1

Temat: Odrzucona oferta

Witam,
Postępowanie na usługi poniżej 200 tyś,
Z odrzuca ofertę W z powodu źle wyliczonej ceny (wg. Z podwójnie policzona) nie wzywał o wyjaśnienia.

Formularz cenowy:

1 miesiąc    sprzątanie
powierzchni biurowej ogółem:
1200,00m2     x 5,50zł    = 6 600,00 zł
w tym budynek przy ul. Bydgoskiej 2   
485m2    x 5,50zł    = 2 667,50 zł

2 miesiąc    sprzątanie
powierzchni biurowej ogółem:
1200,00m2     x 5,50zł    = 6 600,00 zł
w tym budynek przy ul. Bydgoskiej 2   
485m2    x 5,50zł    = 2 667,50 zł
W zliczył:                      = 18 535,00 zł

Z odrzuca ofertę bez wezwania o wyjaśnienie
Gdyż dla niego oferta nawet nie podlega jakim kolwiek wyjaśnieniom z powodu podwójnie policzonej wartości ul. Bydgoskiej 2
Cena oferty winna być 13 200,00 zł

Czy Z nie powinien poprawić jako oczywista omyłka rachunkowa błędnie zsumowanej pozycji? sugerując się ceną jednostkową tj 6 600 zł za miesiąc?

2

Odp: Odrzucona oferta

Ja np. jestem pewien,  że powinien poprawić cenę przyjmując te 6600 x 2.

Bo z formularza wynika co jest całą powierzchnią a ta Bydgoska sie w tym mieści. Więc dla mnie jest tu oczywistość gdzie mogła powstać omyłka.

3

no tak ale ten Z niestety odrzucił ofertę na 16 odrzucił z tego powodu 13 ofert

4

Zgadzam się z janek159 - omyłka podlega poprawieniu jako oczywista omyłka rachunkowa tj. wykonawca błędnie zsumował dwie pozycje.

Jednak w pierwszej kolejności należałoby po przeliczeniu wszystkich ofert sprawdzić czy ta poprawka ( w tym przypadku 13 ofert na 16 złozonych) w istotny sposób wpływałaby na ranking ofert (np oferta najtańsza po poprawkach spada na miejsce drugie lub trzecie albo oferta nr 3 staje się ofertą nr 1 itd.)

5

Zapewne jakieś roszady by się pojawiły nasza oferta jest 4 a wybrano 5

6

Czy jest sens odwołania? skoro jesteśmy na 4 pozycji? Inne oferty popełniły ten sam błąd w obliczeniu. Przy odwołaniu KIO orzeknie o ponownej ocenie wszystkich ofert prawda?

7

odwołanie wnosisz wówczas, gdy masz interes w uzyskaniu zamówienia - z tego co piszesz jesteście na 4 pozycji - jeslli po dokonaniu poprawek wszystkich ofert wasza byłaby na 1 miejscu - to TAK. Jeśli nawet po poprawkach i tak nie mieliście by szans na uzyskanie zamówienia to moim zdaniem nie ma sensu bawić się w odwołanie.

Możesz skorzystać z art. 181 ust. 1

"1. Wykonawca lub uczestnik konkursu może w terminie przewidzianym do wniesienia odwołania poinformować zamawiającego o niezgodnej z przepisami ustawy czynności podjętej przez niego lub zaniechaniu czynności, do której jest on zobowiązany na podstawie ustawy, na które nie przysługuje odwołanie na podstawie art. 180 ust. 2
2. W przypadku uznania zasadności przekazanej informacji zamawiający powtarza czynność albo dokonuje czynności zaniechanej, informując o tym wykonawców w sposób przewidziany w ustawie dla tej czynności.
3. Na czynności, o których mowa w ust. 2, nie przysługuje odwołanie, z zastrzeżeniem art. 180 ust. 2." wink