1

Temat: obsługa banowa

Kończy nam się umowa na obsługę bankową. Koszt dotychczasowej usługi 0 zł. Czy powinnam przeprowadzić przetarg nieograniczony na wybór wykonawcy czy potraktować , że wartość umowy po0niżej 14.000 euro i nie stosować ustawy? W obsłudze nie ma lokat ani kredytów obrotowych

2

Odp: obsługa banowa

wg regulaminu wewnętrznego, tylko oferta banku powinna być chociaż na 0,01 zł wink

3

Jeżeli nieodpłatne jest prowadzenie obsługi to zamówienie nie jest zamówieniem w rozumieniu ustawy bo nie jest odpłatne zgodnie definicją z art. 2 pkt 13:
zamówieniach publicznych - należny przez to rozumieć umowy odpłatne zawierane między zamawiającym a wykonawca, których przedmiotem sa usługi, dostawy lub roboty
budowlane.

Ale nie chce mi się wierzyć że jest nieodpłatne bo obsługa bankowa to nie tylko prowadzenie konta ale inne rzeczy za które bank pobiera jakieś opłaty.

4

hansskloss77 napisał/a:

Ale nie chce mi się wierzyć że jest nieodpłatne bo obsługa bankowa to nie tylko prowadzenie konta ale inne rzeczy za które bank pobiera jakieś opłaty.

Uwierz możliwe

5

Wydaje się, że jeżeli umowa o prowadzenie rach. bankowego jest "czysta" za symbolicznego lub nawet złamanego grosza to dopuszczalne jest zawarcie umowy poza ustawą.

Należy jednak dokładnie sprawdzić czy czasami nie jest tak, że przedmiotem zawartej umowy jest bankowa obsługa budżetu gminy obejmująca m.in. udzielenie kredytów w rachunku bieżącym do określonej kwoty w każdym roku obowiązywania tej umowy oraz oprocentowanych w wysokości ustalonej w umowie. Zgodnie z art. 34 ust. 4 ustawy z dnia 29 stycznia 2004 r. Prawo zamówień publicznych, jeżeli zamówienie obejmuje usługi bankowe wartością zamówienia są opłaty, prowizje, odsetki i inne podobne świadczenia.

Zdaniem RIO w przypadku zawartej umowy decydującym nie jest to czy kwota odsetek od przewidzianych umową kredytów krótkoterminowych, udzielonych w okresie obowiązywania umowy, przekroczy czy też nie przekroczy wyrażonej w złotych równowartości kwoty 14.000 euro. Powyższe wynika z art. 264 ust. 4 ustawy o finansach publicznych, gdyż przepis ten, w przypadku zaciągania kredytów w bankach, nakazuje jednostkom samorządu terytorialnego stosować przepisy o zamówieniach publicznych odnoszące się do trybu nie zaś odnoszące się do zasad udzielania zamówień publicznych. Przepis ten stanowi odstępstwo od reguły zawierania przez jednostki sektora finansów publicznych umów, których przedmiotem są np. usługi, na zasadach określonych w przepisach o zamówieniach publicznych (art. 44 ust. 4 ustawy o finansach publicznych).

6

nie mamy kredytu w rachunku bieżącym oraz żadnych lokat. a za takie czynności jak otwarcie i prowadzenie rachunków, wpłaty, wypłaty, wydawanie zaświadczeń, realizacje przelewów, zlecenia stałe, bankowość internetowa, wyciągi realizacja dyspozycji przeksięgowania - nic nie płacimy mamy to zawarte w umowie. art. 264 ust. 1 ustawy o finansach mówi, ze wyboru banku dokonuje się zgodnie z przepisami ustawy no ale w tej ustawie przecież jest art. 4 ust. 8 więc stosuję ją tak naprawdę jej nie stosując:)

7

Zrób przetarg do 14000. Ja mam w regulaminie wewnętrznym możliwość zawierania umów do 3500zł bez żadnych specjalnych procedur i to jest ok. Polecam

8

Ja nie mam żadnego regulaminu wewnętrznego i to jest naprawdę OK. Polecam.

9

Tylko jak przeoczysz coś i wpadniesz pow. 14 tys to nie będzie ok.

10

psz napisał/a:

Ja nie mam żadnego regulaminu wewnętrznego i to jest naprawdę OK. Polecam.

Też nie mam smile

11

Nina- nie wiem jak regulamin miałby mnie chronić przed popełnieniem takiego błędu? Brak regulaminu nie oznacza olewania wartości zamówień.

12

Ja ja mam i sobie chwalę.