1

Temat: Wyjaśnienia powodujące zmianę w ocenie

Wykonawca w ramach kryterium wyboru najkorzystniejszej oferty podaje, że odległość ośrodka kolonijnego od brzegu morza wynosi - do 100 metrów, wszystkie pokoje w ośrodku wypoczynkowym są max 4 osobowe. Oceniając taki stan faktyczny, oferta wykonawcy jest najkorzystniejsza.
Zamawiający mając wątpliwości co do wiarygodności zapisów w ofercie (wykonawca zamieścił dodatkowo zdjęcia ośrodka kolonijnego, z których wynika zupełnie coś innego), zwraca się do wykonawcy, aby ten potwierdził, że to co napisał w ofercie jest zgodne ze stanem faktycznym. Wykonawca odpowiada, że się "pomylił", koryguje zapis z oferty informując, że odległość od brzegu morza wynosi 300 metrów, a pokoje są także 5 i 6 osobowe. W takiej sytuacji oferta wykonawcy nie byłaby najkorzystniejsza.

Co Waszym zdaniem powinien zrobić zamawiający?

2

Odp: Wyjaśnienia powodujące zmianę w ocenie

Jesli zamawiający ma wątpliwości co do treści oferty wzywa go do złożenia pisemnych wyjaśnień. W tej kwestii wykonawca oświadczył, iż podana przez niego odległośc oraz ilość pokoi zostały błędnie podane. Moim zdaniem powinieneś ocenić ofertę (zgodnie z kryteriami oraz zapisami SIWZ) na podstawie złożonych wyjaśnień tj. odległość od brzegu morza - 300m, pokoje 5 i 6 osobowe.

Jakie masz zapisy w SIWZ i kryteria oceny ofert (odległośc od morza oraz pokoje na jaką ilość osób?)

3

Po takich wyjasnieniach ja bym taką ofertę odrzucił

4

Ja również, jest to zmiana treści złożonej oferty.

5

Marcel napisał/a:

Ja również, jest to zmiana treści złożonej oferty.

Czy na pewno?
Przecież on w dalszym ciągu oferuje to, co przedtem. Wydaje mi się, że o zmianie treści oferty moglibyśmy mówić w sytuacji, gdyby np. ZMIENIŁ ośrodek kolonijny - na położony bliżej plaży z inną (mniejszą) liczbą miejsc w pokojach. Ale tu taka sytuacja nie ma miejsca.
Ale mogę się mylić ... .

6

Czy zamawiający wymagał wprost że odległość nie większa niż 100m?

7

Z tego co Apollo napisał wychodzi, że to było kryterium oceny ofert, ale poczekajmy

8

Obligo dla wszystkich - było 600 metrów.
Im ośrodek bliżej morza, tym więcej punktów w ramach podkryterium. Wykonawca w dalszym ciągu oferuje ten sam ośrodek, z tymi samymi pokojami - więc czy można tu mówić o zmianie treści oferty?
Tylko, co z tym dalej zrobić?

9

Według mnie oferta zawiera nieprawdziwe informacje skoro wykonawca sam przyznał się do błędu, jednak do wykluczenia to chyba nie wystarczy ... Koncept jest następujacy:
1. Wybieramy gapę (oferta jest wiążąca, bo nie jest sprzeczna z siwz i nie podlega modyfikacji - elementy wrażliwe, stanowiące kryterium oceny)
2. Gapa nie podpisze umowy - zatrzymujemy wadium
3. Wybieramy kolejną najkorzystniejszą ofertę
4. Śpimy spokojnie i czekamu na nagrodę za uzyskane dochody i zmniejszenie deficytu budzetowego jednostki wink

10

5. i przy najbliższej kontroli zabieramy ze sobą szczoteczką do zębów wink

11

Sprawa nie tworzy ryzyka, że pewnej nocy przyjdą również po ciebie ... Niedźwiadek - nie stresuj się, lecz gdy na ulicę grodu wychodzisz, szeroko otwieraj wpółsenne dotąd swe oczy ...

12 (edytowany przez Niedzwiadek 2013-04-23 12:07:05)

Trudno stresować się w nieswoje sprawie tongue wybieramy gapę na podstawie nieprawdziwych informacji, no rzeczywiście koncept niezły lol

13 (edytowany przez radas 2013-04-23 12:20:50)

W świetle aktualnej linii orzeczniczej nieświadome podanie nieprawdziwych informacji nie tworzy podstawy do wykluczenia, przymykamy więc oczy na szczere wyjaśnienia wykonawcy, balansujące na granicy spowiedzi (na marginesie żądanie wyjaśnień w omawianym przypadku było delikatnie mówiąc ... niefortunne i bardziej utrudniło niż pomogło w tworzeniu strategii wyjścia) i ... wybieramy winowajcę wink Nikomu za to włos z głowy nie spadnie ...

