1

Temat: ogłoszenie w BZP o udzieleniu zam. w WR

Chcę zamieścić na BZP ogłoszenie o udzieleniu zamówienia na dystrybucję energii elektrycznej w trybie zamówienia z wolnej ręki.
Formularz wymusza wpisanie m.in. liczby otrzymanych ofert (a przecież w WR ofert się nie składa), ceny najniżej oferty i najwyższej (a ceny są urzędowe i nie ma tu ceny najniższej i najwyższej tylko jedyna możliwa).
Jak sobie z tym poradzić?
Czy w ogóle muszę publikować ogłoszenie w BZP o udzieleniu zamówienia w WR?

2

Odp: ogłoszenie w BZP o udzieleniu zam. w WR

Opublikować trzeba, tam gdzie jest ilosc ofert trzeba wpisać 1.

3

a co z ceną oferty?

4

taka jaka wynegocjowana, a więc i taka jak w umowie będzie

5

Ale cena nie podlegała negocjacjom, bo jest ogłaszana przez prezesa URE (cena urzędowa). To co? Przeliczyć z taryfy?

6

umowę masz na czas nieokreślony?

7

Tak

8

ja bym wpisał szacunek na 48 miesięcy + Vat.
z tego co się orientuję to OSD się nie przejmują zbytnio zamawiającymi, i dają do podpisu swoje sztywne wzory i musisz podpisać bo jak nie podpiszesz to jeszcze ci karę wlepią za nielegalny pobór energii.

9

O to właśnie chodzi. Horror ze zmianą sprzedawcy energii, wypowiedzeniem umów kompleksowych i podpisaniem nowych umów dystrybucyjnych trwał pół roku. Nareszcie mam umowy, ale za to nie wiem, jak mam je zgłosić w Bzp...

10

Nie przejmuj się tym tak.
Na pewno masz rozbite punkty na taryfy, planowane zużycie dla każdego punktu. Weź ceny z obowiązującej w dniu podpisania umowy taryfy OSD i oblicz przybliżoną wartość umowy
U mnie też trwało to kupę czasu. Na każdy punkt poboru osobna umowa dystrybucyjna. W trakcie się okazało, ze na kilka punktów dali umowy na 3 miesiące bo stwierdzili, że powinna być taryfa nie C11 a C21 bo wysokie zabezpieczenie przedlicznikowe. Potem na te punkty dostałem nowe umowy na czas nieokreślony. Ogólnie masakra.
Mogę Cię jedynie pocieszyć, że następne przetargi na samą dostawę idą już bez problemów.

11

Mam podobnie, więc proszę o poradę:
robiłam jedno postępowanie WR na 3 punkty dystrybucyjne (łudziłam się, że może da się to ogarnąć jedną umową). Okazało się, że Energa wymaga trzech odrębnych umów.
Czy w związku z tym mam zrobić 3 odrębne ogłoszenia w BZP, czy 1 ogłoszenie a poszczególne umowy wykazać w trzech częściach zamówienia?

12

jesli masz na czas nieokreślony to przelicz wartość oferty na okres 48 miesięcy tak jak szacunek (art. 34 ust. 3 pkt 1)