51

Odp: Zerwanie umowy

Ufff..........

52

czwureczka napisał/a:

Jest kilka wpisów w dzienniku pudowy dokonanych przez inpektora oraz inwestora wzywających do rozpoczęcia budowy. No to wykonawca ogrodził teren budowy i dalej nic.
3) odstąpienie przez Zamawiającego od umowy z przyczyn, za które odpowiedzialność ponosi Wykonawca, w wysokości 10%    wynagrodzenia umownego.

Podejrzewam że jesteście już zmęczeni tym wątkiem, ale pozwólcie mi zadać pytanie. Jakim sposobem posiadasz dziennik budowy (według mnie powinien być przekazany razem z umową, protokołem przekazania terenu i od tej daty powinien się liczyć termin rozpoczęcia wykonywania zadania). Ponadto napisałeś że wykonawca ogrodził teren i według mnie rozpoczął budowę gdyż w ramach procesu budowlanego ogrodzenie wchodzi w skład przygotowania terenu do budowy na równi z umieszczeniem zaplecza, wytyczeniem geodezyjnym). Jeszcze jedno wykonawca nie ma dziennika budowy więc nie może dokonywać wpisów, a być może wpisałby tam że ogrodził teren, zrobił badania geologiczne, może że wytyczył obiekt budowlany, może musiał wykonać jakieś ekspertyzy, badania, projekt wytyczenia wjazdu na teren budowy, uzgodnienia odnośnie wywozu ziemi (ziemia z wykopów traktowana jako odpad i trzeba ją składować w porozumieniu z ochroną środowiska). Jest jeszcze wiele żeczy jakie musi wykonać wykonawca zanim wbije pierwszą łopatę i wszystkie należą do procesu budowlanego. Prawdę powiedziawszy do momentu minięcia pierwszego terminu w harmonogramie nie można powiedzieć że wykonawca nie wykonał zadania lub istnieje realna szansa na to ze go nie wykona. Być może w ostatnim miesiącu miał zamiar na teren budowy wprowadzić brygady budowlane pracujące w systemie trójzmianowym i wszelkie zaległości byłyby nadrobione. Dlatego nie widzę tu w chwili obecnej winy wykonawcy. To że nagrałeś film to fajnie będziesz go mógł załączyć do archiwum budowy i pokazywać jak wyglądał teren przed budową ponieważ żaden sąd nie weźmie go pod uwagę, bo jak napisałem wcześniej budowa to nie tylko machanie łopatą lub kielnią. Ponadto tak jak niektórzy tu napisali powinieneś napisać pismo do wykonawcy z zapytaniem co jest przyczyną,że nie rozpoczął jeszcze prac budowlanych. Prawdopodobnie w odpowiedzi dostałbyś tysiące przyczyn i wszystkie logiczne i uzasadnione.

53

no może teraz uwierzą że nie można sobie bezkarnie robić co się chce
pipi - bardzo rzeczowo!