bez 3) o wykaz najłatwiej więc by się przydał + potwierdzenie, chociaż nie upierałbym się i w tym przypadku odpóścił
22.1.3. - co najmniej któryś z dokumentów z § 1.1.4-8 jeżeli uznasz, że jest to niezbędne - z reguły przy skomplikowanych zamówieniach lub rb, tu nie widzę potrzeby, ale jak ktoś chce wink
22.1.3. - co najmniej któryś z dokumentów z § 1.1.4-8 jeżeli uznasz, że jest to niezbędne, tu także nie ma potrzeby żądać tych dokumentów
22.1.4 - co najmniej któryś z dokumentów z § 1.1.9-11 i tu któryś z tych dokumentów to raczej konieczność można wszystkie, ale wystarczy 1.

Przy żądaniu dokumentów trzeba pamiętać też o 25.1

Dlatego IMO w tym konkretnym przypadku wystarczyłaby np. polisa.

52

cyt:"Zamawiający w postępowaniach, w których wartość zamówienia jest równa lub przekracza kwoty określone w przepisach wydanych na podstawie art. 11 ust. 8 p.z.p. żąda dokumentów potwierdzających spełnianie warunków tylko wtedy, gdy w ogłoszeniu, zaproszeniu, SIWZ zawarł opis sposobu oceny spełniania warunku szczegółowego z drugiej strony natomiast  obowiązuje zakaz żądania dokumentu, jeżeli warunek szczegółowy nie został postawiony (A. Szyszkowski, Dokumenty żądane od wykonawców, "Monitor Zamówień publicznych" 2010, nr 5, s. 4)".

Ja interpretuje art. 26.1 następująco: stawiam szczegółowy warunek np. dla wiedzy i doświadczenia. jeżeli poniżej progów to nie muszę żądać wykazu, wystarczy samo oświadczenie. jeżeli powyżej progu to żądam oświadczenia i musowo wykaz.

53 (edytowany przez Marta 2013-04-18 11:09:06)

szad jeśli opisujesz (stawiasz) warunek to zawsze wymagasz dokumenty na potwierdzenie tego postawionego warunku tj. wykaz

54

powyżej progu tak, ale poniżej nie muszę, zgodnie z art. 26.2

55 (edytowany przez Marta 2013-04-19 06:27:14)

Szad czyli twoje zamówienie jest poniżej progów tak?ja podpisuje umowe na 4 lata wiec jest to spora kwota dostałam szacunek i jest to ok 4 mln zł brutto  czyli ponad 800 tys euro

56

Droga Marto, moje zamówienie też jest powyżej progu, ok. 3,5 mln.
wychodzę z założenia, że nawet jak powyżej progów to nie muszę opisywać sposobu spełniania warunków z art. 22.1, więc żądam tylko oświadczenia. Natomiast na art. 24.1 żądam wszystkich dokumentów oraz info o grupie kapitałowej.

Jak dla mnie, to cała dyskusja dotyczy problemu czy powyżej progu jest konieczność opisania chociaż 1 warunku, a w związku z tym żądania jakiegoś dokumentu.

art.26.1 mówi, że powyżej progów zamawiający żąda dokumentów. Jak dla mnie żąda pod warunkiem, że opisze jakiś warunek. Nadal nie widzę w ustawie miejsca, w którym nałożony jest obowiązek opisania min. 1 warunku powyżej progów. Oczywiście nie twierdzę, że mam na 100% rację.

art.26.2 mówi, że poniżej progów może nie żądać dokumentów. Jak dla mnie, jeżeli opiszę warunki na wiedzę, potencjał itd., to nie muszę żądać wykazów, polis tylko poprzestać na samych oświadczeniu

57

dostalam źle wypełnioną liste podmiotów należących do tej samej grupy kap. od PWPW
tzn. wypelnili liste podmiotow z podpisem plus pkt 2. "informuje ze nie nalezymy do grupy kap." -  tez wypelnili czyli jest podpis i data
zostawic czy prosic o poprawke?

58

jeszcze nie dostałem dokumentów.
może wyślij faksem zapytanie co wykonawca miał na myśli. pewnie z rozpędu podpisali ten pkt 2

59

pewnie tak, wole wyjaśnić

60

Zabezpieczacie środki na ta umowę w WPF?

61

ogloszenie o udzieleniu zamówienia w enotice- co zaznaczyc jak robilam WR:
Rodzaj procedury:

Otwarta

Ograniczona

Ograniczona przyspieszona

Dialog konkurencyjny

Negocjacyjna z uprzednim ogłoszeniem

Negocjacyjna przyspieszona

Negocjacyjna bez uprzedniego ogłoszenia

Udzielenie zamówienia bez uprzedniej publikacji ogłoszenia o zamówieniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (w przypadkach wymienionych w sekcji 2 w załączniku D1)

62

ja zaznaczyłem; Negocjacyjna bez uprzedniego ogłoszenia, bo rozumiem że te uprzednie ogłoszenie to ogłoszenie o zamówieniu, a takowego nie było.

63 (edytowany przez Marta 2013-05-31 11:09:57)

ja dalam w końcu to ostatnie czyli:Udzielenie zamówienia bez uprzedniej publikacji ogłoszenia o zamówieniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (w przypadkach wymienionych w sekcji 2 w załączniku D1)- wyłączne prawa

64

myślę, że  to nie jest tak aż istotne. grunt, że ogłoszenie o udzieleniu zamówienia zostało zamieszczone.

65

też tak myśle, dzięki