1

Temat: pytania do siwz

jeżeli  1 dnia zadaje mi pytania wykonawca, ja mu odpowiadam, zamieszczam na www, potem kolejnego dnia pytania zadaje inny wykonawca, odpowiadam mu i zamieszczam na www, to czy też powinienem wysłać odpowiedzi do tego pierwszego wykonawcy?

czy jak poinformowałem o ogłoszonym przetargu kilku wykonawców to im też powinienem przesyłać wszystkie pytania i odpowiedzi?

zgodnie z ustawą to treść zapytań z wyjaśnieniami należy przekazać wykonawcom, którym przekazałem siwz. w dzisiejszych czasach wszyscy pobierają siwz z www, ten zapis był dobry kiedyś jak wykonawca sam przyjeżdżał do zamawiającego po siwz.

2

Odp: pytania do siwz

My zamieszczamy tylko na stronie bip, no chyba, że ktoś odebrał siwz osobiście , zapis ustawy mówi jasno: tylko tych  co pobrali siwz.
Mieliśmy kontrolę , pytali o to i nie czepiali się nigdy.

klakier

3

to jak wykonawca zadaje Ci pytanie to mu nie wysyłasz odpowiedzi tylko zamieszczasz jedynie na www?

4

jeszcze jedno pytanie. cytujecie dosłownie zapytania nawet jeśli w samych pytaniach są błędy?
np. wykonawca pyta jakiego rodzaju siedzenia dla III i III rzędu wymaga zamawiający, choć chodzi mu o II i III rząd.

5

Ja wysyłam wykonawcom odpowiedzi mailowo.

Niektóre błędy poprawiam, niektóre zostawiam. Taki bym poprawił.

6

Ja błędów nie poprawiam, odpowiedzi do wszystkich zadających pytania przesyłam faksem, chociaż to chyba jednak nadgorliwość, i oczywiście strona internetowa.

7

Wysyłam pytającemu i na stronę www, jeżeli pobrali fizycznie SIWZ to również i tym.

8

Ja kiedyś miałam sprytny program do niecnych celów :-), który mówił mi, którzy wykonawcy wchodzą na stronę. Oczywiście ci mądrzejsi wykonawcy,  zostawiali na siebie namiary, bo tych typu Devil 666 też było trochę :-D

9

Ja robię identycznie jak Marcel.

Choć słyszałem opinię, że zgodnie z ustawą powinienem dawać tylko na www i tym którym przekazałem siwz, a więc zadającemu pytanie nie trzeba by odpisywać bezpośrednio. Takie działanie (że odpowiadamy pytającym) może być traktowane jako nierówne traktowanie W, bo skoro jemu to i innym którzy się ujawnili w postępowaniu.
Dla mnie to mocno naciągane rozumowanie ale piszę bo takie słyszałem :-)

10

Opinie są różne, jednak żadna z powyższych rozwiązań nie jest żadnym naruszeniem przepisów.

11

Ja zamieszczam pytania i odpowiedzi na stronie www gdzie zamieszczona jest cała dokumentacja przetargowa. Jeśli chodzi o cytowanie pytań wykonawców to owszem cytuję ale poprawiam jak sie zdarzają drobne błędy. Zgadzam się z Marcelem zdania są różne ale żadne nie naruszają przepisów pzp - w każdym przypadku cel jest osiągnięty tj. poinformowani sa wszyscy zainteresowani wykonawcy. wink