1

Temat: Treść opinii bankowej

Problem mam taki, że zacząłem się bardziej wczytywać w Treść opinii bankowych, jako że są dość różne to nie wiem czy wszystkie są prawidłowe.
Zakładamy, że otwarcie ofert było 10 kwietnia, więc opinie muszą być wystawione nie wcześniej niż 10 stycznia.

Wymóg był min 5 mln zł.

Niektóre opinie są bardzo jasne w stylu: opinia wydana 10 lutego 2013, na dzień 10 luty brak zobowiązań, saldo takie a takie, zdolność kredytowa na dzień 10 luty taka a taka. Prosto i jasno.
Poniżej zamieszczam fragmenty tych, których nie jestem pewien.

Przykładowe (skrócone treści):

1. Data wystawienia 15 marzec 2013
"...spółka korzysta z kredytu obrotowego w kwocie sześciocyfrowej. w ocenie banku, na podstawie wyników za 2012 rok, spółka posiada zdolność w wysokości nie mniejszej niż x mln zł."

Wydaje się być ok. Opinia wystawiona w marcu, a że bank określa zdolność na podstawie wyników za 2012 to już nie mój problem.

2. Data wystawienia 10 marzec 2013
"... saldo na dzień 09.03.2013 zamknęło się w kwocie x zł.
Wyniki analizy sytuacji ekonomiczno-finansowej spółki xxx sporządzone na bazie wskaźników, pozwalają stwierdzić, że w naszej ocenie spółka posiada BIEŻĄCĄ zdolność kredytową do kwoty  x mln zł na PODSTAWIE DANYCH NA KONIEC WRZEŚNIA 2012r..
....
Powyższych informacji udzielamy w oparciu o dane zawarte w systemach banku, według stanu na dzień 09.03.2013r."

Tu mam wątpliwości, czy to powołanie się na wrzesień nie wprowadza zamieszania i czy nie warto wezwać do uzupełnienia ponieważ opinia nie potwierdza stanu nie wcześniej niż 3 miesiące przed TSO. Chyba, że ratuje to ostatnie zdanie".

3. Spółka Jawna.
Opinia wystawiona przez wydział doradców klienta korporacyjnego mówi tylko o tym, że średnie miesięczne wpływy oraz obroty za okres ostatnich 3 miesięcy zamykają się kwotą sześciocyfrową w środkowym przedziale.
Nic więc z tego nie wynika.
Po czym dalej są wyciągi z rachunków osobistych na konkretne kwoty.
Tyle, że wydaje mi się, że w przypadku Spółki Jawnej nei postępujemy tak samo jak przy Spółce Cywilnej, w związku z tym informacje z rachunków osobistych powinienem potraktować tak jakby ich nie było, i należałoby wezwać do uzupełnienia opinii banku dot, Spółki Jawnej.

2

Odp: Treść opinii bankowej

Witam po majówce.
Jakieś pomysły ?

3

Odp: Treść opinii bankowej

No i mam problem.

W sprawie nr 2 na wezwanie do uzupełnienia Wykonawca złożył wyjaśnienie, że informacja z banku jest ok, ponieważ bank zaznaczył, że informacji udziela w oparciu o stan na 09.03.2013 i że nieraz treść opinii które składał w innych postępowaniach była analogiczna i była ok, i że jego celem było złożenie prawidłowego dokumentu potwierdzającego spełnianiu warunku udziału w postępowaniu.

Co z tym zrobić? Raz czy może na wezwanie do uzupełnienia złożyć wyjaśnienie ? (niby tak, skoro stwierdził, że nie ma czego uzupełniać), a dwa czy jego rozumowanie co do polisy jest ok (też mi się wydaje że ma rację, pomimo że bank niepotrzebnie napisał ze w oparciu o dane z września 2012 to potem pisze, że wg stanu na dzień 09.03.2013)

Tyle, że inny W w takiej samej sprawie złożył nową polisę (z ta samą datą co pierwsza), w której nie ma już powołania się w oparciu o dane z jakiego okresu bank określił zdolność kredytową.

???