1

Temat: Podmiot trzeci

Wykonawca polega na zasobach innych Podmiotów i załącza do oferty zobowiązanie Podmiotu trzeciego w języku obcym wraz z tłumaczeniem. Składa również oświadczenie , że Podmiot ten nie będzie brał udziału w realizacji części zamówienia. Czy Zamawiający może żądać od Wykonawcy dokumentu, z którego będzie wynikało, umocowanie Podmiotu trzeciego do składania oświadczeń? Dzięki

2

Odp: Podmiot trzeci

Nie widzę takiego uprawnienia. Od razu jak powstał ten przepis brak było mi tej możliwości.

3

Moim zdaniem nie możesz żądać takiego dokumentu. Jesli oświadczenie podmiotu trzeciego zostało złożone w poprawny sposób (treść oświadczenia) to dokument jest OK - nie domniemywasz czy osoba podpisująca oświadczenie jest umocowana do składania oświadczeń woli w imieniu danego podmiotu.

4

Wątpliwości moje wynikają z wyroku KIO 84/12, w którym Izba wskazuje, iż Zamawiający jest zobowiązany do żądania dokumentów, z których wynikałoby umocowanie osoby podpisującej zobowiązanie podmiotu trzeciego do oddania do dyspozycji wykonawcy niezbędnych zasobów.

5

no z tego wynika, że obowiązek żądania jest, a wynika on z tzw. przepisów ogólnych, czyli KC

6

ja osobiście żądam bo jeśli podpisze mi ofertę "Franek z ulicy" jakie mam mozliwości roszczeń w przypadku nie dotrzymania zobowiązania jakiegokolwiek?