1

Temat: Dokumenty składanie przez wykonawców

Wykonawca (najkorzystniejsza oferta) złożył zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej wystawione ok. 2 lata temu z pieczątką gminy, że jest aktualne na kilka dni przed upływem terminu składania ofert. Do tej pory nie wykluczałam wykonawców, przyjmując to jako prawidłowe.
Jednak znalazł się inny wykonawca (2-gi w kolejności), który złożył protest, argumentując, że rozporządzenie mówi, że liczy się data WYSTAWIENIA dokumentu.
Uzupełnienie dokumentów nie przyniesie pożądanego rezultatu, bo nikt nie wystawi zaświadczenia "wstecz".
Nadmieniam, że postępowanie dotyczy zamównienia do 60 Euro. Protest mogę oddalić bez groźby odwołania, jednak obawiam się skutków nieważności umowy.
Wykluczyć wykonawcę, czy odrzucić protest i podpisac umowę?

2

Odp: Dokumenty składanie przez wykonawców

To jest dobre pytanie. Z tego co się orientuję to zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalmości otrzymuje się przy zakładaniu działalności lub po zmianach - jeżeli nastąpiły. A potem urząd tylko potwierdza aktualność. Czy mam rację? Proszę o odpowiedź.

3

Przypominam, że rozporządzenie o dokumentach, jakich może żądać zamawiający w ust.1.1 pkt 2 mówi o aktualnym ODPISIE z właściwego rejestru albo aktualnym ZAśWIADCZENIU o wpisie do ewidencji (...) WYSTAWIONYCH NIE WCZEśNIEJ NIż 6 m-cy PRZED UPłYWEM TERMINU SKłąDANIA OFERT, więc protestujący miał rację.

Ranatkka nie miała racji nie wzywając wykonawcy (najkorzystniejsza oferta) do uzupełnienia dokumentacji, ma taki obowiązek na podst.art.26 ust.3.

Karolina, piszesz "Z tego co się orientuję to zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalmości otrzymuje się przy zakładaniu działalności lub po zmianach - jeżeli nastąpiły. A potem urząd tylko potwierdza aktualność." Nie wydaje misię, bo wtedy w przetargu mogłyby brać udział tylko firmy nie starsze niż półroczne, lub starsze ale w czasie pół roku po zmianach zapisów w w/w dokumentach. A tak przecież nie jest
pozdrawiam

4

Co do dokumentów => raf przeczytaj wyrok 517/05

W kwestii wystawiania przez urzędy - praktykowane są obie formy - wykonawca może dostać za każdym razem zaświadczenie o prowadzeniu działalności lub też może uzyskać potwierdzenie aktualności wpisu na starym zaświadczeniu. Obie formy są ok

5

Marko, czy to jest odpowiedź dla Renatkki?

6

Marko, wyrok 517/05 dotyczy sytuacji przed nowelizacją (BYŁO:może wezwać jeśli zagrożone, JEST:WZYWA). Chyba, że chodzi Ci o coś innego...

7 (edytowany przez Marko 2006-07-13 13:05:30)

O coś innego - wywnioskowałem z Twojego postu, że można uzupełnić dokumenty poprzez złożenie dokumentu z datą późniejszą niż termin składania ofert. Jeśłi błędnie to przepraszam wink. A propos to nie wyczytałem czy postępowanie po czy przed nowelą więc trudno rozstrzygać. A wezwać tak czy siak (jeśli po noweli) trzeba bo np. termin upływał 10 lipca, wykonawca omyłkowo złożył zaświadczenie z 2 stycznia, a w firmie ma wystawione 7 maja smile. Tak wiec uzupełnienie niekoniecznie nic nie da;)

8

Renatkka napisał/a:

Wykonawca (najkorzystniejsza oferta) złożył zaświadczenie o wpisie do ewidencji działalności gospodarczej wystawione ok. 2 lata temu z pieczątką gminy, że jest aktualne na kilka dni przed upływem terminu składania ofert. Do tej pory nie wykluczałam wykonawców, przyjmując to jako prawidłowe.

I sugeruje kontynuować taką postawe. Takie zaświadczenie jest prawidłowo a wyroków na to bez liku. Post wcześniej napisałem, że trzeba wezwać ale pisałem to w oderwaniu od źródłowego posta (jakis roztrzepany jestem). Nie ma podstaw do wzywania bo zaświadczenie jest aktualne

9

Dzięki Marko za to wyjaśnienie.

10

No i ja DZIĘKI, bo czasem takie info może się przydać.

11

Spoko, spoko, nikt nie jest doskonały w zamówieniach - a jesli tak uważa to...
Ja też sie ciągle ucze, a jak jest okazja komuś pomóc to czysta przyjemność. Moge na deser podać przykładowy wyrok który potwierdza to co pisałem w ostatnim poscie: 02/2005. Jest ich dużo więcej ale laptop został w pracy a ten mi utkwił w pamięci.

12

Marko luknij na mój post w SIWZ i help, czy dobrze?