76

Odp: inf. i lista kapitałowa

Można i tak ustawa nie mówi jak zamawiający ma to rozegrać technicznie.

77

Też mam pytanie odnośnie grupy kapitałowej.
Czy jeżeli Wykonawca przy wykazywaniu spełnienia warunków udziału w postępowaniu na potencjał innych podmiotów, które będą brały udział w realizacji części zamówienia, to ten podmiot, na którego potencjał powołuje się Wykonawca też składa oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej ?
Czy od  podwykonawca też wymagać aby złożyli oświadczenie o przynależności do grupy kapitałowej ?

78

nie

79 (edytowany przez covec 2013-05-23 10:48:13)

Wywlekę temat na wierzch. Niektórzy wykonawcy są niereformowalni. Proszę grzecznie o oświadczenie ws. GK, informuję o tym, że oświadczenie ma potwierdzać spełnienie warunku najpóźniej na dzień składania ofert. w odp. na wezwanie otrzymuję oświadczenia z datą po otwarciu...biorę monitor w dłonie, ale nie, podtrzymuję się smile
Wiem, że się powtarzam, ale należałoby takiego wykonawcę...?

Przecież to nie jest dok. z którego wynikałoby co innego z treści a inna byłaby data wystawienia. Tam jest jedna data.

80

Jesli z treści dokumentu (w tym przypadku oświadczenia) nie wynika, że wykonawca nie spełnia warunku udziału w postępowaniu to AUT z nim. Znam takich asów można mówić jak krowie na rowie a oni i tak swoje -a potem pretensje. Czasami to ręce opadają.

81 (edytowany przez covec 2013-05-23 11:09:31)

Powiem tak, wykonawca wypełnił druk opracowany przeze mnie, wpisał datę i podpisał. Data po otwarciu. Z dokumentu wynika, że nie należy do GK a data jest jak wyżej.

82

Powiem Tobie, że ja tez mam w związku z tym wątpliwości jak i zarówno w sytuacji czy wykluczać jesli wykonawca wcale nie uzupełni oświadczenia (czy należy do GK czy też nie).

Zanim ocenisz i podejmiesz decyzję czy wykonawca spełnia warunek na dzień składania ofert warto zwrócić uwagę, że  oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia art. 24, które składa każdy wykonawca w postępowaniu powinien obejmować też zakres art. 24 ust. 2 pkt 5 ustawy, który jest opatrzony datą na dzień składania ofert - w zależności od wzoru oświadczenia zamawiającego. ZWRÓĆ NA TO UWAGĘ W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI smile

Czytałam także niby opinię w której piszą:

"Uzupełnienie- brak wymaganych dokumentów rodzi obowiązek po stronie Zamawiającego wezwanie Wykonawcy do  przedłożenia oświadczenia  albo listy. Art. 26 ust.3 stosuje się wprost.

Wykluczenie ? Brak reakcji Wykonawcy na wezwanie Zamawiającego do uzupełnia dokumentów rodzi obowiązek wykluczenia Wykonawcy. Pojawiły się już głosy, iż przepis art.24b ust.3 pzp stanowi jedynie podstawę do wykluczenia Wykonawcy w przypadku nie uzupełnienia listy a nie oświadczenia o braku przynależności do grupy. Jednakże spotkałam się także z wypowiedzią, iż  skoro Wykonawca nie złożył oświadczenia o braku przynależności do grupy to oznacza, iż do niej należy i winien złożyć listę.

Wydaje się, iż skoro żądano  jednego z dwóch alternatywnych dokumentów to niezłożenie żadnego z nich daje  podstawę do wykluczania wykonawcy. Konstrukcja art.24b ust.3 sanująca wykluczeniem jedynie niezłożenie listy  może prowadzić do wniosku, iż  powstaje domniemanie przynależności do grupy kapitałowej skoro Wykonawca nie złożył oświadczenia o braku przynależności do grupy wraz z ofertą oraz na wezwanie Zamawiającego a ma obowiązek złożyć jeden z wymaganych dokumentów".

W wyroku KIO (niestety nie pamiętam sygn. akt) stwierdzili, że zamawiający winien dodatkowo oprzeć się na dokumentach/ oświadczeniach złożonych w ofercie w celu oceny czy wykonawca spełnia warunek na dzień składania ofert.

83 (edytowany przez covec 2013-05-23 12:21:49)

eva napisał/a:

Zanim ocenisz i podejmiesz decyzję czy wykonawca spełnia warunek na dzień składania ofert warto zwrócić uwagę, że  oświadczenie o braku podstaw do wykluczenia art. 24, które składa każdy wykonawca w postępowaniu powinien obejmować też zakres art. 24 ust. 2 pkt 5 ustawy, który jest opatrzony datą na dzień składania ofert - w zależności od wzoru oświadczenia zamawiającego. ZWRÓĆ NA TO UWAGĘ W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI smile

W wyroku KIO (niestety nie pamiętam sygn. akt) stwierdzili, że zamawiający winien dodatkowo oprzeć się na dokumentach/ oświadczeniach złożonych w ofercie w celu oceny czy wykonawca spełnia warunek na dzień składania ofert.

Myślałem już o 24.2.5., ale takie oświadczenie może jedynie potwierdzać że W nie należy. Nie mniej jednak z ustawy należy wezwać do uzupełnienia smile (co dwa oświadczenia to nie jedno). Jednak czy wykonawca kiedy składa ofertę np. w PN ma wiedzę kto jeszcze złoży? uważam, że oświadczenie z 24.2.5 podpisuje trochę w "ciemno" w tym zakresie smile.

Zawsze rozpatruje ofertę całościowo, ale nie zawsze z innej jej części wynika coś jeszcze.
Dzięki za podpowiedzi

84

a co jesli złożył oświadczenie że należy a nie załączył listy?

85

Do uzupełnienia.

86

Zamawiający25 napisał/a:

a co jesli złożył oświadczenie że należy a nie załączył listy?

A czy żądałeś oświadczenia, że nie należy? Bo czasem się z tym spotykam.