14

radas napisał/a:

(na marginesie żądanie wyjaśnień w omawianym przypadku było delikatnie mówiąc ... niefortunne i bardziej utrudniło niż pomogło w tworzeniu strategii wyjścia) i ... wybieramy winowajcę wink Nikomu za to włos z głowy nie spadnie ...

Pomny nieprzyjemnych doświadczeń, chyba lepiej taką sytuację rozstrzygnąć przed wyborem najkorzystniejszej oferty.

Zakładamy, że nieprawda wychodzi na jaw:
a) po wyborze, przed podpisaniem umowy - co wówczas robisz?
b) po podpisaniu umowy - co wówczas robisz?

15

Niestety nie ma podstaw do rostrzygania takiej sytuacji (w omawianym przypadku) przed wyborem. "Wielbłąd" winowajcy to jego problem, a nie zamawiającego.

a) czekam na podpisanie umowy zgodnie z ofertą zgodną z siwz
b) podnoszę zarzut nienależytego wykonania umowy i stosuję przewidziane sankcje z odstąpieniem od umowy włącznie

16

Podsumowując, nie wykluczał bym, a oceniał według danych mi wiadomych i sprawdzonych.

17

Marcel napisał/a:

Podsumowując, nie wykluczał bym, a oceniał według danych mi wiadomych i sprawdzonych.

Zgadzasz się na zmianę treści oferty po terminie złożenia ofert? Przecież to jest niezgodne z fair trail!

18

W zasadzie wszystko sprowadza się do oceny tego, czy podanie odległości ośrodka od morza - 100 m, zamiast właściwych 300 m to błąd celowy czy informacja podana nieświadomie. No proszę Was, to wykonawca nie wie, czy jego ośrodek leży 100 czy 300 m? Nie spierałbym się o 10, czy nawet 50 m, ale to jest trzykrotnie więcej.  Tym bardziej, że jest to istotne kryterium oceny i będzie rzutować na otrzymaną punktację. I do tego drobiazg w postaci pokoi. Wykonawca "zapomniał", że ma także 5 i 6 osobowe. Widać wykonawca tak na prawdę nie wie co ma i co oferuje. Jakoś trudno mi się zgodzić z nieświadomym podaniem informacji - przynajmniej w tym konkretnym przypadku. Ale fakt faktem, zamawiający musi ocenić, czy to pomyłka celowa czy nieświadoma.

19

radas napisał/a:

a) czekam na podpisanie umowy zgodnie z ofertą zgodną z siwz
b) podnoszę zarzut nienależytego wykonania umowy i stosuję przewidziane sankcje z odstąpieniem od umowy włącznie

Co prawda zostaję przy swoim wykluczeniu, ale jeżeli Apollo nie przyjmie takiego punktu widzenia, to już bliższej mi do Marcela

Marcel napisał/a:

Radas proponujesz z premedytacją "załatwić" wykonawcę. Każdy sąd (co prawda są niezawisłe) przyzna rację wykonawcy (tak przynajmniej twierdzą prawnicy) - skoro  poinformował zamawiającego, że się pomylił, a zamawiający mimo to "każe" zawrzeć umowę na warunkach z pierwotnej oferty - to się nazywa działanie w złej wierze. A przy takiej konstrukcji jak proponujesz żaden wykonawca nie bezie chciał potencjalnie zostać odcięty o zamówień samorządowo -rządowych i będzie musiał rozstrzygać niezawisły sąd.

20

Nie proponuję załatwić gapy, bo sam to zrobił; w niczym go nie wyręczam, proponuję li tylko stosować przepisy w ramach zasady legalizmu. Przyznaję smutna to konsekwencja ... Ale taki los ... Jeżeli stosowanie przepisów nazywasz działaniem w złej wierze no to Ci gratuluję sad Ostatecznie można kombinować z ... okresem związania ofertą (...) ale jak dla mnie - zbytek łaski - nie rekomenduję w myśl zasady nie rób drugiemu dobrze, nie będzie ci źle. Na marginesie - prawnicy twierdzą wiele rzeczy i często zmieniają poglądy ... wiem coś o tym (...) a więc argument autorytetu na który się powołujesz upada ;(

21 (edytowany przez jarosław 2013-04-24 08:18:40)

Albo wykluczyć za podanie nieprawdziwych informacji mających wpływ na wynik postępowania (zmiana odległości powoduje spadek oferty z 1 miejsca czyli wcześniej podana informacja miała wpływ na wynik przetargu), albo odrzucić z powodu niezgodności z ustawą (dokonał zmiany oferty).
Uważam że lepiej wykluczyć za podanie nieprawdziwych informacji - 24.2.3

W/g mnie zmiany dokonanego wyboru można dokonać przed podpisaniem umowy. Po podpisaniu umowy sprawa się komplikuje. Kwestia rozwiązania umowy dość trudna bo np niezgodność z oferowanymi warunkami  w chwili przekazania przez wykonawcę dodatkowych informacji odpada. Zamawiający znał stan faktyczny a mimo to zdecydował się podpisać umowę. Do tego dochodzi konieczność ogłoszenia nowego przetargu.