1

Temat: sumować wartość usługi z 2 projektów?

Otrzymaliśmy dotacje ze środków UE na dwa projekty w ramach POKL (EFS).
Oba projekty są bardzo podobne, dotyczą podnoszenia kompetencji dzieci i młodzieży ze środowisk wiejskich. W ramach obu projektów będą realizowane bardzo podobne działania (przede wszystkim szkoleniowe). Różni je tylko podmiot partnera projektu i to, że jeden zaczyna się w czerwcu tego roku, a drugi we wrześniu. Umowy na dofinansowanie projektów będą zawarte w tym samym czasie (a więc wiedzę o planowanych wydatkach będę miała jednocześnie).
Czy planując zamówienia publiczne powinnam zsumować podobne zamówienia z obu projektów czy też mogę udzielać zamówień wg szacowania odrębnie dla poszczególnych projektów. W ramach jednego projektu wartość np. usług  edukacyjnych nie przekroczy 14.000 euro, ale po zsumowaniu już tak.

2

Odp: sumować wartość usługi z 2 projektów?

Sumować, ewentualnie art 6a.

3

Chyba się nie da, bo wartości usług w ramach dwóch obu projektów rozkładają się mniej więcej po połowie.

4

Ale sumować trzeba, bynajmniej., Ja bym tak zrobił.

5

I nie ma tu znaczenia, że oba projekty realizowane są w innym terminie?
Dla jasności:
1. projekt: VI.2013 - IX.2014
2. projekt: IX 2013 - X 2014

6

Należy zsumować - oba projekty będa realizowane w tym roku ( tj. realizacja obu zaczynie się w tym roku).

7

A jak traktować szkolenia w różnym zakresie? Np. szkolenia językowe, warsztaty plastyczne, szkolenia z matematyki itp.? Sumować generalnie jako szkolenia czy grupować tematami?

8

Z podziałem na części, tzn., z mozliwością składania ofert częściowych.

9

Aby zdecydować, czy poszczególne szkolenia szacować łącznie, czy też oddzielnie, musisz przeprowadź analizę tj.  z jednym zamówieniem masz do czynienia, jeżeli występuje u Ciebie:

?tożsamość podmiotowa, tj. czy jeden potencjalny wykonawca jest w stanie zrealizować wszystkie zamówienia (kursy),
?tożsamość czasowa (czy terminy szkoleń są możliwe do ustalenia przy zachowaniu należytej staranności, w podobnym czasie),
?tożsamość przedmiotowa, tj. czy przedmiot zamówienia ma to samo przeznaczenie, czy usługi są tego samego rodzaju i o tym samym przeznaczeniu.

10

Teorię to ja znam, gorzej ze stosowaniem w praktyce. Zawsze mnie zastanawia, czy kurs plastyczny jest rodzajowo tożsamy z kursem z języka angielskiego. Moim zdaniem nie, ale obawiam się, że kontrola będzie innego zdania...
W każdym razie zalecacie sumowanie wartości wszystkich kursów?

11

Ja oszacowałabym wartość zamówienia razem i ogłosiła przetarg. A żeby było bezpieczniej to podzieliłabym przetarg na części dla poszczególnych szkoleń. Wykonawca złoży ofertę na tą część co go interesuje wink

12

Tak chyba będzie najbezpieczniej, dziękuję za pomoc.

13

Można podzielić na bloki tematyczne.
W bloku szkoleniowym powinny znaleźć się szkolenia o takim samym lub podobnym charakterze czy przeznaczeniu. Chodzi w tym przypadku o końcowy ich efekt. Pamiętaj, że kluczem do zgrupowania zamówień w bloki nie są nazwy poszczególnych szkoleń, ale ich cel i charakter!