1

Temat: ogłupiające wzory oświadczenia - grupa kapitałowa

Na skutek zamieszania w zakresie oświadczeń grupy kapitałowej i masy rozmaitych wzorów oświadczeń w tej materii w internecie zostałem właśnie lekko wyprostowany przez jednego z wykonawców, a po kolejnej lekturze 26.2d - niedługo będę recytował ten zapis jak inwokację wink muszę przyznać mu rację. Wykonawca, który należy do grupy kapitałowej nie składa żadnego oświadczenia(!), niby odkrywcze i niby jasne, ale zaćmę to na oczętach miałem niezłą. Oświadczenie składa się tylko w przypadku braku przynależności do grupy kapitałowej. Dlatego nie ma w ustawie obowiązku umieszczania w SIWZ wzoru oświadczenia, co najwyżej należy zaznaczyć, że jak nie należy to ma złożyć oświadczenie. Natomiast jeżeli należy do grypy kapitałowej, to wykonawca nie składa żadnego oświadczenia (eureka!?) i to jest fakt niepodważalny. Jeżeli należy do gk to wykonawca składa jedynie listę podmiotów i koniec żadnego dodatkowego papierka. No chciałem się z wami podzielić tą radosną informacją.

2

Odp: ogłupiające wzory oświadczenia - grupa kapitałowa

Ma rację, dokładnie tak jest, te wszystkie wzorce oświadczeń to wolna wola zamawiających.

3 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-18 05:46:53)

Marcel, problem polega na tym, że niemal wszystkie wzory oświadczeń zawierają opcję należę/nienależę. Jednak zgodnie z ustawą powinny zawierać tylko jedną opcję "nie należę". Jeżeli wykonawca należy do gk, to zamawiający nie ma podstaw prawnych żądania oświadczenia, jedyne czego może żądać to listy

4

Dokładnie się z Tobą zgadzam, wyraźnie pisze o tym w ustawie, że jak należy składa listę.

5

Dlatego Ja np. mam taki wzór załącznika:

Składając ofertę w postępowaniu o udzielenie zamówienia prowadzonego w trybie przetargu
nieograniczonego na zadanie pn.:.........................................
na podstawie art. 26 ust. 2d ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych
(tekst jednolity: Dz. U. z 2010 r. Nr 113, poz. 759 z późn. zm.) informuję, iż nie przynależę do grupy kapitałowej, w rozumieniu ustawy z dnia 16 lutego 2007 r. o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz. U. Nr 50, poz. 331, z późn. zm.)

................... dnia .......................
czytelny podpis lub podpis i pieczęć imienna osoby
uprawnionej do składania oświadczeń woli w imieniu
wykonawcy

UWAGA!
Wykonawcy, którzy należą do grupy kapitałowej zamiast powyższego oświadczenia składają
listę podmiotów należących do tej samej grupy kapitałowej, zgodnie z art. 26 ust. 2d ustawy
Prawo zamówień publicznych.

6

Szacun  cool

7

Ale tutaj większego problemu nie będzie nawet jak oświadczenie zawiera dwie definicje że należy i nie należy, wiadomo że jak nie należy składa info. w postaci oświadczenia, jak nie złoży to znaczy (domniemamy) że należy i ma złożyć listę.

8

Marcel napisał/a:

Ale tutaj większego problemu nie będzie nawet jak oświadczenie zawiera dwie definicje że należy i nie należy, wiadomo że jak nie należy składa info. w postaci oświadczenia, jak nie złoży to znaczy (domniemamy) że należy i ma złożyć listę.

Szacun - smile

9

ja sobie zrobiłe taki zapis:
19. **Oświadczamy, że należymy do tej samej grupy kapitałowej1, w rozumieniu ustawy
z dnia 16 lutego 2007 roku o ochronie konkurencji i konsumentów (Dz.U. Nr 50 poz. 331 ze zm.) co wymienieni poniżej przedsiębiorcy:
1. ??????????????????????????????????????
(podmiot ? nazwa, nr KRS lub NIP)    (adres)    (forma powiązania i kapitał)
2. ??????????????????????????????????????
(podmiot ? nazwa, nr KRS lub NIP)    (adres)    (forma powiązania i kapitał)
** Nie należymy do grupy kapitałowej